Hem Inspiration Guide: Så tar du den perfekta profilbilden!
porträtt profilbild

Guide: Så tar du den perfekta profilbilden!

av senses.se

Du har bara en chans att ge ett första intryck. Och i tider som dessa när vi kommunicerar i sociala medier, appdejtar och bygger starka CV:n online är det få saker som är så pass viktiga som just en bra profilbild. Vi frågade tre professionella fotografer som ingår i Canon Nordic Photographer Program om deras bästa råd – här är deras tips!

  • Stressa inte – du har all tid i världen.

Inte alla gillar att bli fotograferade och en bra start är att helt enkelt ta det lugnt.

Ta dig tid och stressa inte. Ha kul och var lekfull framför kameran, uppmanar Martina Wärenfeldt, som utsetts till årets svenska porträttfotograf tre år i följd.

Foto: Martina Wärenfeldt
  • Tänk på hur du klär dig.

Klä dig rätt för sammanhanget. Representerar du en arbetsgivare eller enbart dig själv?

Det spelar ingen roll vilken bransch du verkar i, en bra profilbild ska matcha den standard ditt företag strävar efter att upprätthålla och dessutom sända en signal om att du är ett proffs ända ut i fingerspetsarna, förklarar Martina Wärenfeldt.

  • Ska du ta bilden inne eller ute?

Att tänka på ljus och skuggor är a och o när det kommer till att ta en grym porträttbild. Utomhus eller inomhus? Det är en smaksak men oavsett omgivning bör du undvika hårt ljus från lampor eller en ilsken sol (en molnig himmel kan till och med vara en fördel). 

Använd dig av dagsljus och gärna när solen står som nordligast på himlen, det tycker jag ger ett svalt, rent ljus, säger Stine Heilmann.

Foto: Stine Heilmann
  • Fokusera på ögonen och le (men inte som en galning).

Ögonen är som bekant porten in i en människas själ så givetvis ska fokus (bokstavligt talat alltså) i din porträttbild ligga just där. Måste du titta rakt in i kameran? Inte nödvändigtvis, testa dig fram!

Att le genuint är inte lätt! Ta en massa bilder där du testar att le på olika sätt, visa lagom med tänder och hitta på så sätt det leende som känns mest naturligt och ”du”, säger Susanna Hynynen.

  • Använd rätt utrustning.

Allt blir bättre med bra basutrustning. En modern spegellös systemkamera är både kompakt och tar samtidigt fantastiskt fina bilder. Dagens varianter har inbyggd WiFi så att du både kan styra kameran, se resultatet och därefter dela den färdiga bilden till din smartphone. Du kommer se skillnaden!

Ett bra kamerastativ behövs också och jag rekommenderar även en bra lins, förslagsvis en med en brännvidd på 50 millimeter, vilket gör att du har gott om utrymme att i efterhand beskära bilden som du vill ha den, avslutar Susanna Hynynen.

Foto: Susanna Hynynen
  • Var försiktig med filter!

Vi vet, det finns tonvis med filter och effekter som kan hjälpa dig få hy som en bäbis eller uppgradera ditt leende till något ur en riktig Hollywood-film. Men välj med omsorg och minns att mindre ofta är mer.

Att redigera är en vetenskap i sig och nyckeln ligger oftast i att bearbeta bilder lagom mycket. Du vill givetvis presentera ditt bästa jag men jag förvånas ofta över hur folk vill bli av med sina mest vackra, personliga drag. Behåll ditt födelsemärke och kråkorna runt ögonen, du är vacker som du är, säger Stine Heilmann. 

  • Anlita ett proffs.

Om du, proffsens tips till trots, ändå känner dig obekväm kan det vara värt att anlita en professionell porträttfotograf. Då får du tillgång till mångårig yrkeskunskap, rätt utrustning och är garanterad en bild av högsta klass som håller i det sammanhang du vill använda den i. Tänk på att det är lite som att byta däck på din bil – visst kan du göra det själv, men det är skönt att det görs rätt, snabbt och smidigt av ett proffs. 

Om fotograferna:

https://www.canon.se/canon-nordic-professionals/martina-warenfeldt/

https://www.canon.se/canon-nordic-professionals/susanna-hynynen/

https://www.canon.se/canon-nordic-professionals/stine-heilmann/

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.