Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Netgear Nighthawk M2 – framtida premium portabilitet
Netgear Nighthawk M2 recension senses

Test: Netgear Nighthawk M2 – framtida premium portabilitet

av Christian Magdu

I dagarna släppte Netgear en uppföljare på förra årets M1 och en slags uppgradering av sin mäkta populära AirCard 810 – en mobil router som vi varit väldigt nöjda med prestandan i och nyttan av, framförallt i sommarstugan. Nu kommer M2, som blir del av Nighthawk-familjen och andas lite mer premium och faktisk gaming. Men finns det någon mobil router som kan motivera en prislapp på över 5 000 kr?

Sugen på Netgear Nighthawk M2? Köp här till bästa pris och stöd senses.se samtidigt?

Nighthawk M2 är vid förstaintryck en slank, snygg och läcker historia som både smälter in bland modern teknik och passar i moderna hem. Den påminner på sätt och vis om en Apple TV (generation 3) med sin låga, fyrkantiga och svarta profil, samtidigt som den har en LCD-tryckskärm på ovansidan som är lätt att avläsa, men kanske inte världens lättaste att trycka på med stora mansfingrar. Appen Netgear Mobile rekommenderas varmt, då den är mycket mer översiktlig, har fler inställningsmöjligheter och är enklare att handa – även om det mest essentiella rent tekniskt går att sköta direkt i routern.

netgear nighthawk m2 router förpackning

Installationsmässigt och app-tekniskt finns absolut inget att klaga på. Två, större uppdateringar fick hämtas hem innan vi kom igång (detta går även att göra via wifi när du ställer in routern, finns också som permanent val för ”avlastning av mobildata”, om man vill kombinera mobil- och ethernet-användning av någon anledning). Att sätta upp ett dual band-nätverk med 2,4 Ghz och 5 Ghz och WPA2-lösenord var precis så lätt som det borde och mobilappen ger koll och kontroll på det mesta. Så toppoäng där.

Hur bra presterar Netgear Nighthawk M2?

Det är här det blir spännande på riktigt. Nighthawk M2 har tekniskt stöd för hela 2 Gbit/s nätverksöverföring (för nedladdning, upphastigheten är max 150 Mbit/s precis som i förra modellen M1). Det är hisnande snabbt och faktiskt till och med snabbare än vissa, stationära routrar. Men det är i teorin. Det har surrats om 5G-utrullning i flera år nu och i framtiden kanske vi får gigabit-hastigheter i det mobila nätet, vem vet? Det är dock något som tiden får utvisa när – och om vi ens får 5G, med tanke på alla kontroverser kring tekniken.

I slutet på 2019 har vi fortfarande ”bara” varierat välpresterande versioner av 4G (LTE Advanced Carrier Aggregation, ”4G+” med 10 eller 20 strömmar), som i skrivande stund toppar ut någonstans på 300 Mbit/s. Detta skulle vara bra hastighet, till och med för stationära bredband (20 Mbit/s funkar för det mesta du vill göra. inklusive streama tv och film) – men detta är också en helt teoretisk siffra vi aldrig lyckats uppmäta i verkligheten, troligtvis under perfekta förhållanden (att du är helt ensam på sändaren i Kista typ). I centrala Stockholm, där vi har vårt kontor och där 4G-täckingen är bland Sveriges bästa, får vi följande siffror på en iPhone 11 Pro Max via Hallons mobilnät (som använder Tres 4G-nät):

Runt 30-40 Mbit ned och 12-22 Mbit upp. Helt OK, men inte jättemärkvärdigt och liknar den prestanda vi når med en betydligt enklare mobilrouter från Kjell och Co, för en tiondel av priset (som förvisso saknar många funktioner och den stora skärmen, men sett endast till prestanda).

