Alla Hjärtans Dag kopplas till choklad, blommor och kärlek - men varför firar vi just den 14 februari, egentligen?

Den 14 februari är Alla Hjärtans Dag, eller Valentine’s Day som den engelska, internationella benämningen lyder. Och Valentine’s Day är egentligen en mer korrekt indikator på varför vi firar dagen, eftersom den är kopplad till Valentin. Helgonet Sankt Valentin för att vara exakt och helgdagen är också känd som Feast of Saint Valentine.

På Alla Hjärtans – eller Valentins – Dag är det brukligt att med partnern eller någon närastående fira med att se en bra film, kanske något gott att äta eller dricka och varför inte pröva lyckan tillsammans i ett turspel?

sankt Valentin

En 3D-modellerering av hur Sankt Valentin kan ha sett ut, baserat på hans skalle. Cicero Moraes – Own work, CC BY-SA 4.0 

Är det filmer du är ute efter så är årets Alla Hjärtans Dag-film Crazy Rich Asians och behöver du inspiration på en god, men relativt lättlagad, trerättersmiddag så finner du vår Alla Hjärtans Dag-meny.

Valentins Dag är en informell helgdag (som alltså inte är en “röd”, ledig dag någonstans) grundad i en västerländsk, kristen tradition av att fira helgonet Valentin med romantik och kärlek. Historien bygger Sankt Valentin av Rom, en präst eller möjligtvis biskop – känd för att bära en ring med en lila amethyst innehållandes en gravering av kärleksängeln Amorin (Cupid). Han fängslades för att ha förrättat hemliga vigslar åt romerska soldater (som inte fick gifta sig) och för att leda gudstjänster för kristna, som dödades och förföljdes under det romerska riket. Enligt legenden så gav Sankt Valentin en fångvaktares blinda dotter synen åter, medan han satt fängslad. Innan han avrättades – för att ha nekat Kejsare Claudius II att konvertera till hedendom och istället försökt konvertera Kejsaren till kristendomen – så skrev han ett brev till den nu seende flickan, med signaturen “Your Valentine”, vilket blivit del av traditionen i engelskspråkiga länder där man frågar “Will you be my Valentine?”. Hans officiella dödsdag är den 14 februari år 296 – därav datumet som firas – och Valentin av Rom blev senare helgonförklarad av dåvarande påven som martyr. Hans kvarlevor finns att beskåda i Rom på Via Flaminia.

1300-talsförfattaren Geoffrey Chaucer kan ha haft med Valentins “romantiska” inslag att göra, då eran för uppvaktning vaknade til liv och dokumenterades i hans prosa, som ibland kopplas till vårritualerna i Rom. Under 1700-talets England utvecklades traditionen till att man skickade blommor, choklad och romantiska kort (“valentines”) (för)älskande emellan vilket inte är så långt ifrån vad vi gör idag, 300 år senare.