Andreas ger middagstips till Alla Hjärtans Dag.

Imorgon, torsdag den 14 februari, är det Alla Hjärtans Dag, eller Valentines Day, som det heter ”over there”. Oavsett om man tycker att det är ett fantastiskt tillfälle att ha en superromantisk dag eller om man anser det vara ännu ett i ledet av kommersiella jippon så behöver man äta. Äta gott.
Så, till alla kära läsare har jag ordnat en trerättersmeny dagen till ära och som veckans recept. Så att du inte behöver fundera på hur du ska imponera på din partner/tjej/kille/Asari.

Det blir en aptitretande och elegant minipizza till förrätt, en krämig pastarätt med vodka i med en saftig rosmarindoftande kycklingfilé till huvudrätt och som avslutning har vi en magnifik tiramisu.
Pizzan har jag valt för att det är en enkel rätt som gillas av nästintill alla och den går att variera i oändlighet. Jag har valt lätta smaker som sätter igång smaklökarna och sätter tonen för middagen, och för att ni inte ska bli proppmätta på förrätten så gör vi dom i miniformat.

För dig som vill bjuda på en drink innan maten så har vi förslag på en annorlunda GT (gin and tonic).

Pastan och kycklingen är där för att pastan är en variant på den första rätt som min fru bjöd mig på (alltså hon var ju inte min fru då…. men ni fattar).  Det går utmärkt att välja ett annat protein som en tournedos eller kammussla, om man så önskar.

Tiramisu har jag valt därför att, tja, det är tiramisu. Min absoluta favorit när det kommer till italienska desserter. Jag har provat många olika recept och ätit många olika tiramisu men jag tycker (helt oväntat va?) att den jag lagar själv är den bästa. Jag skulle säga, helt ogenerat, att jag gått från Padawan till Jedimaster inom den ädla konsten av tiramisumakeri.

När du nu står vid spisen, med förklädet runt midjan och elvispen i högsta hugg, så kommer du på att ”tusan också, man skulle ju haft menyn utskriven på papper!”. Men vänta! Innan du gräver i tredje kökslådan till höger efter post-it lappar och en Bic-penna, med tvivelaktig funktion, så har jag redan ordnat det där åt dig. Klicka här för att ladda ned menyn i PDF-format.

Om tiden inte riktigt räcker för att göra alla rätter på samma dag så tycker jag att du ska börja med desserten dagen innan. Den blir dessutom godare om den får socialisera sig i kylskåpet över natten. Detsamma med pizzadegen, låt den ligga över natten i kylskåpet och baka pizzorna innan servering.

Alla recepten är för fyra personer. Glöm inte läsa igenom allt innan du börjar laga maten.

minipizza olivolja förrätt valnötter chevre alla hjärtans dag meny

Olive oil FTW!

Förrätt – minipizza.

Ingredienser.

  • 25 gram jäst
  • 450 gram vetemjöl (7,5 deciliter)
  • 10 gram salt (2 teskedar)
  • 350 gram fingervarmt vatten (3,5 deciliter)
  • 1 päron
  • 10 gram valnötter
  • 2 matskedar flytande honung
  • 20 gram getost
  • Ett par blad rucola
  • En fin olivolja att droppa över

Tillagning.

Det är absolut lättast att göra pizzadegen i en köksmaskin eller om du har degkrokar till din elvisp. Visst, du kan arbeta ihop allt för hand också, tar lite längre tid, men då kan du skippa gymmet i helgen… Lägg i jästen i bunken till maskinen och lös upp den med en halv deciliter av vattnet, tillsätt två matskedar av mjölet. Blanda ihop och låt det jäsa övertäckt en halvtimme.

Tillsätt resten av vattnet och mjölet, men lite i taget medan maskinen arbetar in mjölet i vattnet och det blir till en fin deg. Avsluta med att tillsätta saltet och arbeta degen i tio minuter. Degen är redo när den känns elastisk och smidig och man ser glutentrådarna hålla kvar degen i bunken. Täck över skålen med plastfolie och låt den jäsa i två timmar i rumstemperatur, den ska bli dubbelt så stor.
Tänk på att om du knådar för hand så behöver du knåda degen hårt och längre, runt 15 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Kör du på varmluftsfunktionen räcker 225 grader.

När nu degen jäst färdigt så stjälper du upp den på ett mjölat bord och delar den i fyra delar. Varje del knådas ett par minuter för hand. Nu beror det på hur stora minipizzor du vill göra (motsägelsefull mening). Jag delade varje fjärdedel i hälften och kavlade ut dom tunt. Storleken jag är ute efter är en diameter på 10 centimeter.

Skär päronet tunt och lägg på pizzabotten, ringla sedan över honung och strö över smulad getost och till sist grovt hackade valnötter. Skjutsa in dom i ugnen, sätt timern på tio minuter och när dom är klara lägger du på lite rucola och droppar över olivolja.

Varmrätt – krämig pasta med rosmarindoftande kycklingfilé.

