Hem Teknik / Prylar Recension: Google Pixel Watch 2
Silver

Recension: Google Pixel Watch 2

av senses.se

Likt Gert Fylking var vi flera på redaktionen som ropade ”Äntligen!” när det stod klart att Google skulle släppa andra upplagan av sin egen smartklocka Pixel Watch 2 på den svenska marknaden. Den första versionen kom nämligen aldrig officiellt till Sverige. Google har gjort en del förbättringar, men för oss blir detta mindre relevant att belysa. Vi kommer snarare närma oss Pixel Watch 2 som den nyhet den är på den svenska marknaden och se om den kan lyckas ta en plats bland de många övriga prylar vi redan dagligen använder.

Vad är Google Pixel Watch 2?

Hela Pixel-serien började egentligen för många år sedan som ett experiment där Google kunde visa upp sin syn på hur en ren Android-upplevelse skulle se ut. Numera har Google gradvis lämnat den visionen då Pixel-serien blivit mer mainstream för varje iteration. Pixel-telefonerna konkurrerar numera med flaggskeppstelefonerna från både Samsung och Apple och för att inte vara sämre än konkurrenterna har nu Google också börjat tillverka smartklockor. En utveckling som vi många anade när Google förvärvade FitBit för några år sedan.

Google Pixel Watch 2 ute
Foto: senses.se

Pixel Watch 2 är en relativt liten smartklocka som, likt sina telefonbröder, levereras med det senaste operativsystemet som Google har att erbjuda, i detta fall WearOS 4.0. Den kommer i två versioner, den ena med 4G och den andra med enbart Wifi och vårt recensionsexemplar är av den sistnämnda varianten. Viktigt att ha i åtanke är att varianten med 4G enligt Google endast stöds av följande operatörer i Sverige: Telenor, Telia och Halebop.

Google Pixel Watch 2 baksida
Foto: senses.se

Pixel Watch 2 kommer fullproppad med sensorer som utöver det man brukar få i en smartklocka även mäter alltifrån blodets syremättnad, EKG, hudtemperatur och en sorts svettsensor för att logga användarens stress (!). AMOLED-skärmen kunde gärna ha fått vara lite större, särskilt med tanke på den stora, svarta ramen som ringar in den. Google döljer dock detta relativt bra då alla valbara urtavlor har svart bakgrund och smälter väl ihop med de rundade kanterna. Skärmen är trots sin lilla storlek lättavläst och ljusstark även i starkt solljus.

Google Pixel Watch 2 solljus
Foto: senses.se

Att träna med Pixel Watch 2

Med sitt FitBit-DNA är ju träning ett givet användningsområde och vi tog genast ut Pixel Watch 2 i löpspåret för att testa hur bra den presterar. Även under löpning i starkt solljus var det lätt att se all information på displayen. Direkt märker man hur bra klockan sitter under träning och hur lätt den är. Plötsligt känns vår Garmin Fenix 6 som en tegelsten på armen. Under ett av våra testpass tog vi med just nämnda Garmin för att kunna jämföra upplevelsen med en produkt som fler i Sverige idag kan relatera till. Under själva passet var upplevelsen likvärdig då de båda pulsmätarna verkade ha samma uppfattning om hur hårt hjärtat fick jobba. En sak som vi tyckte Pixel Watch 2 dock gjorde bättre än Garmin var presentationen av löptempot. Garmin uppdaterar tempot väldigt ofta, lite för ofta vilket leder till att det lätt blir ryckigt med många överkompensationer om man siktar på att hålla ett visst tempo. Pixel Watch 2 däremot presenterar en jämnare tempoväxling där det blir lättare att hamna just rätt i sitt tempo. En negativ sak vi upplevde var att man var tvungen att använda touchskärmen för att pausa eller stoppa sin löpning, det fanns inte en dedikerad fysisk knapp för detta. Med svettiga fingrar var det därmed svårt att pausa vid exempelvis rödljus.

Efter passet kan man i telefonen få mycket mer information än vad man kan se i klockan. Dock döljer sig de bästa funktionerna bakom en prenumeration av FitBit Premium som kostar cirka 1050 kronor per år (med Pixel Watch 2 får man dock prova premium gratis i sex månader). Om vi en sista gång gör en liten jämförelse med Garmin så kan vi se att GPS-precisionen verkar vara jämbördig då det endast skiljde hundra meter efter ett löppass på cirka 8km.

