Hem Livsstil Att hyra en kock

Att hyra en kock

av Andreas Lycker

Hur vore det att ha en egen kock hemma, som lagar mat åt dig och dina middagsgäster? Skulle det inte kännas ganska lyxigt att få maten lagad som på restaurang, men samtidigt inte behöva lämna hemmet? Hur är det att vara kock hemma hos någon annan?

Varför ska jag hyra en kock? Hur går det till?

I flera av de stora städerna i vårt avlånga land är det vanligare med att hyra in en kock till sitt hem, och i utlandet är det om möjligt ännu vanligare. Det är en tjänst som används mer och mer. Efterfrågan ökar och det är inte så konstigt. Ibland vill man att någon annan ska göra jobbet åt en, precis som att anlita hantverkare, barnpassare eller städning. Visst är det skönt att kunna ägna sig åt sina gäster istället för att stöka i köket?

Att hitta en kock i ditt närområde är nog inget problem. Här är Google din vän. Eller varför inte Facebook, Instagram eller IRL-vänner. Och glöm inte din vän Senses.

Det finns kockar som går att hyra via personaluthyrningsföretag och så finns det de kockar som har eget.

Ett vanlig upplägg är att kocken har färdiga menyförslag att välja mellan i olika prisklasser. Något att tänka på är att det ofta tillkommer reseersättning. En annan sak att är att det bruka vara en gräns för hur få gäster det minst får vara och även ett maxtak för detsamma.

Beställer man ett färdigt menypaket så brukar allt ingå. Allt från inhandlande av råvaror till förberedelser av rätter (sådana som måste tillagas dagen innan), genomgång av meny och frågor om allergier och upplägg av middagen. Detta innan kocken kommer hem till dig och lagar maten. Sedan kan det behövas ett par timmar i ditt kök för att få färdigt maten och se till att rätterna serveras den tid som de ska serveras.

Många gånger går det att kombinera ihop ett eget menypaket eller komma med egna önskemål och idéer, men då får man räkna med att det kan kosta lite extra. Prata ihop dig med kocken i fråga och kolla vad ni kan komma fram till.

Du får säkert frågor vad du har för köksutrusning så att kocken i fråga vet vad som väntar och vad hen behöver ta med sig i egen utrusning. Troligtvis kommer kocken att ha med sig egna saker men man vet aldrig. Ett litet tips är att se till att du har porslin och serveringskärl hemma så det räcker till alla gäster.

Nu undrar du säkert hur mycket det kostar med en egen kock? Det är svårt att säga. Det är många variabler som spelar in i det. Ska det vara en 3-rätters, 5-rätter eller buffé? Ska det vara dryck inräknat? Vart ska middagen hållas? Hur många gäster? Ska kocken hjälpa till med servering? Vissa räknar in alla kostnader i ett paket, andra lägger service, transport, inköp, planering.

Vill du ha en summa? Svårt, men räkna med minst 600 kr per person (för en enklare 3-rätters) med ett minimum på sex personer och resekostnad på det. Men det är en generell gissning. Fråga alltid om offert, om vad som ingår och vad som tillkommer.

Min egna erfarenhet av det hela

För inte alls länge sedan fick jag möjlighet att prova på jobbet som privatkock då jag blev inhyrd att laga en tre-rätters åt ett sällskap på åtta.

Det här var inget jag provat förut utan något nytt och det är alltid kul med nya utmaningar och att få nya erfarenheter. Visst, jag har lagat mat hemma hos vänner men det är inte samma sak som att komma hem till någon okänd människa och laga en perfekt middag som alla är nöjda med och som jag dessutom får betalt för att göra. Det gör att man blir lite nervös.

Det finns ju en praktisk osäkerhet också, och inte bara en känslomässig. Med det menar jag vad är det för kök jag kommer att hamna i? Vad för utrusning kommer att finnas? Vad kommer jag att behöva ta med?

I min fantasi dyker det upp allt ifrån ett toppmodernt high-tech kök med så mycket teknik att man inte vet hur man ska använda det, till en grop i marken i en mörk grotta med nått oidentifierbart väsen som betraktar en från skuggornas vrå. Och sedan allt däremellan….

Jag slog ifrån mig fantasierna en stund (dom kommer ju alltid tillbaka ändå) och ringde upp kunden. Det var en trevlig dam i sina bästa år som svarade och berättade att hon skulle ha en middag för åtta personer och hon hade vissa önskemål om maten. Hon ville ha en enklare förrätt, en varmrätt med potatis och kött och en härlig fransk dessert.

Jag har ju en förmåga att snurra iväg med idéer och göra saker typ tusen gånger krångligare och mer avancerat än det behöver vara. Så, jag tog tag i mig själv och med bästa möjliga Obi-Wan Kenobi mentorstämma sa jag till mig själv att hålla det enkelt och tänka K.I.S.S (keep it simple stupid).

