Hem Ekonomi Officiellt: Amazon kommer till Sverige
amazon kommer till Sverige

Officiellt: Amazon kommer till Sverige

av senses.se

Senaste dagarna har svenska e-handels-kretsar kokat över av rykten om amerikanska jätten Amazons officiella lansering i Sverige. Företaget köpte domänen amazon.se för ett par år sen (köpeskillingen sägs ha varit runt sex miljoner kronor), men någon svensk lansering har hittills inte skett.

Förrän nu.

Från Burson Cohn & Wolfe, Amazons officiella PR-byrå i Sverige, så bekräftas nu att världens största e-handelsplats faktiskt kommer till Sverige. Vad som inte bekräftas är datumet, men det är en extrem lågoddsare att svenska Amazon kommer att vara uppe och snurra lagom till en viss Black Friday-helg i november (så troligtvis lanseras sajten några veckor innan för att få bukt med alla barnsjukdomar). De handlare som är intresserade att sälja via Amazon kan maila dem på [email protected].

Vi på senses.se tror detta kommer att bli enormt, inte bara en jordbävning för hela den svenska internet-handeln, men också ett hårt slag mot etablerade, svenska jättar som Bokus, Adlibris och inte minst CDON, som själva idag kör en slags Amazon-handelsplats-upplägg där butiker säljer genom deras portal, mot provision. Räkna alltså med priskrig i höst – vilket ofta gynnar konsumenter – men framförallt hoppas vi att detta kommer att väcka den alltför ambitionslösa, svenska transportsektorn, där aktörer som UPS, DHL och inte minst utskällda PostNord blivit allt dyrare och samtidigt stadigt sämre över tid. Nu blir det krig om 100 000-tals leveranser, som ska gå fort, ut till svenska kunder vilket kan ge upphov till nya, hungriga aktörer och pressa priser hos de etablerade. Och givetvis tror vi även Prime-konceptet – där gratis snabbleverans tillsammans med Amazons streaming-tjänst på köpet, mot en årsavgift – kommer även hit till Norden.

Nackdelen blir, förutom konkurser hos svenska bolag som inte kommer att klara konkurrensen (eller inte vilja sälja genom portalen), att Amazon troligtvis stänger portarna för beställning från andra länders Amazon (DE, UK, ES) till Sverige; vilket gör att man bland annat inte längre kan kringgå den hårt kritiserade, svenska kemikalieskatten genom import från annat EU-land. Å andra sidan kanske den hårdnande konkurrensen om priser kommer att äta upp den förlusten i form av sänkta priser till kund? Leveranser ryktas dessutom skötas från Tyskland, till en början, även om Amazon köpt upp stora lagerlokaler i flera svenska städer så vi får se hur det blir med den biten.

Vad har du för förväntningar på svenska Amazon-lanseringen?

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.