Hem MobilAndroid Test: Kingston Canvas React microSDXC 256GB
kingston canvas react 256gb recension Guld

Test: Kingston Canvas React microSDXC 256GB

av senses.se

Det är inte länge sedan som microSD-kort var dyra som skam och långsamma som sirap. Men i takt med att moderna kameror såsom GoPro, systemkameror, videokameror och inte minst Android-mobiler med 4K-stöd blir allt fler, tillsammans med spelkonsoler som Nintendo Switch, som kräver microSD som lagring, så har mycket hänt på fronten. Idag får du ganska generösa storlekar på microSDXC – 256 GB, kapaciteten på en normal interndisk (SSD) i en bärbar dator – till rimliga priser (under tusenlappen) och till betydligt bättre prestanda och hållbarhet än vad vi tidigare varit vana vid. Kingstons Canvas-serie har tre nivåer av snabbhet, likt många andra konkurrenter, och i denna artikel testar vi gränserna på deras snabbaste – Canvas React.

En liten microSD-skola

MicroSD-kort har egentligen tre viktiga aspekter – den första man tittar på är kanske lagringkapaciteten (“storleken”), som är nog så viktig. Vare sig man vill spara många, nedladdade spel på Switch eller fylla kortet med godsaker för Retropie så behövs utrymme. De andra två aspekterna är hastighet – där ena benet är läshastighet (kanske det viktigaste, då detta är något man gör återkommande från kortet) och andra benet är skrivhastighet (som sker mer sällan, men är oerhört viktigt i en kamera eller videokamera där man fotar och spelar nytt material samt tar bort material ofta). Det finns olika klassificeringar för microSD-kort, för att man som användare “snabbt” ska se vad de klarar av. För att göra det hela superkomplicerat så använder man också olika hastighetsklasser och märkningar för olika standarder och ändamål – stillbildsfoto kräver exempelvis inte lika snabb, ihållande, skrivhastighet som kontinuerlig videoinspelning med hög upplösning. Vi ska inte grotta ned oss i långa tabeller så vi rekommenderar att du håller utkik efter kort som är UHS-1, -2 eller ännu hellre UHS-3 (nyare standard av HS – High Speed, kolla bara att U(ltra) HS även stöds av maskinen du ska stoppa kortet i) samt Speed Class – som visas som en siffra inuti ett U. U1 (samma sak som Speed Class 10) innebär att kortet klarar max 10 MB/s, medan U3 anger minst 30 MB/s. Då 4K-video med hög frame rate börjat bli ett allt större och mer krävande anvädningsområde så togs V(ideo) Class-märkningen fram. Ett kort märkt V90 kommer aldrig att understiga 90 MB/s i skrivhastighet, lika så att ett SD-kort märkt med V10 aldrig presterar mindre än 10 MB/s). Så Vsiffra innebär alltså samma sak för video som Usiffra innebär för stillbildsfotografering.

En ny märkning som är intressant för dig som vill använda microSD för lagring av program och appar är märkningen Application Performance Class (hurra, ännu en klassificering att hålla reda på!). Till skillnad från Speed och Video Class så mäter denna parameter slumpmässig läsning från kortet, något som är viktigare sett ur prestandasynpunkt för dig som lägger till och tar bort appar, som läser icke-sekventiellt istället för kontinuerligt. Detta mäts i enheten IOPS (“eye-ops”, input/output operations per second) och anger antalet slumpmässiga 4KB-skrivningar per sekund. Ju högre antal, desto bättre. Detta märks ut med ett A och en siffra. Exempelvis A1 ska klara minst 1500 IOPS i läs- och 500 i skrivhastighet, eller A2 (som är högsta prestanda idag och ska klara 4000 respektive 2000, läs/skriv)

canvas react recension

Med ovan definitoner utmejslade så är Kingston Canvas React 256 GB märkt som ett UHS-1, Class 10, V30, U3, A1-kort som ska klara upp till 100 MB/s i läshastighet. Stämmer det med verkligheten? Vi tog reda på det under ett par veckors praktisk användning och flera mätningar.

