Hem Ekonomi Samarbete: Varför skaffa en hemförsäkring?
hemförsäkring prylar

Samarbete: Varför skaffa en hemförsäkring?

av senses.se

Vad skyddas av en hemförsäkring?

Med en hemförsäkring får du ett grundläggande skydd för dig och ditt hem, inklusive de saker du har i hemmet. Om du råkar ut för något gör försäkringen att du kan få pengar som gör det möjligt för dig att ersätta de förlorade sakerna med nya. En viss självrisk måste du betala, och för många saker räknas inte nypriset utan det pris prylen beräknas ha efter att den med tid och användning tappat i värde. Detta gäller inte minst för tekniska prylar där värdet minskar snabbt. Men trots det kan du få ett riktigt bra skydd med en hemförsäkring.

Hur hittar du en bra hemförsäkring?

Ett alternativ är att googla fram alla försäkringsbolag och läsa all text som finns i deras information, för att komma fram till vilken försäkring som passar bäst för dig. Ett lite bättre alternativ är att använda Insplanet för att få en jämförelse av olika försäkringar. Där kan du fylla i dina uppgifter, som var du bor, hur stort ditt hem är, hur högt försäkringsbelopp du vill ha och hur stor självrisk, så får du fram olika alternativ och kan hitta det som passar dig bäst.

försäkra hemmet huset lägenheten

Vad skiljer försäkringarna åt?

Det finns några saker som gör att hemförsäkringar ser olika ut. En del av dem kan du inte påverka själv, till exempel är det dyrare att ha en försäkring i vissa geografiska områden än i andra. Det är något som räknas ut i förhållande till hur stor risk det är att du blir utsatt för inbrott eller råkar ut för något annat som gör att du får rätt till ersättning från försäkringsbolaget. Är risken större blir kostnaden för försäkringen högre. Även sånt som hur många kvadrat din bostad har och om det är en hyresrätt eller bostadsrätt spelar roll för hur mycket du får betala för försäkringen. Olika försäkringsbolag kan göra olika bedömningar och därför kan kostnaden skilja sig åt mellan de olika alternativen.

Det du kan påverka och som det är värt att titta lite extra på är vad som ingår i försäkringen, hur högt försäkringsbelopp försäkringen täcker och hur stor självrisken är. Med en högre självrisk kommer din kostnad för försäkringen bli lägre, men då får du också betala en större summa själv om du råkar ut för något. Försäkringsbeloppet ska motsvara hur mycket dina saker är värda. Försök göra en uträkning där du tar med allt, inte bara dina tekniska prylar. Sätter du ett lägre försäkringsbelopp än vad dina saker är värda kommer premien du betalar för försäkringen bli billigare, men det hindrar dig från att få ersättning för allting om din bostad till exempel skulle drabbas av en brand. Att sätta ett för högt försäkringsbelopp är inte heller att rekommendera. Då får du betala mer för premien, men du kan ändå inte få ersättning för saker som du aldrig haft.

I vissa hemförsäkringar kan till exempel olycksfallsförsäkring, reseförsäkring eller allriskförsäkring ingå, vilket kan ge dig en förmånlig försäkring – om du faktiskt behöver de typerna av försäkring också.

Artikeln presenteras i samarbete med Insplanet.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.