Hem Teknik / Prylar Test: DJI – RS3 Mini
Guld

Test: DJI – RS3 Mini

av Henric Brandt

RS3 Mini från DJI är en mindre version av storebrodern RS3 och jag kommer gå igenom lite tekniska skillnader dem emellan lite längre ned i recensionen.

Redan när jag öppnar kartongen och plockar ur RS3 Mini så slås jag direkt av hur liten och smidig den är. Jag har inte RS3 versionen att jämföra med så jag ställde den bredvid FeiyuTech AK4500 gimbalen som är mer i normalstorlek.

Foto: Senses.se - DJI RS3 Mini - Jämförelse.
Foto: Senses.se

Skillnaden är enorm och givetvis så orkar inte DJI RS3 Mini en lika stor kamera som Ak4500 men den kan med lätthet hantera en kamera som väger upp till två kilo. RS3 Mini är konstruerad just för spegel-lösa systemkameror och du kan koppla ihop de flesta fabrikat med gimbalen så du kan använda rec-knappar och annat utan att behöva klicka på själva kameran.

Jag börjar med att koppla på min Canon 750D som inte är en spegel-lös systemkamera men då den är långt under vikt begränsningen så funkar det bra. Det finns smidiga tutorials hur du enklast väger in din kamera. Något som jag verkligen uppskattar med DJI RS3 Mini är att den känner av om någon axel inte riktigt är invägd och meddelar det i displayen.

Foto: Senses.se - DJI RS3 Mini - Närbild display.
Foto: Senses.se

Detta är en extremt smidig funktion och därmed sparar du massor av irritation och servon i gimbalen som kan gå sönder om den används fel-invägd. Nu är DJI RS3 Mini redo att användas och jag passar på att ta med den på en inspelning som jag redan har inbokad. Det är inspelning i en ljudstudio så det är ont om rum och därmed är det extremt smidigt att använda den här gimbalen. Här i nedan är resultatet.

Är man ovan med att använda en gimbal så är de olika inställningarna väldigt förvirrande till en början. För det är viktigt att ställa in DJI RS3 Mini på rätt ”följa”-läge för att få ut rätt resultat och att du därmed inte motarbetar den vilket är väldigt lätt till en början. Du kan lätt ändra och ställa in i displayen. Vill du tilta eller panorera så går det att använda joysticken med höger tumme.

Foto: Senses.se - DJI RS3 Mini - Närbild display
Foto: Senses.se
Foto: Senses.se - DJI RS3 Mini - Närbild reglage.
Foto: Senses.se

Efter en hel dags inspelning av musikvideon så kände jag ingen som helst trötthet. DJI RS3 Mini väger endast 800gram och sedan kameran på dryga kilot. Även om gimbalen är väldigt lätt så har det inte tummats på tekniken inuti. Den är följsam, knäpptyst och stadig precis som de större versionerna. Det är egentligen inte så stor skillnad mellan RS3 Mini och originalversionen RS3, största skillnaden är att storebror är 200 gram tyngre och orkar ta en kamera på tre kilo istället för två. Sen är batteritiden två timmar färre på RS3 Mini med sina tio timmar kontra tolv på storebror RS3.

RS3 Mini har även ett selfie-läge och möjligheten att montera kameran i vertikalt läge och därmed blir den perfekt att använda till sociala medier där detta är ett måste.

Foto: Senses.se - DJI RS3 Mini - inställning.
Foto: Senses.se

Det enda som är synd med RS3 Mini från DJI är två saker som jag kan komma på och det är verkligen petitesser. För det första så finns det en liten udda kant i kamera-släden som gör att alla kameror inte fungerar lika bra. Förstår att den är där för att kameran inte ska glida framåt men då hade det varit bäst om den var möjlig att montera bort.

Foto: Senses.se - DJI RS3 Mini - Irriterande kant.
Foto: Senses.se

Sen hade det varit fint med en bärpåse eller dylikt att kunna ha din RS3 Mini i när du är på resan. Som sagt petitesser men när allt annat är så bra så är det ändå värt att ta upp.

Sammanfattningsvis så är RS3 Mini från DJI helt klart ett måste. Enkel att använda och lätt att hantera. Perfekt att ha med sig på resan men även till produktioner där det är snålt med utrymme.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.