Hem Ekonomi Reklam: Få kontroll över din ekonomi som utbytesstudent med en budget, lån och rätt inställning
student dator

Reklam: Få kontroll över din ekonomi som utbytesstudent med en budget, lån och rätt inställning

av senses.se

Hur ska du hantera din ekonomi och jobba samtidigt som det väller in deadlines? Och hur ska du ha råd med att gå ut varje helg när du knappt har råd med annan mat än nudlar? När det krisar med pengar och du inte har så det räcker till hyra och räkningar kan ett lån vara sista utvägen. Som tur är finns det ett lån för alla, och genom att noggrant undersöka vilket lån som passar dig bäst innan du ansöker kan det hjälpa dig på vägen till en bättre ekonomi och levnadsstandard.

Lär dig hur du skapar en budget, och följ den!

Men först och främst var realistisk. Du kommer inte att ha mycket pengar under dina år som studerande (det vill säga om du inte jobbar nästan fulltid vid sidan av), men det finns ingen anledning till att leva helt utan pengar. Skriv ned dina utgifter som du har varje månad, och var ärlig med dig själv. Kan du leva på nudlar var dag? Förmodligen ja, men det är inte värt det i längden. Kan du skära ner på antal öl du dricker varje helg? Ja, två öl mindre och du har redan sparat mycket i det långa loppet.

En smart idé är att öppna upp ett separat bankkonto där du lägger en viss summa pengar varje månad som blir din disponibla inkomst, alltså de pengar som ska gå till mat, utekvällar och andra utgifter. Så blandar du inte ihop den med ditt konto för hyra och andra räkningar.

Be om hjälp när du behöver det…

Det här gäller alla ting i livet. Om du kämpar med att ta dig igenom vardagen för du har för många deadlines, du har inte sovit tillräckligt, din hälsa är på botten och du har inte har sovit tillräckligt: våga be om hjälp! Snacka med din handledare om du kan få skjuta upp din deadline eller be om ekonomiskt stöd från dina föräldrar. Om inte dina föräldrar inte har en stabil ekonomi kan det sistnämnda kännas tufft. I denna situation kan lån vara en lösning.

Om det hjälper dig att överleva månaden så ska du se det som en investering. När du ska ansöka om ett lån finns det en mängd olika lånetyper att välja mellan, och de flesta långivare tar kreditupplysningar från Upplysningscentralen. Detta kan vara konsekvent eftersom Upplysningscentralen lagrar de kreditupplysningar de tar, och om du har för många när du blir äldre kan det riskera att du inte får ta lån till ditt drömhus eller drömbil. Därför kan det vara smart att ansöka om ett lån utan UC.

Det är alltså möjligt att ekonomiskt överleva sitt år som utbytesstudent…

Om man är försiktig med sina pengar och bra på budgetering. Skaffa ett deltidsjobb om du känner att det finns tid och utrymme för det. Våga be om ekonomiskt stöd men även stöd från dina lärare och handledare om det behövs.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.