Nåväl, vi landade i att göra en toast till förrätt med en bresaolacremé, en ryggbiff med potatiskaka och rödvinssås till varmrätt och avsluta det hela med en Crème brûlée serverad med en kompott på mynta och hallon. Jag funderar på recept och mailar en inköpslista på råvaror till henne.

Det jag inte hade i åtanke då, men som jag lärt mig nu, är tidsaspekten. Allting tar längre tid än man tror! Har man då valt maträtter som redan för början tar mycket tid så kommer det i slutändan behövas betydligt mer än 12 parsec att fixa det på (yes fellow nerds, jag vet att det är ett längdmått men jag ville vara vitsig och visa en poäng).

Så, det här var ju som sagt första gången jag provar på livet som hyrkock och då får man göra misstag, så länge det inte påverkar slutresultatet! Och det gör det aldrig när jag lagar mat. Jag är så pass och självsäker i just det fallet, just när det kommer till hur maten smakar så lyckas jag. Jag är lite av en jedimästare när det kommer till smaker.

blå mjölk muffins yoda handske

Nu känns det som du tappat tråden lite [reds anm].

Just det ja, vi pratade om tid. Planerar man en meny så ska man titta på hur lång tid varje rätt tar att tillaga och hur lång tid varje moment i varje rätt tar. Sen ska man tänka på saker som att det tar tid att lära sig ett nytt kök, det tar tid att förbereda ingredienser, tid för att göra en vacker presentation och tid att diska efter sig och efter olika moment.

Dessutom, lagar man rätter som kräver tid i ugnen (och de flesta människor har bara en ugn i sina kök) på olika temperaturer, ja då blir det lätt lite stressigt om man bara har en viss tid på sig.

Så, en solig lördagseftermiddag i oktober så glider jag in till Växjö och till bostaden där jag ska laga middagen. Jag är ute i god tid och dyker till och med upp en halvtimme innan.

Jag blir varmt välkomnad av beställaren och värdinnan för kvällen och intar köket. ett vanligt hederligt hemmakök med allt man behöver helt enkelt. Råvarorna är på plats och potatisen är skalad. Perfekt.

Jag gjorde en mise en place i huvudet på vägen och hann pilta ned lite snabbt på papper. Det är viktigt att skriva ned moment för det är lätt att glömma och blir man lite stressad är det ännu lättare att glömma.

För att inte bli alltför långrandig så drar jag på lite här. Crème brûlée började jag med, den ska ändå stå i ugnen en timme och sen måste den kylas ned. Sedan blev det potatiskakans tur, helst ska den förberedas dagen innan och stå kallt med tyngd över sig för att bli riktigt kompakt, men nu fanns ju inte tiden till det så det hela blev en hybrid (det är ju populärt med hybrider) mellan potatiskaka och gratäng.

Köttet; inga konstigheter, fick brynas i panna sen stekas färdigt i ugn till den nådde en innertemperatur på 63 grader. Sen vila 20 minuter. Rödvinssåsen fick mycket kärlek, den stod och reducerade i närmare en timme så smakerna riktigt satte sig. Bresaolacremé var bara att röra ihop och innan servering så stekte jag surdegsbröd i smör. Montera ihop, garnera och sen bara att servera.

Jag varvade matlagningen med att vara social, både med värdinnan, hennes grannar och hennes gäster. Det var riktigt trevligt och kul, att dom i sin tur var nyfikna och intresserade.

Jag serverade (med hjälp av värdinnan) förrätt och varmrätt. Desserten fick värdinnan bränna av och servera själv då dom skulle ta desserten senare på kvällen och vid det laget hade jag diskat, plockat ihop och åkt hemåt.

Summa summarum då. Svaret på frågan “hur är det att jobba som hyrkock?”

Det är väldigt givande, lärorikt och roligt. Nervöst såklart, men jag tror det är väldigt nyttigt att vara nervös ibland. Man måste vara alert och tänka till, för det finns inga marginaler att göra misstag på. I ett restaurangkök finns ofta resurser och ibland också tiden att göra om saker man misslyckats med eller som inte blivit så bra. Här finns det inte. Så, fullt fokus hela tiden. Ligga steget före sig själv. Glöm inte mise en place.

Nu ska jag ladda om för nästa middag.

Andreas Lycker kock
Andreas Lycker – kock for hire. Foto: Jessica Lycker / senses.se

Ja, jag lovar. Nästa artikel kommer inte innehålla så många “Star Wars” -referenser.

Missa inte detta

1 kommentar

Liv november 17, 2019 - 14:48

Du skriver alltid på så bra och intressant sätt. Roligt att få läsa om dina upplevelser

Svara

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.