Den rebootade filmserien om The Mummy (Mumien) drogs igång under sent nittiotal av Universal,  baserad på deras egna klassiska skräckisarna med samma namn från 30- och 50-talet med Boris Karloff, Peter Cushing och Christopher Lee i huvudrollerna. Då var det Brendan Fraser och Rachel Weisz som var radaparet, i 1999-års version av The Mummy som också fick två spin-offs. Nu rebootas serien alltså helt om igen (vi har tappat räkningen för vilken tur i ordningen) med Tom Cruise i huvudrollen i 2017-års version med samma namn – The Mummy.

the-mummy-annabelle-wallis-tom-cruise

Tom Cruise spelar arkeologen och hjälten Nick Morton, som med sin eviga ungdomlighet och attraktiva yttre här påminner om spelhjälten Nathan Drake från Uncharted-spelen. När han under en resa till Egypten hittar en oupptäckt, minst 2000 år gammal grav ute i öknen, så tar han med fynden tillbaka till London, där Dr Jekyll (Russell Crowe) berättar att mumien i sarkofagen inte är någon mindre än den onda drottningen Ahmanet (spelad av Sofia Boutella, känd från The Kingsman). Ahmanet begravdes levande under våldsamma former och är nu ute efter gruvlig hämnd, något Nick och hans kvinnliga kollega (Annabelle Wallis, Peaky Blinders) kommer att få erfara väldigt nära in på skinnet.

Trailern ovan utlovar mycket spänning, galna stunts på klassiskt Cruise-manér och återinförandet av “mörker” som snabbt rann ur den förra rebooten, som där ersattes med (slapstick)humor. Regissören Alex Kurtzmann (som står bakom manus till de lysande nya Star Trek-filmerna) lovar att det blir både skrämmande och underhållande och vi är benägna att tro honom, av trailern att döma.

sofia-boutella-the-mummy

The Mummy har premiär premiär 9 juni i Sverige och vi är förväntansfulla; Tom Cruise är sällan dålig och filmen har habilt folk inblandade. Om det håller för en tredje reboot-omgång får vi alldeles strax svar på.

Videon är en annons från Universal, men texten är vår.