Visste du att svenskt stål inte bara är ansett som extremt starkt, utan även att vårt – relativt lilla – land har försett stål till världsattraktioner såsom Eiffeltornet i Paris och Golden Gate-bron i San Fransisco? Att framställa stål kräver två ingredienser, kommer du ihåg vilka från kemin i skolan? Om du svarade järn + kol, så svarade du rätt. Enorma mängder järn och kol, faktiskt. Och kol är ju av en bred majoritet forskare ansett som en av de värsta bovarna för miljön, särskilt vid förbränning (då det blir koks kvar). Så skapas koldioxid som bidrar till växthuseffekten.

golden gate

Utsläppen från kol, vid ståltillverkning, kan stå för så mycket som 8-10% av alla kolutsläpp i Sverige. Det är en ansenlig summa. I Hofors, Gästrikland, har ScanArc Plasma Technologies hittat en metod som kan halvera utsläppen vid järntillverkningsprocessen genom att använda el. Kolla in videon ovan så får du se exakt hur viktigt det är med en god och stabil elförsörjning i Sverige – ifrån vattenkraft, kärnkraft och kraftvärme. Nu skriker någon om ”sol- och vindkraft då?”. Men som el-leverantören Unipers motto lyder: ”Ingen sol? Ingen vind? Inga problem!”. I Sverige kan vi verkligen inte räkna med sol (som vi alla är extremt medvetna om) och vinden kan väl ingen i världen räkna med? Och det är i stunder som vi har som minst sol, som vi är som mest beroende av pålitlig elförsörjning (exempelvis på vintern).

ScanArc Plasma Tech

Vi på senses.se tror på en hållbar, miljövänlig utveckling av elförsörjningen och i det ingår såväl ny teknik som gammal, beprövad säker sådan (läs: kärnkraft). Utan stabil, pålitlig och prisvärd el stannar Sverige. Både bildligt och bokstavligt.

Videon är en annons från Uniper men texten är vår egen.