Ingredienser.

  • 4 stycken kycklingbröst
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 2 + 1 klyftor vitlök (fint hackade)
  • 2 stycken schalottenlökar (fint hackade)
  • 6 deciliter krossade tomater
  • 2 deciliter vodka
  • 2 matskedar kycklingfond
  • 1 deciliter vispgrädde
  • 400 gram pasta av den sort du föredrar (jag använde Penne)
  • 1+1 matsked fin olivolja
  • 1+1 matsked smör
  • 1 knippe sparris
  • 1 ask körsbärstomater

Tillagning.

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att koka upp pastavattnet och glöm inte att salta! Koka sedan pastan efter instruktionerna på förpackningen. Ställ en stekpanna på spisen och dra på medelvärmen. Vänta tills den är varm och häll i en matsked olja och en matsked smör. Låt det smälta och bli varmt innan du lägger i den hackade schalottenlöken och vitlöken, låt dom svettas ett par minuter så dom blir genomskinliga. Därefter häller du vodkan i omgångar, rör runt ordentligt och låt blandningen reduceras ned till hälften. När den är reducerad häller du i de krossade tomaterna och kycklingfonden. Låt det sjuda till det kommer upp en bubbla eller två, då drar du såsen åt sidan. Smaka av med salt och peppar.

Lägg i den nykokta men avrunna pastan i såsen, häll på grädden och i med basilikan som du hackat upp. Värm på det snabbt, men låt inte koka.

Det är dags för multitasking: det hade (paradoxalt nog) blivit lite väl mycket Pulp Fiction om jag skrivit i kronologisk arbetsordning. det jag skriver nedan om tillagningen av kycklingen ska du redan ha påbörjat där uppe, nånstans där pastavattnet kokar.

Kycklingens tur: torka av filéerna så de är torra. Stekpanna på spisen, låt den bli riktigt varm och lägg i smör och olja (oljan höger smörets maxtemp och smöret ger smaken till proteinet). Krydda kycklingen med salt och peppar och lägg ned dom i pannan med den kryddade sidan nedåt. glöm inte lägga proteinet ifrån dig, så du inte riskerar att olja hoppar upp och biter dig i kinden. Krydda ovansidan med salt och peppar, lägg ned rosmarinen i pannan tillsammans med en hel vitlöksklyfta. Dom är endast med för smaken och doftens skull. När filéerna fått färg så vänder du dem och låter dom få stekyta även där. Ett tips är att ösa över dom med smöret i pannan.

Nu när pippin stekt fint på båda sidor så kör vi färdig dem i ugnen. Det är inte ett måste, men det gör det enklare att veta att kycklingen är genomstekt och det är viktigt med just kyckling. Vi vill att dom ska hålla en innertemperatur på 72 grader celsius. Här underlättar det med en stektermometer. Annars är 20 minuter en bra tid att gå efter. Ta ut kycklingen, ta bort rosmarin och vitlök och skär upp köttet som du önskar servera det, lägg upp pastan bredvid och ringla över olivolja och dra några varv med svartpepparkvarnen. Koka sparris i lätt saltat vatten, låt dom koka i tre minuter och skölj sedan av i kallt vatten. Då behåller sparrisen sin fina gröna färg. Garnera sedan med sparrisen och körsbärstomater.

kyckling, tiramisu, pizza, pasta, sparris. alla hjärtans dag meny

Gott gott gott.

Dessert – Tiramisu.

Ingredienser.

  • 250 gram mascarpone (1 ask brukar det vara)
  • 2 ägg
  • 1 förpackning savoiardikex (lady fingers)
  • 2 matskedar strösocker
  • 1 tesked vaniljpulver
  • 2 deciliter stark espresso
  • 2 matskedar amaretto (eller annan likör)
  • 1 matsked kakao till topping.
  • 1 lime, saft och zest

Tillagning.

Tänk på att ta fram ingredienserna i god tid, det blir lättare att arbeta med om osten och äggen har samma temperatur. Brygg espresson och låt den svalna.

Separera äggula och äggvita. Äggvitan vispar du till ett hårt skum, äggulan blandar du med sockret och vispar det till det blir ljust gult och krämigt. Tillsätt vaniljpulvret och rör sedan i mascarpone i blandningen. Vänd därefter i äggvitan försiktigt.

Blanda i limesaft, limezest och amaretto i espresson och doppa kexen däri, men låt dom inte ligga i för länge så dom bli degiga.

Lägg kexen i botten på det du vill servera tiramisun i och bred sedan på mascarponekrämen så det täcker. Fortsätt varva espressodoppade kex och ostkräm. När desserten är klar så sätt in den i kylen och låt stå i minst en timme, men den blir bättre ju längre den står. Innan servering så pudrar du över kakaon.

tiramisu pizza pasta kyckling alla hjärtans dag meny

Trerätters valentines day middag.

Jag och hela senses.se-redaktionen hoppas ni får en härlig Alla Hjärtans Dag!