Canvas React – The Need for Speed

Kingstons kort lyckas prestera riktiga bra i våra benchmarkprogram – först i AJA:

Canvas React

Canvas React

och sen liknande i Blackmagic Disk Speed Test:

Canvas React

Canvas React

Det står klart att Canvas React kanske inte riktig når upp till maxtaket, 100 MB/s, men heller aldrig någonsin dippar under 85 MB/s, vilket får ses som mycket bra. Vad som är ännu mer imponerande är skrivhastigheten – här sackar den flesta microSD-kort fortfarande rejält, med reella hastigheter på 10-30 MB/s medan Canvas React blåser på med imponerande 66-74 MB/s även där. Vi testade att föra över en fil på exakt 1GB gick från en SSD (som inte ger någon flaskhals) vilket gick på runda 11 sekunder; väl i linje med mätningens resultat även i verklig prestanda. Om vi jämför med vårt kort i kategorin “prisvärt”, Samsung Evo+ – som förvisso också är billigare – så presterar detta faktiskt nästan lika bra i läshastighet, men är oändligt mycket långsammare i skrivhastighet som ni kan se av mätningarna (20-28 MB/s) och en verklig överföring av 1GB tog fyra gånger så lång tid (drygt 40 sekunder), vilket också stämmer med testsiffrorna.

Samsung Evo+

Samsung Evo+

Samsung Evo+

Samsung Evo+

Samtidigt finns såklart också en skillnad i pris – men kanske inte så stor som man först kan tro. Samsung Evo+ 256 GB kostar i dagsläget runt 600 kr medan Canvas React 256 GB ligger på ca 700 kr (i lager). Det är en skillnad på dryga 16% för samma kapacitet, men upp till fyra gånger så snabb skrivhastighet. Även om prisskillnaden känns försumbar så är det såklart dina behov, din plånbok och inte minst ditt användningsområde som ska avgöra valet, även om en hundring inte är stora pengar såklart. Om du fotar mycket och spelar in 4K-video i 60 fps så är det en no-brainer, då vill du ha absolut ha all skrivhastighet du någonsin kan få för att undvika tappade frames (som du aldrig kan få tillbaka i efterhand). Om du däremot mest använder kortet som förvaring åt spel och appar som du inte så ofta byter ut, exempelvis i en retropie eller en Switch, så märks fördelarna mest vid själva överföringen av filer / nedladdning av spel (som går något snabbare på Switchen, tack vare extra skrivhastigheten på kortet), men sedan är själva läsprestandan (hur snabbt spelen laddar) endast marginellt bättre på Canvas React.

När vi testkörde IOPS-test på Canvas React fick vi siffror som överraskade – kortet presterade cirka 1700 IOPS i läs- och dryga 1300 IOPS på skrivhastigheten, vilket är väl över gränsen för A1-märkningen (men inte riktigt A2, som är 4000 IOPS läs- och 2000 skriv) och ett riktigt bra resultat. Tänk på att microSD-kort – trots att de blivit tåligare – är precis som all annan flashlagring: inte gjort för mängder med små- och överskrivningar, då detta förkortar livet i lagringen mer än på ett mekaniskt lagringsmedia. Korten håller ändå bra över tid idag, men var medveten om att hålla på att ständigt skriva över dom i onödan (även med testprogramvara) sliter på korten.

Vår uppfattning om Kingston Canvas React är att det är det bästa microSD-kort vi hittills testat och vårt absoluta förstaval för lagring som kräver microSDXC-formatet. Det kostar lite mer än genomsnittskortet – men är ändå på intet sätt oskäligt dyrt – och som all-around känns det svårslaget och väl värt sin extra hundring mot mainstream-konkurrensen från de prisvärda koreanerna (i denna storleksklass, olika storlekar på kort kan ha olika prestanda). Att ha hög effektivitet även i skriv-hastighet och slumpmässig användning gör att detta blir ett kort som du kan ha lika stor glädje av i din GoPro 4K-kamera, såväl som i Android-nallen, din retromaskin och inte minst din Nintendo Switch. Självklart går det rakt in på referenslistan över prylar vi använder i vårt dagliga arbete på sajten.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.