Sveriges storstäder brottas med enorm bostadsbrist, som görs värre av en exponentiell befolkningsökning (både i form av förökning och inflyttning). Så har det varit länge nu. De populära storstäderna, såsom som Stockholm och Göteborg är i det närmaste omöjliga att komma in på förstahandsmarknaden på – såvida du inte har kontakter, råd att köpa en bostadsrättslägenhet eller haft framförhållningen att köa i minst 10 år (och på det ett fast jobb med tillräcklig inkomst per år för tre årshyror…). I Stockholm börjar bristen nå absurda nivåer – just nu finns runt ett dussin lediga hyreslägenheter i de mer attraktivar bostadsområdena på Bostad Stockholm, varav flera av dessa är treor med hyror på 12-14 000 och många kräver 12 år eller mer i kötid. Enligt färska siffror växer Stockholm med ca 35 000 nyinflyttade invånare varje år (det är en ökning med en hel småstad – per år!) och omsättning i hyreslägenheter i hela Stor-Stockholm är ca 3 000 – dvs plats för mindre än 10% av tillökningen.

Enligt SCB kommer 2030 en fjärdedel av hela Sveriges befolkning bo i Sthlm - någonstas mellan 2,5-3 miljoner människor alltså, nästan en tredubbling av befolkningen © bild från SCB

Nu ställer Hyresgästföreningen politikerna till svars och uppmanar alla att gå med i kampanjen flerhem.nu. Du kan ta en sekund och skriva ditt namn, några minuter på att hashtagga #flerhem och till och med hjälpa till att samla in tillräckligt med namnunderskrifter att bjuda bostadsministern på en ballongfärd (låter ganska kul tycker vi). Så vad tycker du, är det dags att gå från ord till handling och bygga alla de där nya bostäderna (som folk kan ha råd med)?

Detta är en annons från Hyresgästföreningen, men texten är vår ©