Det här med TV är en fascinerande historia. Förr var det så enkelt, in med en antennkabel i väggen och andra änden i TV:n och så kunde man se på TV-kanaler. Nu är det Analogt (på väg ut), Digitalt, Satellit, DVB-T, DVB-C och on demand på nätet. Snurrigt värre.

TV-kanaler - finns upp till 250 stycken i Sverige

Att skaffa nytt TV-abonnemang är en lustig historia, på ett sådär Alice i Underlandet-aktigt sätt. TV-jätten ComHem har satsat allt på TiVo – en ”smart inspelningsbox” som gjorde succé i USA i mitten på 2000-talet, men frågan är vem som verkligen vill och behöver ha det idag, 2013? Problemet är nämligen inte att man missar program på TV på samma sätt, då i princip varje kanal har en on demand-tjänst, där du ju kan titta när du vill. Så hur tänkte man? Men det största klavértrampet ComHem gjort så här långt är att tvinga på nya kunder TiVo-konceptet. Du kan alltså inte teckna ett nytt abonnemang utan att också teckna upp dig på en TiVo – vare sig du vill ha en eller ej – och då givetvis med bidningstid. Bisarrt, sa Bill. Galet, sa Bull.

Boxer är något bättre och har fortfarande smidiga CI-moduler. Problemet där är att luftburen TV-signal är lite svajjigt beroende på var du bor och vad du har för mottagar-antenn (särskilt nu när vi väntar ”mindre stabilt väder”) och priser är på väg upp även där, enligt brev som nyligen skickades ut till kunder och 267:-/mån för Flex 16 kanaler är inte sådär jättebilligt.

Magine har ett enkelt och basic gränssnitt, som funkar hyfsat på en dator (mindre smdiigt på en skärm)

Därför är uppstickaren Magine ett spännande alternativ. Tjänsten erbjuder idag 38 kanaler för 99:- i månaden (utan bindningstid) via sitt streaminggränssnitt och det gränssnittet ska även kunna spola i program och spela in ”allt” upp till en vecka (skiljer lite beroende på kanal och avtal). Magine-konceptet kräver alltså internetuppkoppling. Du kan titta på alla dina enheter, utan begränsningar, och appar till Smart-TV ska vara på gång (finns idag endast till Samsung). Vi har beta-testat Magine, som är lovande och återkommer snart med en full recension.

Men titta på deras video ovan och kolla om du känner igen dig – det är alltså ett riktigt samtal med en leverantör om att göra något till synes så enkelt som att ”skaffa TV”.

Videon ovan är en annons från Magine, men åsikterna i detta inlägg är våra.