Din dator är platsen för många olika aktiviteter idag. Du kan jobba där, se på film, spela och ha dina online-möten, bland annat. För de många situationer så är det skönast att ha högtalarljudet på och i andra är det bäst att ha hörlurar. Det blir ofta ett fasligt kopplande fram och tillbaka.
Här kommer Relay-serien från NZXT in i bilden, med en lösning som jag inte har sett förut: det som först verkar vara en enkel strömbrytare visar det sig vara mycket mer än så. Jag har valt att recensera alla fyra produkterna tillsammans, men de går givetvis också att köpa separat.
Relay – Speakers (80W)
Sekunden som jag lyfter Relay-högtalarna ur lådan så inser jag att det här är något utöver det vanliga. De är tunga (tre kilo styck) och gediget byggda, med gummerad botten så att de inte vibrerar mot underlaget. Yt-finishen känns dyr och exklusiv. Kopplingarna på baksidan är inga trötta 3,5mm pluggar utan äkta single-wiring kopplingar där du kopplar in plus och minus var för sig, som på dedikerade högtalare. Den högra högtalaren har alla ingångar och utgångar (och således också förstärkaren inbyggd i sig). Här kopplar du in Subwoofern och även Switchmixen (mer om detta längre ned). Ljudet slås av och på i och med en tryckknapp på baksidan och så finns det även en volymkontroll.
Högtalarna har en maximal uteffekt på 80W, så även utan extra bas så har de ett väldigt tydligt och kraftfullt ljud. Den inbyggda basen är givetvis inte så mäktig, även om det faktiskt finns en liten, inbyggd subwoofer.
Relay – Subwoofer (140W)
Relay Subwoofer är ett perfekt komplement till högtalarna i ovan. Subwoofern väger närmare fem kilo och står dämed stadigt på golvet med sina gummerade fötter. Uteffekten är max 140W och den har ett frekvens-omfång mellan 45-150Hz. På baksidan finns det reglage för volym, bas-styrka och fasomfång mellan 0-180 grader. Subwoofern kopplas lätt ihop med högtalarna och även om den är ganska stor med sina 21 x 25 x 31cm hög så känns det inte som om den tar särskilt mycket mer plats i jämförelse med andra subwoofers till gaming-högtalare.
Subben är ganska diskret och anpassar sig till vilken volym du lyssnar på musiken. När du lyssnar på låg volym så hörs den knappt för att sedan trycka ut rutorna när du vrider på huvudvolymen. En del billigare subwoofers ger samma muller oavsett volym och så är verkligen inte fallet här.
Relay – Headphones (DTS:X)
Relay Headphones är hörlurar med samma härliga, exklusiva känsla som resten av produkterna. De är lätta och sitter otroligt skönt på huvudet. De blir inte varma och irriterande även om du burit dem väldigt länge. På PC så har du möjlighet att utnyttja DTS:X-läget och den simulerade surroundkänslan är total. Det enda som jag inte var så imponerad av var att jag tycker basen borde vara något kraftfullare.
Diskant och bas är ytterligheterna som är svårast att få till i ett par hörlurar. Relay – Headphones från NZXT lyckas verkligen med diskanten. Den blir aldrig skärande, även om du vrider upp volymen ordentligt. Basen är helt klart fullgod, den fyller ut snyggt i botten, men den kunde som sagt ha varit något mer kraftfull.
Micken är borttagbar och du kan stänga av och på den på dongeln som sitter i hörlurs-kabeln. Här kan du även ställa in volymen.
Relay – Switchmix
Ovanstående produkter är ganska standard, även om de har högre kvalitet än liknande produkter. Så nu kommer jag till det jag inte sett förut och som ger hela uppsättningen en unik känsla: Relay – Switchmix. Detta är till synes bara ett hörlurs-ställ, men i verkligheten är det så mycket mer än så. För det första så har du här huvud-volymen för alla produkter och det finns ett minne i den så att den minns volymen du har på högtalarna och sedan kan du ställa in volymen för hörlurarna. När du lyfter lurarna från ställningen tystnar ljudet direkt i högtalarna och du kan nu fortsätta att spela eller lyssna på musik utan att behöva koppla in något eller koppla över. Det finns även en inbyggd chat-mix där du kan välja hur mycket av spel-ljudet kontra talet från andra spelare.
Till en början så kanske detta känns som en onödigt produkt, men jag insåg själv hur otroligt smidigt det är att snabbt kunna gå från högtalare till hörlurar och tillbaka igen i flera situationer. Ett exempel är vid online-samtal, där är det verkligen guld värt att snabbt kunna gå över till hörlurar. När jag jobbar med film så vill jag många gånger höra hur ljudet låter i både hörlurar och högtalare. Huvudsyftet är att det ska vara en smidig rigg att använda under spel-sessioner och snabbt kunna koppla emellan utan att förlora någon tid.
Då jag använder volymkontrollen på Switchmixen så gäller det att ställa in subwoofern, högtalarna, hörlurarna och datorns volymer. Jag valde att ställa alla på max (allt utom subwoofern) så kunde jag kontrollera hela registret från en plats. Den tillhörande mjukvaran innehåller även en hel del inställningar där du kan skräddarsy din upplevelse in i minsta detalj (PC).
När allt är inkopplat så slås ljudet av och på i och med hur du slår av och på din dator. Däremot så kunde jag ibland uppleva att ljudet inte hängde med men då är det lätt åtgärdat med on/off knappen bak på höger högtalare.
Sammanfattningsvis så kan jag inte ge ett annat betyg än ett måste till dessa produkter från NZXT. Jag har som sagt valt att recensera dem som en sammanhängde produkt och därmed kommer jag lätt in på det enda negativa och det är priset. Det är ju en viss skillnad på “mycket pengar” och “dyrt” och jag kan tycka att den här “set-upen” hamnar någonstans mitt emellan för slutsumman för alla fyra produkter är i skrivande stund bra bit över 6 000 kronor. Det går givetvis att köpa varje del för sig, men slutpriset blir ju detsamma.
Så förutom den ganska saftiga prislappen så är detta helt klart bland det bästa och smartaste ljudet du kan få tag på till din gaming-dator och med switchmixen så åtnjuter du en ganska unik lösning mellan hörlur och högtalare.
NZXT skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
Så här sätter vi betyg på Senses