microSD-kort är räddningen - men vilken storlek och standard ska du satsa på?

I takt med att fler och fler spel kommer ut till Nintendo Switch (inte minst via tjänsten eShop) så märker man tyvärr snabbt av att Nintendo snålat med lagringskapaciteten (återigen). Switchen kan öka sin lagringskapacitet genom microSD-minneskort, då det inbyggda minnet på 32 GB bara har 25.9 GB ledigt eftersom systemet upptar resten (jämför med en dator där hårddisken på pappret exempelvis är 256 GB men du bara kan utnyttja 230 GB av dessa när datorns operativsystem väl är installerat). Digitala versionen av The Legend of Zelda: Breath of the Wild upptar 13.4 GB, så det blir knappast ens plats för två storspel innan du måste börja ta bort och rensa. Så kan vi ju inte ha det!

MicroSD-kort finns i mängder av storlekar och framförallt prestanda. Du betalar alltså både för lagringskapaciteten och för hur snabbt kortet är. Därför vill du inte köpa det billigaste och långsammaste, men heller inte det snabbaste (oftast kallade Pro) då de korten kostar betydligt mer och ändå inte kan utnyttjas maximalt av Switchen. Ett bra val för vettiga pengar tycker vi Samsungs Evo+-serie är. De ligger på 80 MB/s i överföring (Switch klarar max 104 MB/s och 2TB kapacitet på korten) och kostar i skrivande stund ca 250 kr för 64 GB eller ca 450 kr för 128 GB. Eftersom du inte kan köra med mer än ett kort samtidigt och Switchen (ännu) inte stöder externa hårddiskar, så rekommenderar vi att du köper så stort microSD-kort som du har råd med från början, istället för att köpa ett för litet och sen behöva slänga bort det och köpa ett större.

Samsungs Evo+ är ett bra val i fråga om pris vs prestanda/utrymme. Var noga att du väljer +-versionen, vanliga EVO (den gula) är inte alls lika snabb.

Eftersom sparfilerna lagras i Switchens internminne kan du i princip bara sätta i det nya kortet. Platsen för microSD-kortet är under foten som fälls ut på pekplattan (se bilden)

nintendo switch microsd

Ladda ned systemuppdateringen för att kunna använda SDXC-kort (frågas om automatiskt, ifall det behövs) och vips har du betydligt mycket mer plats än förut. Har du köpt digitala spel via eShop som du inte fick plats med på internlagringen, kan du enkelt ladda ned dessa igen via densamma (Re-download).

Voilá, mycket mer plats för många fler spel!