Hem Mat Veckans recept: Ugnsbakad fisk på lätt sätt
torsk potatis palsternacka pure rosmarin upplägg ugnsbakad fisk

Veckans recept: Ugnsbakad fisk på lätt sätt

av Andreas Lycker

-Du tänker för mycket.
– Va?
– Ja, du komplicerar till saker, i onödan. Tänk KISS.
– Hur menar du?
– Keep it simple stupid. Håll det enkelt. Gör inte onödiga utsvängningar, lita på din matlagning. Gör någonting med högst fem ingredienser.
– Oj, fem. Måste fundera på det.
– Inte tänka. Göra!


Taget från minnet, ungefär vad jag fick höra från en lärare mot slutet av kock-utbildningen. Dialogen är inte min poäng, ehh… poängen är min poäng…

Akronymen KISS är inte okänd för mig, men innebörden har aldrig riktigt fäst sig hos mig. Det är ibland svårt att göra något lätt, att simplifiera en rätt. Veckans recept kommer denna gång därför handla om enkelhet.

torsk potatis palsternacka pure rosmarin ugnsbakad fisk

Ingredienser – Ugnsbakad fisk

  • Valfri fisksort, hel eller filead. Jag valde torsk här.
  • Citron, skivad och saften
  • Vitlök, två krossade klyftor
  • Färsk rosmarin, ett par kvistar
  • Färsk persilja, snåla inte
  • Salt och peppar
  • Rapsolja och smör

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Krydda fisken med salt och peppar, lägg den på ett lämpligt ugnssäkert fat som du oljat in lätt innan. Gör skåror i fisken och lägg i en skiva citron i varje. Lägg sen dit den krossade vitlöken, ett par kvistar rosmarin och persilja. Avsluta med att hyvla lite smör över.

Skjutsa in härligheten i ugnen och låt den bakas i 12-15 minuter. Den är klar när den fått en fin färg och doftar ljuvligt. När du tagit ut den så garnera med lite persilja och olivolja.

Om du inte vill sitta och titta på ugnen i 12-15 minuter så kan du göra en örtolja. Busenkelt. Ta en ört du gillar, eller flera. Det blev basilika i mitt exempel. Stoppade ned basilika från en kruka full i en mixer, hällde på lagom mycket olja (typ en deciliter) och mixade länge. Blir ett fantastiskt komplement till fisken eller andra rätter.


Nu tänker du säkert ”ska vi inte ha något till fisken?”. Det är inte ett måste, den är god som den är. Men oftast vill vi ha något till, en sallad eller nån grönsak. I mitt exempel här som ni ser på bilderna har jag ordnat en puré.

Jag kokade en palsternacka och fyra, fem potatisar som jag skivat upp för att dra ned på koktiden. Potatisen ska dominera och palsternackan ska ligga i bakgrunden som smaksättare. När rotfrukterna var mjuka nog så var det fram med potatispressen och elvispen. Innan jag vispade ihop allt hade jag i en klick smör och en skvätt mjölk för att få en konsistens jag var nöjd med. Smakade av med salt, peppar och persilja.

Lägg upp, servera med örtolja, pressa lite citronsaft över och en kvist rosmarin. Ugnsbakad fisk. Gott. Och enkelt.

torsk potatis palsternacka pure rosmarin ugnsbakad fisk
Voila, torskrygg på en bädd av palsternacka och potatispure.Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.