Hem SpelPlaystation 4 / PS4 Recension: Wonder Boy Collection
Wonder Boy Collection recension

Recension: Wonder Boy Collection

av senses.se

I dagarna släpps fyra av SEGAs klassiska spel i Wonder Boy-serien till konsol. Det är ININ Games och Strictly Limited Games som i vanlig ordning paketerat ihop klassiker i ett grafiskt gränssnitt, som lånar inslag från mini-konsolerna såsom save states och grafiska effekter (CRT-filter med mera). Denna gång är det inte remakes eller remasters det handlar om (som i fallet med deras utmärkta re-release av Amiga-klassikern Turrican), utan helt enkelt en rak emulering av de klassiska ROM:arna (från arkad och konsol-versionerna) till PS4 (fungerar även på PS5) och Nintendo Switch.

Wonder Boy 1986
Ettan. Arkadklassikern. Foto: ININ Games

Wonder Boy Collection innehåller fyra spel: Wonder Boy (originalet från 1986), Wonder Boy in Monster Land (1987), det förvillande lika-låtande Wonder Boy in Monster World (1991) samt Monster World IV (1994), som nyligen släpptes i remastrad version. Ettan är en klassiker, som är kul som tidsfördriv man kan lära sig bemästra med pixel-noggrannhet och tvåan känns kanske som det roligaste och mest kompletta spelet (eller så är vi bara nostalgiska sen Amiga-tiden). Trean har åldrats dåligt i spelmekaniken och fyran är bra, men roligare i nyversionen, även det ett habilt plattformsspel.

Wonder Boy in Monster Land
Tvåan är, trots sin naiva framtoning, bäst spel av de gamla. Foto: ININ Games

Samlingen kommer främst att tilltala nostalgiker och gamla fans, särskilt då den går loss på runt 300 kronor både fysiskt och digitalt, vilket är alldeles för salt i vår bok för fyra gamla nostalgi-spel som inte är bearbetade på något sätt. Runt halva det priset, eller max 200 kronor skulle kännas mer rimligt. Fysiska utgåvor är nice-to-have och för samlare är de ju ovärderliga, men för gemene man som kanske redan har något av spelen i digital form och inte någon varm relation till serien sen gammalt så är det mest historisk kuriosa. Spela då hellre Lizard Cubes utmärkta remake av Wonder Boy III – The Monster’s Trap.

Not: Det kommer även en Limited Edition-utgåva, från samma utgivare, med alla 21 versioner av Wonder Boy för att fira mirakel-pojkens 35 årsdag. Närmare 1 500 kronor får du räkna med att punga ut för den, men då är det förvisso en schysst samlarbox.

ININ Games skickade recensionskod för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.