SteelSeries Rival 650 ska ge oss trådlös frihet, parat med den kvalitet och exakta avläsning som vi imponerades av i SteelSeries Rival 710. Vi fick en förhandstitt på musen under TechBrief 2018 och nu har vi kört den dagligen i ett par veckor för att kunna bilda oss en egen åsikt. Designmässigt är Rival 650 något av en blandning futuristisk batmobile-design med klassisk, gamer RGB-belysning. Musens stora selling points är att den ska ge lag-fri gaming, superkorrekt avläsning (med paus vid lyft), snabbladdning och att den kan anpassas genom medföljande vikter (som sätts fast på insidan av skalet och fäster magnetiskt).
Eftersom SteelSeries Rival 650 är trådlös så måste man ansluta musen till datorn via antingen wifi eller bluetooth. För att nå önskad precision och avläsning så har SteelSeries valt en lösning där musen kräver att kopplas in via den egna, medföljande USB-dongeln. USB-ingångar är det normalt inte ont om, men då anslutningen är av USB-A (klassisk USB-typ) så fick vi direkt problem på våra Mac:ar på kontoret, som alla bara har USB-C-portar. Lösningen blev att koppla in dongeln via USB-dockan till USB-C, men då tillkommer en del i kedjan som gör att musen inte kan verka på exakt den effektivitet som är tänkt. Den är smidig, svarar bra och snabbt, men är inte helt lagfri och “lyft och släpp”-funktionen är förvisso bättre än på föga älskade Apple Magic Mouse, men ändå inte helt felfri, som det demonstrerades (på PC). Programvaran SteelSeries Engine funkar dock bra på Mac också och där kan man ställa in känslighet, RGB-ljus och annat, men det märks att för att få ut 100% funktionalitet av denna premium-mus så ska du helst ha en PC (med dedikerad USB-A port).
Ergonomin är bra (men musen är endast för högerhänta, ska nämnas) och vi fullkomligt älskar lösningen med de små, magnetiska 4 grams-vikterna som du kan anpassa musen till perfektion med för att nå den rätta känslan – vikten där musen ger lagom motstånd i rörelserna, men samtidigt inte känns trög (för oss var det två vikter på varje sida, längst fram och näst längst bak). Sidorna på musen kan tas loss och därunder finner du fåror med plats för totalt fyra vikter på varje sida. Allt som allt kan du öka musens vikt med 32 g (åtta gånger 4 gram) och även laborera med var tyngdpunkten ska ligga; det blir en påtaglig skillnad, så ta dig lite tid att prova dig fram till den perfekta vikten och mittpunkten för dig. Eftersom SteelSeries Rival 650 väger rätt imponerande 121 gram helt utan vikter, och kan nå totalt 153 gram med alla vikter på, så blir detta en av de tyngre mössen vi testat genom åren, men också en av de mest mångsidiga.
Inuti Rival 650 sitter det dubbla sensorsystemet TrueMove3, som är det danska bolagets egna version på branschstandarden PWM3360 och ger Rival 650 en DPI på upp till 3 500, mot standard 2 000 samt tillverkarens egna chip som ska mäta djup. Detta används för att känna av när du lyfter musen från underlaget och kan göra att markören inte rör sig alls förrän du lagt ned musen igen. En väldigt cool och hedervärd funktion för seriösa gamers och designers, som kräver pixelprecision i avläsningen, och den fungerar för det mesta utan större anmärkningar (även om vi tyckte det gjorde sig bättre på PC än på Mac, där skillnaden mot andra, trådlösa möss inte blev lika stor).
Ovanpå detta så har Rival 650 en snabbladdningsfunktion som gör att 15 minuter laddningstid ger minst tio timmars användningstid (via medföljande USB-A till USB-mikro-kabel). Vårt test-exemplar hade problem att kännas igen som mus, inkopplad via den USB-kabel till Mac, men det kan också ha att göra med USB-c-dockan som vi måste koppla in musen via och / eller musens nuvarande firmware. Trådlöst har den funkat klocka hela tiden.
Summering: SteelSeries Rival 650 är en ganska dyr, men också imponerande, trådlös mus som lär göra både gamers och precisionskräsna användare lyckliga. Ergonomin är skön och de 256 olika konfigurationerna för tyngdpunkt är en snygg touch. Lösningen med USB-dongle känns dock inte klockren för moderna datorer med USB-c och vi tror de som kommer att få ut absolut maximalt av musen är kvalitetsmedvetna PC-användare med klassiska USB-portar direkt i datorn, även om alla andra lär bli mer än nöjda också.
Så här sätter vi betyg på Senses
2 kommentarer
Låter intressant. Kan vara värt att betala en något högre prislapp och slippa ytterligare en sladd.
Får se om man vågar sig på en nästa gång man byter mus.
Tycker vi absolut du ska överväga. Riktigt trevlig mus för gaming och precisionsarbete (såsom grafik). Kör du PC?