Hem Ekonomi Krönika: Kemikalieskatten ett slag i luften och mot svenska handlare
elektronik prylar

Krönika: Kemikalieskatten ett slag i luften och mot svenska handlare

av senses.se

Tanken med kemikalieskatten är att den ska kompensera för de tåliga och långsamt nedbrytbara flamskyddskemikalier i moderna tekniska prylar och vitvaror som kan innebära hälsofara för människor under prylarnas livstid eller efter att de skrotats. Initiativet kan tyckas gott ur miljösynpunkt. Skatten avgörs efter vikt på produkten med ett maxtak på 400 kr inklusive moms. Så exempelvis spelkonsoler som PS4 Pro, förstärkare och andra tunga pjäser kommer att maxa på 400 kr påslag, medan lättare produkter såsom hårddiskar, mobiltelefoner och el-tandborstar får ett par tior till någon hundring extra på prislappen.

Idén är att man genom kemikalieskatten ska minska konsumtion av nya produkter och istället köpa begagnat och andrahands. Och det är väl egentligen inget fel i teorin, man måste inte byta telefon varje år eller jämt ha den senaste tv-apparaten. Problemet är att skatten endast gäller i Sverige och på svensksålda produkter. Alltså kommer det endast att innebära en prishöjning lokalt. Kruxet med detta är att vi (fortfarande) är med i EU och alltså har fri import från andra EU-länder, som inte påverkas av kemikalieskattten över huvud taget. Länder som Tyskland, som redan ligger lägre i prisbild än Sverige, blir alltså ännu mer attraktiva att importera från, via storhandlare som amazon.de (som redan börjat med fri frakt till Sverige på ordrar över just 400 kr) och konkurrerar dessutom inte på samma villkor som svenska handlare, som får en ytterligare säljskatt på sig. Och hur hjäper det miljön om man minskar konsumtionen av nya, inhemskt sålda varor samtidigt som man troligtvis ökar importen och transporten av dessa varor utomlands-ifrån? Svaret lär bli: inte alls, eller till och med negativt. Eventuella vinster som skatten ger i statskassan riskerar också att ätas upp av förluster hos handlarna på grund av minskad försäljning och i förlängningen färre arbetstillfällen.

elektronik prylar

En annan, föga omskriven, effekt av kemikalieskatten är att handlare måste betala skatt på utbytesvaror  för bland annat garantiärenden. Och är det en tyngre produkt som ska bytas snackar vi 400 kr som måste komma antingen ur handlarens – eller dina – fickor, för en produkt som du byter ut efter 1 juli (även om du köpt den innan). Knasigt.

Ska detta fungera behövs incitament att göra mer miljövänliga flamskyddsmedel och även gälla hela EUs inre marknad. Personligen hoppas jag att denna illa genomtänka skatt, kommer att tas bort omgående av nuvarande eller kommande regering. Detta hjälper inte miljön utan tvärtom, ökar på belastningen från flyg- och lastbilstrafik med varor från utlandet och det slår orättvist mot svenska handlare.

Fotnot: Denna krönika är skriven av en läsare på senses.se och uttrycker läsarens egna åsikter och inte nödvändigtvis senses.se-redaktionens.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.