Hem Mobil Test: Netgear Aircard 810
Netgear aircard 810 Silver

Test: Netgear Aircard 810

av Christian Magdu

Not: Detta är en kortare produktrecension som är del av en längre artikel.

Mobilt modem – ta med dig wifi överallt

Visst kan dom flesta moderna smartphones idag användas som bärbara modem genom ”internetdelning” (Apple) eller ”surfpunkt” (Android). Och det är ju bra att i nödfall kunna koppla upp laptopen tillfälligt vid behov, till exempel på SJs galet snåla och opålitliga 4G-surftjänst. Men ärligt talat är det varken särskilt stabilt, högpresterande eller kul att dela ut uppkopplingen till mer än en enhet åt gången. Vi behöver en dedikerad lösning.

Lyckligtvis har Netgear precis vad vi söker i Netgear Aircard 810. Denna snygga, lilla apparat är helt enkelt en portabel wifi-lösning (så kallad ”mobil hotspot”), som tack vare stöd för 4G (LTE) och trippelband kan ge teoretiska hastigheter upp till 600 Mbps (även om de flesta svenska leverantörer av 4G idag planar ut på ”bara” 80 Mbps och i verkligheten runt 20-40 Mbps, beroende på täckning). Upp till 15 enheter kan anslutas samtidigt och här finns stöd för alla standarder upp till 802.11ac. Det laddningsbara batteriet håller för dryga tio timmars användning och tar det slut kan du ju ladda den på en powerbank. Du ser all viktig info i Aircards displayruta; där du även sätter upp namn på ditt nätverk, väljer lösenord etc inklusive håller koll på dataförbrukningen – vilket ju är väldigt intressant, om du inte har obegränsat med data. Aircard 810 är i en klass för sig prestandamässigt och knäcker alla konkurrenter, men prislappen är därefter. Cirka 2 300 kr får du räkna med att punga ut för att kunna få med dig riktigt bra, mobilt internet överallt utanför hemmet.

Netgear aircard 810

För dig som kanske har ett större sällskap, talrik familj eller får många gäster till sommarstället och verkligen vill maxa internetdelningen via både wifi och möjligheten att koppla in enheter via LAN-kabel, så finns tillbehöret Netgear Aircard Smart Cradle. Denna docka utvecklar den mobila hotspoten till en förstärkt, portabel wifi-router med interna 3G/4G-antenner och extern Wifi-antenn: en fullfjädrad wifi-router alltså. Du får betydligt bättre täckning (vi mätte upp till ca 15 meter utomhus innan signalen började avta), dual band datahantering, möjlighet att ge upp till 20 (!) enheter uppkoppling samt förbättrad hastighet via Beamforming-teknik, som stöder både 2.4 och 5GHz. Nackdelen är att denna tillsats inte är något som kan drivas på batterier, utan kräver en riktig elanslutning. Så perfekt för till exempel sommarstugan eller den eluttags-utrustade fritidsbåten. Ytterligare 1 900 kr får du räkna med att lätta plånboken på för dockan, så totalpriset på dryga 4 000 kr tar dig nästan upp till Nighthawk-nivå. Fast då får du å andra sidan en portabel, välpresterande uppsättning wifi som du kan köra på ditt SIM-tvillingkort med data från din leverantör, precis överallt.

netgear aircard smart cradle

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.