Hem » Digitala plånböcker: Framtidens betalsystem är redan här

Digitala plånböcker: Framtidens betalsystem är redan här

av senses.se

Detta är en annons. +18, stodlinjen.se.

Digitala plånböcker har verkligen revolutionerat hur vi hanterar betalningar. De digitala lösningarna gör att vi kan hantera både små och stora köp snabbare och säkrare. Istället för att släpa runt på kontanter eller kort, kan vi nu lagra all betalningsinformation på våra telefoner eller datorer.

Med dagens teknik kan du godkänna betalningar online på mobil med ett enkelt svep eller fingeravtryck. Detta har inte bara förbättrat bekvämligheten i vardagen utan också lett till ett tryggare sätt att betala. Fast vad ska man tänka på innan man använder digitala plånböcker? Och vilka alternativ är bäst? Det ska vi titta närmare på i den här betalguiden.

Vad är en digital plånbok?

En digital plånbok kan beskrivas som en smartare och mer säker version av din traditionella plånbok.

  • Den lagrar inte bara kreditkortsinformation, utan även lojalitetspoäng och annan betalningsinformation på din telefon.
  • Det som skiljer den från en fysisk plånbok är dess förmåga att erbjuda kontaktlösa betalningar, där användaren kan betala med ett enkelt tryck. Även om du har glömt betalkortet hemma kan du ändå blippa och betala direkt med mobilen.
  • Förutom att lagra information erbjuder digitala plånböcker ytterligare säkerhet genom kryptering och tokenisering, som gör att dina kortuppgifter inte delas direkt när du gör en transaktion. Det betyder att din betalningsinformation är säker, även om din telefon skulle bli stulen eller hackad.

De mest populära digitala plånböckerna idag

Allt fler användare går över till att använda de digitala betaltjänsterna och det finns flera alternativ att välja bland. Vi ska kika närmare på några av de vanligaste!

  • PayPal är en av de mest använda plånböckerna, och betalföretaget var faktiskt ett av de första att erbjuda digitala betaltjänster på nätet.
  • Apple Pay, som kan användas på alla Apple-enheter, inklusive iPhones, räknas så klart också till de största aktörerna, och detsamma gäller Google Pay. Båda systemen bygger på kontaktlös betalning och lagrar kortinformation krypterat, vilket minimerar risken för bedrägerier.
  • En av de mest populära digitala plånböckerna i Sverige är såklart Swish, som har blivit ett vardagsverktyg för svenska användare. Genom att koppla ett telefonnummer till ett bankkonto kan användare överföra pengar snabbt och enkelt, utan att behöva ange kontonummer.
  • Revolut är en mobilbaserad finanstjänst som kombinerar digital plånbok med bankfunktioner. Användare kan enkelt hantera flera valutor och göra internationella överföringar med den digitala plånboken.

Hur fungerar digitala plånböcker?

Att komma igång och göra betalningar är enkelt:

  1. Ladda ner appen – Först måste du såklart ladda ner den plånboksapp som passar dig bäst, som Apple Pay, Google Pay eller Swish.
  2. Lägg till information om ditt konto– Du lägger till ditt kredit- eller bankkort genom att helt enkelt skanna det med mobilens kamera. Du kan även skriva in uppgifterna manuellt. Mastercard och andra betal- och kreditkort kan till exempel anslutas om man är kund på Swedbank. 
  3. När den digitala plånboken är aktiverad kan du använda appen för att göra betalningar. När du handlar i butik trycker du din telefon mot betalterminalen; för onlineköp väljer du din plånbok vid kassan.
  4. Slutför transaktionen – Efter autentisering godkänner du transaktionen och pengarna dras från ditt konto.

Hur säkra är digitala plånböcker?

Digitala plånböcker skyddar din betalningsinformation genom flera avancerade säkerhetsfunktioner:

  • Kryptering – Detta gör dina data oläsliga för hackare, så att ingen kan komma åt dina uppgifter.
  • Tokens – Detta innebär att ditt verkliga kortnummer ersätts med en engångs-token vid varje transaktion.
  • Biometrisk autentisering – Många digitala plånböcker använder fingeravtryck eller ansiktsigenkänning för att säkerställa att det är just du som gör betalningen.Dessa funktioner gör digitala plånböcker säkrare än att använda fysiska kort eller kontanter.

Säkerhet om telefonen är borttappad eller stulen

Det finns även flera säkerhetsfunktioner som kan aktiveras om du till exempel skulle tappa bort din telefon eller om den skulle bli stulen. Men kom ihåg att det är viktigt att agera snabbt för att förhindra att obehöriga får åtkomst till dina uppgifter.

  • Lås plånboken genom att logga in på en annan enhet – Blockera betalappen direkt genom att logga in via en annan enhet.
  • Biometriskt skydd – Eftersom du behöver autentisera varje betalning med ditt fingeravtryck, kan ingen annan göra köp om de får tag på din telefon.
  • Automatisk kontroll av misstänkt aktivitet – De flesta plånböcker erbjuder tjänster för att snabbt upptäcka misstänkta överföringar från ditt konto.

Den digitala plånbokens framtid

Övergången till digitala plånböcker är i full gång – och det här är några trender att hålla koll på framöver:

Kontaktlösa betalningar
Kontaktlösa betalningar är en trend som inte bara förväntas fortsätta utan även växa i snabb takt. För svenska användare, som är vana vid en digitaliserad vardag, är det inte längre en fråga om ”om” utan ”när” kontaktlösa betalningar kommer att vara den främsta betalningsmetoden, och därmed ersätta de vanliga kontokorten. De svenska webbsidorna har snabbt anammat denna lösning, vilket gör att fler kan göra snabbare och säkrare transaktioner på nätet.

Integrering med wearables
En annan spännande utveckling är hur digitala plånböcker kommer att integreras med wearables och andra smarta enheter. Redan nu är det möjligt att använda smartklockor som Apple Watch för att göra kontaktlösa betalningar.

Wearables kan också användas för att göra betalningar på bussen och i tunnelbanan. Redan nu ser vi pilotprojekt där smartklockor och andra wearables används för att betala kollektivtrafikresor, vilket eliminerar behovet av biljetter eller kort. Detta öppnar upp för ett ännu mer smidigt betalningssystem, där all information om resor och betalningar är samlad i en enhet

Summering: Så förändrar digitala plånböcker hur vi gör våra betalningar

Digitala plånböcker har blivit en central del av vår vardag och förändrar sättet vi hanterar betalningar på. Genom att erbjuda snabbare, enklare och mer säkra betalningsalternativ har dessa digitala lösningar ersatt traditionella metoder som kontanter och kort. 

Tack vare funktioner som kontaktlösa betalningar, kryptering och biometrisk autentisering kan vi nu genomföra betalningar med bara ett tryck eller klick – oavsett om vi handlar i butik, gör onlineköp eller överför pengar mellan privatpersoner. För svenskar, som är vana vid att leva i en digital värld, passar denna teknologi perfekt.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_19]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.