Google Pixel Watch 2 v
Jämförelse över samma löppass. Vänster: Garmin Fenix 6. Höger Pixel Watch 2.
Foto: senses.se

Att använda Pixel Watch 2 i vardagen

Att använda en smartklocka idag är mer och mer likt att ha en liten smartphone på handleden och detta är extra tydligt med Pixel Watch 2 och Googles implementering av sin Smart Assistant. Vi märkte att mobiltelefonen allt oftare blev kvar i fickan för mycket går nu att lösa utan den. Vill du veta vädret, är det ett klick bort. Undrar du varför gamar har fjäderlösa huvuden så håller du in en knapp och frågar. Ska du svara på ett SMS kan du antingen skriva direkt på skärmen eller diktera ditt svar för assistenten. Det märks tyvärr här att precisionen på assistentens hörförståelse fortfarande är bättre på engelska än på svenska. Att man sedan inte kan ha olika språk inställda på sin Pixel Watch 2 respektive sin mobiltelefon var konstigt. Vet man med sig att man vill använda röstassistenen mycket rekommenderar vi dock att man ändå har engelska inställt, något som flera av oss redan har vant oss vid.

Google Pixel Watch 2 foto
Med Pixel Watch 2 kan du enkelt styra din mobiltelefons kamerapplikation.
Foto: senses.se

Pixel Watch 2 kommer också med en massa smarta säkerhetsfunktioner som kan larma en särskild nödkontakt eller SOS-Alarm om du ramlar, blir liggande och inte svarar på klockans anrop. Utöver detta kan du själv ställa in att Pixel Watch 2 efter en förutbestämd tid ska kolla läget, vettigt exempelvis för de som gillar kvällspromenader. Får den inget svar från dig då ringer den din inställda nödkontakt. Båda dessa funktioner kräver antingen att du har den dyrare varianten med 4G eller har med dig din parkopplade mobiltelefon.


Batteritiden

Här klagades det mycket internationellt på föregångaren Pixel Watch 1 då många testare knappt klarade sig igenom en hel dag innan klockan behövde laddas. Google verkar ha löst detta problem till Pixel Watch 2 då vårt exemplar efter en hel dags användning snittar runt 50-55 procent kvar vid läggdags. Använder vi klockan för loggning av nattsömnen drar den ytterligare 10 procent batteri under hela natten. En snabb top-up på morgonen när man gör sig redo för jobbet är tillräckligt för att få fullt batteri igen. Ska du dock även använda Pixel Watch 2 för att logga dagens träningspass kan du behöva ta med laddaren. Under vårt test som bestod av cirka en timmes löpning utomhus (där offline-musik spelades via Bluetooth) gick batteriet från 75 till 20 procent. Detta är ett markant tapp och kan bli en stor begränsning för de som gärna tränar längre pass.

Google Pixel Watch 2 träning
Foto: senses.se

Slutsats

Efter att Pixel Watch 2 oavbrutet bott på handleden de senaste tre veckorna har den hittat en given plats i vardagen bland alla andra teknikprylar vi använder och testar. Är den bättre än storkonkurrenten Samsungs motsvarigheter? Inte helt självklart, men Pixel Watch 2 kräver inte att du har just en Samsung-telefon för att få ut det mesta ur den. Är Pixel Watch 2 den perfekta träningsklockan som kan konkurrera med jättarna Garmin och Polar? Nej, för träningsfreaken erbjuder konkurrenterna fler funktioner utan prenumerationer och avsevärt bättre batterikapacitet. Där Pixel Watch 2 dock briljerar är i gränslandet mellan tränings- och smartklocka. En smidig mycket användbar smartklocka som får plats under varje manschett och som dessutom överträffar de flesta glada träningsamatörers krav är svår att inte rekommendera! Vårt råd är dock att lägga ut lite mer för modellen med 4G så ni verkligen kan prova att lämna mobilen hemma vid nästa löppass men ändå vara trygg i vetskapen att ni kan få hjälp om något händer.

Google skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.