Hem Ljud Test: Creative Muvo Play (högtalare)
creative muvo play recension senses Guld

Test: Creative Muvo Play (högtalare)

av senses.se

Creative har presenterat en del riktigt bra, portabla produkter genom åren och även om deras premium-modell av bärbara högtalare – iRoar GO – kanske inte passar alla plånböcker, så lär deras Muvo-serie absolut göra det. Vi tävlade ut den förra modellen, Muvo 2c och blev fascinerade av hur bra den lät i förhållande till pris – men framförallt storlek. Muvo Play heter 2019-års efterföljare och den är på väg till den svenska marknaden när du läser detta. Frågan är om den är något att hänga på låset för? Vi tar reda på det i vårt test.

Det första som slår en när man packar upp Muvo Play ur lådan är hur gedigen, modern och premium den känns. Kompakt och rund, så påminner den lite om Amazons smarta högtalare, med runda element som ska ge ljud som kan liknas vid ”omslutande 360 graders-ljud”. Högtalaren kommer med fulladdat batteri från fabrik och den kopplar snabbt och smidigt ihop sig med din källa genom Bluetooth 5.0, som både ger bättre stabilitet, prestanda och funktionalitet. Du som vill vara mobil, men ändå spela stereo, kan investera i två Muvo Play och seriekoppla dessa samman trådlöst. Creative säljer den för 40 euro på sin hemsida, vilket med svag, svensk krona och elektronikskatter riskerar att bli runt 450-500 kr.

Tekniken och specarna

Muvo Play väger bara 360 gram men känns och låter som en mycket större högtalare. Mer om det nedan. Inuti sitter två 5 watts-element som spelar piggt och glatt och som förväntat inte når de allra djupaste basfrekvenserna utan ligger ganska bekvämt i spannet 70 Hz-20 kHZ. Bluetooth är som sagt version 5.0 och det tackar vi för; högtalaren kan även kopplas in via 3,5 mm AUX-kabel och paras trådlöst via Creatives eget system med en annan Muvo Play.

creative muvo play högtalare sammankoppling

Muvo Play laddas via USB-C (kabel ingår, till USB-A), vilket känns modernt och lovande – men tyvärr klarar 2 000 mhA LiON-batteriet bara 5W-laddning, vilket gör att snabbladdning blir uteslutet. Synd. Batteritiden anges till tio timmar och det stämmer ganska bra, lite beroende på hur högt du spelar och pressar uppkopplingen.

Högtalaren är IP7-klassad, vilket gör att den ska klara att vara nedsänkt i en meter djupt vatten i 30 minuter. Vi testade aldrig att bada med den, men vi har låtit den stå ute och spela på semesterns regniga dagar och den har klarat sig fint. Dock tar det ett tag att få den helt torr, säkert på grund av den snygga men också väldigt håliga designen, så behöver du inte blöta ned i onödan är det kanske bäst att låta bli. Men du behöver i alla fall inte oroa dig att ta med den ut eller till pool-partyt.

muvo play ip7

Det ingår ett bärsnöre men ingen bärpåse, vilket inte är någon deal breaker, men hade varit nice då man vill ta hand om sin lilla pryl när man trycker ned den i väskan.

Med tanke på målgruppen och prisnivån är det inte chockerande att någon equalizer-funktion inte finns och tyvärr fungerar Creatives EQ-app i skrivande stund inte med Muvo Play (om någonsin); så det finns alltså inga större möjligheter att påverkar out-of-the-box-ljudbilden annat än eventuellt via programmet du spelar upp ifrån.

Muvo Play släpps i tre färger: svart, blå och orange.

tre färger på muvo play

Så låter Creative Muvo Play

Till den viktigast biten då: hur bra låter Creative Muvo Play? Jo då, som väntat riktigt bra (särskilt med tanke på storleken och priset). Ställer du högtalaren upp på en stabil yta så gynnas basåtergivningen, vilket optimerar genrer som pop; suveräna Run Run Run låter riktigt bra och luftigt, om än inte lika mullrande och tight som i ett par feta hörlurar.

Ställer man högtalaren på sidan så gynnas diskanten, vilket lyfter musik som exempelvis singer-songwriter med en gitarr, piano och trumma eller för den delen klassiskt, som lät oväntat bra på den lilla Muvo:n.

Basen är den man saknar mest i musikstilar som hip-hop eller metal – där blir det lite tunt och skränigt. Samtidigt kan välmixade låtar som inte går så fort ändå återges med förvånansvärd klarhet och styrka, exempelvis Carolina Wallin-Perez tolkning av Kents Pärlor.

creative muvo play element
Creative Muvo Play känns snygg och gedigen i byggkvaliteten.

Summering

Creative imponerar återigen med en högtalare som spelar långt över sin pris- och viktklass. Självklart ersätter den inte ett hi-fi-system, men den står sig grymt bra i konkurrensen mot betydligt dyrare märken därute. Sommaren lider mot sitt slut, men Muvo Play kan du ta med en bra bit in på hösten (så länge den inte fryser sönder i snön) och varför inte använda den som portabel högtalare i barnens rum, som de kan leka, dansa till och lyssna på sagor på? Eftersom ingen butik ännu har den i lager är det svårt att sia exakt vad priset hamnar på, men skulle det bli som förväntat (runt 400 kr) så känns den i närmaste oslagbar för den som vill ha mycket portabelt ljud för en rimlig peng.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.