Hem Ekonomi Kostar din underhållning mycket i energi?
spara på el

Kostar din underhållning mycket i energi?

av senses.se

Tv-apparat, spelkonsol och någon typ av apparat för att spela upp film har funnits med oss i 10-tals år. Kapacitet, design och användningsområde har däremot uppdaterats och detta tycks gå allt snabbare. Oftast är de främsta kraven vilken apparat som är smartast, snabbast, snyggast eller med flest användningsområden. Självfallet ser man till de främsta behoven för att få ut så mycket underhållning som möjligt. Prestandakraven på dator beror många gånger på att man spelar en viss typ av spel på nätet eller för att de ska matcha behoven för att kunna utföra studier eller arbete vid datorn. 

Många tänker inte så mycket på elförbrukningen för varje apparat som används i hemmet, vilket kan bero på okunskap eller att man helt enkelt inte bryr sig om de detaljerna. Om man inte använder flera apparater i hemmet som drar mycket el, så kan det handla om så pass små summor att man inte orkar bry sig. Värdet av underhållningen är värt mer än eventuell extra el-kostnad. Men om du tillhör de som använder spelkonsol, tv-apparat, dator och liknande dagligen kan det vara en god idé att se över förbrukningen och vad man kan göra för att spara pengar. En motivation kan vara att lägga den sparade summan på nytt spel, programvara till datorn eller annat som önskas för mervärde av din underhållning eller dina behov.

Fem tips för att dra ner på el-kostnaden

  • Börja med att se över om det är värt att byta elbolag. Du kan söka efter de som levererar billig el genom att jämföra ditt elavtal med andras på marknaden.
  • Minimera tiden för stand-by läge på datorn, spelkonsolen och andra apparater i hemmet. Ett enkelt hjälpmedel för det är en förgreningssladd med strömbrytare. Många apparater mår även bättre om de får vila helt, i synnerhet om de inte används på flera timmar till exempel när vi sover.
  • Inte nog med att en laddare som sitter i uttaget hela tiden kan överhettas, så fortsätter den att dra el trots att den inte används för laddning hela tiden.
  • Det blir vanligare med energimärkta produkter, som Svanen och Energy Star. Dessa märkningar visar på energismarta val.
  • Sätt din dator eller tv i viloläge då den inte ska används under en längre tid. Ofta finns även en inställning för att apparaten ska sättas i viloläge om den inte har varit aktiv under en viss tid. En del har för vana att somna framför tv:n och det är ju onödigt att låta den vara igång när man sover.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.