Testar vi med en referens-dator får vi följande siffror:

Inga glädjesiffror direkt, även om prestandan skulle kunna sägas vara snarlik eftersom det kan skilja en del mellan olika testomgångarna, så detta är bara en fingervisning. Testerna är utförda på ungefär tre meters avstånd från routern – går du längre bort faller den brant och i ett annat rum, med öppna dörrar cirka 10 meter bort föll hastigheten ned till ynka 5 Mbit/s. Så trots förstärkt signal kan M2 inte mäta sig i signalstyrka med en dedikerad bredbands-router. Hallon (respektive Tre) är inte Sveriges absolut snabbaste nät överallt (men i vissa län är det faktiskt så). Om vi så skulle nå maximal prestanda (300 Mbit/s) så inser man ju ändå snabbt att Nighthawk M2 är flera storlekar för överdimensionerad för tekniken som finns att tillgå idag. Visst, de 2 Gbitsen kan ju användas internt för wifi-överföring mellan två enheter på samma nät (exempelvis för överföring mellan hårddiskar) – men det går ju ännu snabbare att gör lokalt och är ju inte huvudsyftet med produkten.

nighthawk m2 surfa mobilt
Nighthawk M2 är snygg och smidig att ta med. Men tänk på att 4G-täckningen utanför städerna kan vara ännu långsammare än i detta test. Foto: Netgear

Funkar bra gör den, stabil är den och klarar massor med enheter på en gång gör den (vi testade med 12 stycken och router-fördelningen funkade fint – enheten ska klara upp till 20 stycken uppkopplingar på en gång). Samtidigt har den bara en enda ethernet-port, vilket är himla synd då vi vant oss vid de tre som tillbehöret Air Smart Cradle ger 810:an. Nighthawk M2 är en välkommen kompanjon att ta med på resan i sommar med generös batteritid, när du ställt om abbonemanget till obegränsad data och vill ge ungarna i bilen och gästerna i sommarstugan del av ditt mobila nät. Men för vardagsanvändning tycker vi nästan AirCard 810 med Aircard Cradle-tillsatsen är ett bättre val – även om priset på dessa två paket bara skiljer någon tusenlapp så får du i alla fall bättre täckning och fler ethernetportar med den äldre lösningen som ändå räcker gott för dagens nat. Ska du köra Nighthawk M2 mer permanent, med flera enheter som ska anslutas med kabel, så skulle vi rekommendera att du kompletterar med en bra switch (varför inte Netgears egen SX10?). Vill du bättra på täckningen kan du koppla in två externa antenner, men dessa drar upp priset ytterligare då de säljs separat och vi har inte kunnat testa hur stor skillnad de gör. På pluskontot laddar enheten snabbt via USB-C (det ingår kabel och laddare för det, såklart). Här finns även stöd för medie- och filserver, som du ansluter via exempelvis USB (A).

Vem ska köpa Nighthawk M2?

Netgear har tagit i från tårna och levererat en kvalitets-router som har potential att vara ett riktigt fartmonster på mobila nät. Någon gång i framtiden. Men likaså har man tagit så man spricker när det gäller prislappen, som vid test låg över 5 000 krs-strecket och blir med god marginal den dyraste mobila router vi någonsin testat (eller ens hört talas om). Frågan är om man helt enkelt inte är för tidigt ute, för mycket i framkant för att kunna locka en bred bas med användare redan idag? Det finns inte tillräckligt snabba 4G-nät i Sverige för att utnyttja ens en bråkdel av routerns potential. LED-skärm och bra app-inställningar i alla ära, men samma, grundläggande funktioner och verklig prestanda återfinns i 500 krs-routrar, även om de inte görs lika lyxigt och snyggt som här (där ingår också, oftast, datakort på köpet). Just nu känns Netgears M2 lite som att köpa sig en lyxprodukt som en Lamborghini, för att sen bara kunna köra runt den i 30 km/h i villakvarteret…

mobilt bredband bil barn
Bilresan blir i alla fall mycket lugnare. Foto: Netgear

Ja, du kan rent teoretiskt använda M2 som en access point hemma och förlänga ditt wifi (något), samtidigt som du kan rycka med den på resan och köra den på batteri i bilen, på tåget, bussen eller båten. Men är det värt fem tusen spänn? Ytterst tveksamt. Så hur schysst produkten i sig än är, så blir det svårt att helhjärtat rekommendera Nighthawk M2 till någon annan än en die-hard, early adopter med djupa fickor som bara måste ha det (teoretiskt) bästa, det allra senaste och känna sig någorlunda framtidssäkrad (om man nu verkligen är det, eftersom så många frågetecken kring 5G kvarstår). Alla andra kan gott hålla kvar vid befintlig 4G-utrustning, eller satsa på något enklare och billigare ett tag till och spara mellanskillnaden till något annat. Obegränsad mobildata över sommaren till exempel.

Köpa Netgear Nighthawk M2? Gör det via länken, så får du bäst pris och stöder samtidigt senses.se:s fortsatta arbete.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.