Hem Hälsa & Skönhet Test: Netgear Meural Canvas II
Netgear-Meural-Canvas-II-test-senses Guld

Test: Netgear Meural Canvas II

av senses.se

Idén med Netgear Meural Canvas II är inte helt ny. Att sätta en plattskärm i en tavelram och visa bilder på den, som ska kännas mer som ”tavlor” än som ”bilder”, visade på en tv. Problemet är att allt vi sett hittills varit föga övertygande. Samsung var väl en av de första (eller i alla fall mest omtalade), men deras The Frame såg ärligt talat mest ut precis som det den är – en tv som visar en bild, oavsett inramningen runtomkring.

Meural Canvas II anti-reflex
Meural Canvas II är snygg på alla vis. Notera anti-reflex-behandlingen i höger hörn, det är effekten från ett fönster i fullt solsken. Foto: senses.se

Netgear torde vara mest kända för sina routrar och nätverkstillbehör, men det amerikanska bolaget har en bred portfölj produkter (även om övervakningskamerorna, Arlo, numera knoppat av till ett eget bolag). Genom uppköp av tillverkaren Meural så har man nu deras Canvas-koncept av digitala ramar i sitt stall. Canvas II är andra generationens ram, som kom i slutet på 2019, med 5 Ghz Wi-Fi, 21.5″ eller 27″ storlek, fyra olika färger på träet i ramen och en inte helt oansenlig prislapp (cirka 8 000-10 000 kr, beroende på storlek). Lägg ovanpå det ett betal-abonnemang för innehåll. Kan det vara verkligen vara värt pengarna? Läs vidare så får du svar – men Spoiler Alert för dig som inte orkar läsa: ja, det kan det verkligen!

You’ve got that artsy feeling

Canvas II är en rejäl pjäs. Vi testade 27-tummaren och den väger in på nästan nio kilo. På kontorets tunna gipsväggar fick det bli mollyskruv (expander), denna gång från en riktig järnhandel (märket FAST är bara bäst, det finns en anledning varför byggare kör med dom) och de kostade exakt samma som de skärpigaste expanderskruvarna Clas Ohlson säljer (där var tredje skruv lossade ur gängan för oss…suck).

Canvasen kommer med ett fäste, som har inbyggt vattenpass och lätt monteras på din vägg med två skruvar. Detta fäste kan bära upp ramen stående eller liggande, men Netgear säljer även ett roterbart fäste som vi verkligen rekommenderar – eftersom tidlös konst och foton kommer i båda formaten och att manuellt ta loss och rotera ramen funkar, men är inte riktigt lika smidigt som att bara snurra den i position.

Meural Canvas II hänger på vägg med kabelkanal
Dölj kabeln från Canvas II snyggt med en kabelkanal. Det är det väl värt (eller, om du är jätte-händig: dra kabeln i väggen). Foto: senses.se

Ett par kabelkanaler gömmer sladden från ramens baksida snyggt och prydligt och plötsligt har du en läcker tavelram på din vägg. Canvas II har ett par, gratis sampler-listor med cirka 100 konstverk och foton du kan komma igång med och du kan även skapa egna listor med dina digitala foton, allt styrs enkelt via Meural-appen.

Meural Canvas II – världens bästa konst på din vägg

Vad som direkt slår en med Canvas II-skärmen är hur otroligt bra kvalitet det är i displayen. Inte bara i fråga om djupet i kontrasten, ljusstyrkan, och den trogna färgåtergivningen, utan även i fråga om att återskapa illusionen av äkta textur i ett konstverk; höjdskillnaderna som naturligt uppstår i en oljemålning till exempel. På avstånd är det – på riktigt – svårt att avgöra om det är en äkta oljemålning där på väggen eller inte! Och den upphottade LCD-panelen, med Full-HD-upplösning, har en imponerande betraktningsvinkel och även ett bra anti-reflex-filter. Det går även att ställa ljusstyrkan, från väldigt låg till väldigt hög – men aldrig så det blir helt åt skogen. Ramen har även en, inbyggd, ambient-light-sensor som anpassar ljusstyrkan efter rummet, något som är perfekt i ett vardagsrum där ljuset naturligt skiftar under dygnet.

Meural Canvas II illusion av textur
Effekten Meural Canvas II ger av oljemålningens textur är sagolik. Foto: Netgear

Meural Canvas II har en – minst sagt – otroligt välkurerad samling konst och fotografier. Här finns över 30 000 mästerverk från världens mest kända samlingar, museer, konstnärer och fotografer. Det är svidande vackert att betrakta en Carl Larsson eller en Anders Zorn på så nära håll och verkligen ta sig tid att uppleva den. Ett barn sa om en landskapsmålnning av vår svenske mästare: ”Oj, DIT skulle jag vilja åka…”. Så starkt är det. Här finns alltifrån Da Vinci, till Rembrandt, van Eyck, Vermeer, Pollock och Monet – bara för att nämna några. Bland fotografier finner vi världsnamn som Ansel Adams och konsten sträcker sig över stilar som renässans, modernism, digital konst, impressionism till konst för barn och lokal konst från Kina. Visst finns luckor i samlingen – såsom avsaknaden av den ofta sublime Salvador Dalì och mångas favorit (men inte vår – om vi inte snackar hans tidiga verk), Picasso (allt detta är delvis på grund av att det råder copyright i 75 år). Men på det stora hela får du en konstsamling som ställer vilket världsgalleris samling som helst i skamvrån.

