Hem Inspiration Schackgeniet – Judit Polgár
schack

Schackgeniet – Judit Polgár

av senses.se

Judit Polgár var bara 15 år när hon 1991 erövrade stormästartiteln i den mansdominerade hjärn-sporten schack och slog Bobby Fishers rekord i att vara yngsta stormästare någonsin. Hon har vunnit över nio världsmästare, däribland mot Garry Kasparov och Anatolij Karpov och sägs ha en IQ på 170.

I en intervju med Dominic Lawson från brittiska tidningen The Indipendent vill hon rikta ett särskilt tack till sina föräldrar som alltid trott på henne:

”Mina föräldrars övertygelse var att det inte fanns några gränser för vad man kunna uppnå som kvinna”.

Genom att konsekvent välja att tävla mot enbart män så tvingade hon människor att förkasta idén om att kvinnor inte kunde konkurrera mot de allra bästa i schack. Man valde även att börja kalla henne för spelare istället för som tidigare, ”kvinnlig spelare”.

I dag lever hon med sin familj i Budapest och har startat fonder för att hjälpa till och promota schack som ett pedagogiskt verktyg för barn runt om i världen.

Hennes första bok ”How I Beat Fischer´s Record” vann årets bokpris 2013 i ECF (English Chess Federation). Och hennes andra bok ”From GM to Top Ten” utnämndes 2014 till årets bok av ACP (Association of Chess Professionells).

Judit_Polgar

Foto: Stefan64 [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.