Hem Inspiration Därför firar vi Alla Hjärtans Dag

Därför firar vi Alla Hjärtans Dag

av senses.se

Den 14 februari är Alla Hjärtans Dag, eller Valentine’s Day som den engelska, internationella benämningen lyder. Och Valentine’s Day är egentligen en mer korrekt indikator på varför vi firar dagen, eftersom den är kopplad till Valentin. Helgonet Sankt Valentin för att vara exakt och helgdagen är också känd som Feast of Saint Valentine.

På Alla Hjärtans (eller Valentins) Dag är det brukligt att med sin partner eller någon närstående fira med att se en bra film, kanske njuta något gott att äta och dricka tillsammans eller varför inte pröva lyckan tillsammans i ett turspel?

sankt Valentin
En 3D-modellerering av hur Sankt Valentin kan ha sett ut, baserat på hans skalle. Cicero Moraes – Own work, CC BY-SA 4.0 

Är det filmer du är ute efter så är Crazy Rich Asians inget dåligt val i genren och behöver du inspiration på en god, men relativt lättlagad, trerättersmiddag så finner du vår Alla Hjärtans Dag-meny.

Valentins Dag är en informell helgdag (som alltså inte är en ”röd” dag någonstans) grundad i västerländsk, kristen tradition av att fira helgonet Valentin med romantik och kärlek. Historien bygger Sankt Valentin av Rom, en präst eller möjligtvis biskop känd för att bära en ring med en lila amethyst innehållandes en gravering av kärleksängeln Amorin (Cupid). Han fängslades för att ha förrättat hemliga vigslar åt romerska soldater (som inte fick gifta sig) och för att leda gudstjänster för kristna, som dödades och förföljdes under det romerska riket. Enligt legenden så gav Sankt Valentin en fångvaktares blinda dotter synen åter, medan han satt fängslad. Innan han avrättades – för att ha nekat Kejsare Claudius II att konvertera till hedendom och istället försökt konvertera Kejsaren till kristendomen – så skrev han ett brev till den nu seende flickan, med signaturen ”Your Valentine”. Något som blivit del av traditionen i engelskspråkiga länder, där man frågar ”Will you be my Valentine?”. Hans officiella dödsdag är den 14 februari år 296 och Valentin av Rom blev senare helgonförklarad av dåvarande påven som martyr. Hans kvarlevor finns att beskåda i Rom på Via Flaminia.

1300-talsförfattaren Geoffrey Chaucer kan också ha haft med Valentins ”romantiska” inslag att göra, då eran för uppvaktning vaknade till liv och dokumenterades i hans prosa, som ibland kopplas till vårritualerna i Rom. Under 1700-talets England utvecklades traditionen till att man skickade blommor, choklad och romantiska kort (”valentines”) älskande emellan – vilket inte är så långt ifrån vad vi gör idag, 300 år senare.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.