Canvas II foto
Canvas II lyfter även foton, kända som okända. Foto: Netgear

Abonnemanget kostar runt en hundring i månaden, medan det årsvis kostar 850 kr och då får du tillgång till en praktiskt taget oändlig källa konstverk, som ständigt uppdateras av experter och sorteras in i kategorier. Du stöder samtida konstnärer i samma veva, då en del av pengarna fördelas mellan dom. Visst blir det en årlig investering – ovanpå inköpet av själva ramen – men det är det närmaste de flesta av oss dödliga kommer att ha en riktig Rembrandt hängandes på väggen. Och mycket billigare. (Kul notis: All samlad konst i abonnemanget skulle kosta hisnande 30 miljarder kronor att äga…)

En del konstverk och samlingar ingår dock inte i medlemskapet, utan kostar pengar utöver det. Det lär inte vara ett problem för de flesta användare, eftersom katalogen är så omfattande, men enskilda konstverk du verkligen älskar (och som inte ingår) kan du i så fall köpa digitala rättigheter för och på så vis äga ”för evigt” (så länge du använder dig av Meural i alla fall). Det handlar om allt ifrån ett par tior till någon hundralapp.

Konsten i abonnemanget
All världens konst för 75 kronor i månaden. Foto: Netgear

Meural – fiffiga funktioner och en bomm

Meural Canvas II kommer med 8GB minne inbyggt. Det räcker till ett par hundra, egna bilder och du kan även stoppa in SD-minneskort i expansionsporten om du tänkte skicka över massor med egna verk eller filer. Ramen stöder 5 GHz-nätet för Wi-Fi och ihop med Netgears egen RAX120 så gick nedladdning av nya spellistor blixtsnabbt, i princip omedelbart. Ramen stöder uppspelning av video också, här finns en del rörliga konstverk som är riktigt snygga.

Meural är även en imponerande välutvecklad app, som gör all ifrån att låta dig skapa egna spellistor, styra innehållet, välja på alla funktioner såsom hur länge varje bild visas till hur ramen ska bete sig automatiserat (stängas av när det blir mörkt i rummet? Inga problem. Väcka dig med en slumpmässigt konstverk varje morgon? Absolut). Här var iOS-versionen av appen att föredra, då den är mer välutvecklad än Android-versionen (kanske tänker Meural – fördomsfullt – att Apple-konsumenter är mer deras core audience?).

Meural Canvas II rörelsesensor
Rörelsesensorn borde inte kräva instruktionsvideo. Foto: Netgear

Det enda som är en besvikelse med Canvas II är rörelsesensorn. Den fungerar dåligt, tidvis knappt alls. Tanken är att du med handrörelser på utvalda delar av ramen ska kunna växla konstverk, se information om verket som visas och konstnären (faktiskt oväntat kul och lärorikt!) och även göra vissa inställningar genom menyer. Men avläsningen funkade dåligt, det blev ett frustrerande viftande – små, ryckiga rörelser från handleden uppfattades något bättre? Det finns även en video-tutorial för detta, men det borde ju vara helt intuitivt om man faktiskt ska använda det. Där är appen helt överlägsen, som har alla funktioner och navigationsknappar inbyggda. Småsurt på en annars så genomarbetad produkt, men verkligen ingen dealbreaker.

I nästa version skulle det vara guld med någon form av cast-funktion, Airplay eller Chromecast till exempel. Tänk att bara kunna casta från din mobil, Google Foto, valfri samling / årtal till din Canvas II och njuta med hela familjen?

Ska jag köpa en Meural Canvas II?

Om du har minsta intresse av inredning, konst – målad eller fotograferad eller kanske tar foton själv – så är svaret ett rungande: absolut. Detta är den bästa och mesta förtrollande, digitala ram vi hittills sett. Det kanske kan kännas kännas ”snobbigt” eller ”märkvärdigt” med tidlös konst på dina väggar, men tro oss när vi säger att när den hänger där och du verkligen börjar se på den och ta in den, så är det en känsla av både ro, stillhet och total fascination att en människa skapat det du tittar på. Visst är det härligt att flanera på Louvren eller Uffizigalleriet, men du kommer aldrig att ha riktigt samma lugn och tid att verkligen betrakta och ta in ett konstverk som du kan göra i ett stämningsfullt ljussatt rum, med ett glas gott vin i handen och favoritmusiken i högtalarna. Och frågan är dessutom, i dessa covid-19-tider, när vi kommer att kunna, eller ens vilja, trängas med 10 000 andra turister på ett internationellt galleri igen (men för all del, besök dem, de är otroliga).

Vi skulle sticka ut hakan så mycket och säga att även om du tror att du inte är intresserad av konst, eller fantastiska fotografier, så försök ta dig ut någonstans och titta på Meural Canvas II i verkligheten. Dess urval av eviga mästerverk och enorma kvalitet kommer att dra in dig i en värld du kommer att vilja besöka igen och igen. Särskilt nu, när höstmörkret kommer, så blir den magiska ramen en given oas i vardagen. Ja, det är en viss investering och, likt många high-end produkter, inte för precis alla plånböcker: men om du ens funderar på en digital ram som briljerar med både digitala fotografier och konstverk så är Meural Canvas II det bästa du kan få idag. Ett absolut måste i varje hem som vill lyfta sin inredning och solklar ny referens för digital ram.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

2 kommentarer

Nils maj 28, 2022 - 16:24

Mycket intresserad av denna. Undrar dock om det ryktas om nästa version (III)?

Svara
senses.se maj 28, 2022 - 19:11

Förstår dig Nils, det är en mycket trevlig och dynamisk tavla att ha på väggen. Något officiellt om en Meural Canvas III är inte kommunicerat från Netgear. Eftersom Canvas II är från 2019 så är det inte helt omöjligt att det är i görningen, men när det är optimalt att investera i en generation och vad priset på nästa blir är alltid svårt att sia om.

Svara

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.