Hem Teknik / PrylarLeksaker De 10 bästa spelen 2015

De 10 bästa spelen 2015

av Christian Magdu

Om några dagar är ytterligare ett år till ände och vi på senses.se konstaterar att vi i år recenserat inte mindre än 60 av de allra hetaste spelen som kommit ut och våra recensenter har delat ut både ris och ros. Några spel levererade inte alls upp till hypen, medan andra överträffade även de högst ställda förväntningarna (inte minst årets bästa spel…).

Så utan att dra ut på spänningen så kommer här redaktionens slutgiltiga lista på 2015 års bästa spel som du absolut inte får missa!:

Plats 10Rare Replay (Rare / Microsoft) (Xbox One). Rares samling klassiker var inte bara grymt värde för pengarna, det var även en påminnelse om varför vi älskar och har älskat dataspel de senaste 30 åren. Ett nostalgiskt, kärt återseende av kultspel från svunna format såsom ZX Spectrum, NES, arkadhallarna, Xbox 360 och Nintendo 64.

rare-replay-spelen

Plats 9 – Rise of The Tomb Raider (Crystal Dynamics / Microsoft) (Xbox One). Lara Crofts återkomst efter 2013 års triumfartade reboot var inte riktigt lika hänförande som första gången, men likväl ett roligt och vanebildande spel som var svårt att lägga ifrån sig innan man spelat igenom det helt. Kommer till PS4 och PC nästa år.

rise-of-the-tomb-raider-daylight

Plats 8 – Pro Evolution Soccer 2016 (Konami) (PS4, Xbox One, PC). Efter flera års besvikelser så återkommer fotbollsserien, som en gång var vår favorit, med besked! PES 2016 är precis så snabbt, roligt och strömlinjeformat som vi drömt om och slår därmed ärkerivalen FIFA i år. Välkommen tillbaka på toppen, Konami!

pes-2016

Plats 7 – Call of Duty: Black Ops 3 (Treyarch / Activision) (PS4, Xbox One, PC). Treyarchs återkomst till Call of Duty-franchisen markerar ett tekniskt imponerande spel (särskilt på PS4) och en multiplayerdel som kan vara en av de allra bästa på marknaden just nu.

Black Ops 3 bild 1

Plats 6 – Uncharted: The Nathan Drake Collection (Naughty Dog / Sony) (PS4). HD- och 60 fps-remastern av Nathan Drakes PS3-äventyr har förvisso några av spelhistoriens bästa action-äventyr att bygga på. Men när resultatet är så bländade som det är här, så känns spelen nästan helt nya. Ett måste att spela igenom på PS4 innan Uncharted 4 får premiär, preliminärt i slutet på april 2016.

uncharted-nathan-drake-collection

Plats 5 – Ori and The Blind Forest (Moon Studios / Microsoft) (Xbox One / PC). Årets kanske charmigaste och old-school-svåraste Metroidvania-spel markerar ännu en smart satsning från Microsofts sida på en kvalitetstitel som är exklusiv till Xbox One (och PC).

ori and the blind forest recension

Plats 4 – Super Mario Maker (Nintendo) (Wii U). Livscykeln för Wii U börjar gå mot sitt slut med nyligen utannonserade formatet ”Nintendo NX” (Nintendo Switch), som ska släppas nästa år, men det hindrar inte den japanska speljätten från att ge oss en grym version av ett av världens bästa, sidoscrollande plattformsspel. Shigeru Miyamotos klassiker Super Mario Bros kommer aldrig att gå ur tiden och nu kan du visa upp din kreativitet med att bygga egna banor, eller njuta en i det närmaste oändlig ström skapelser från andra spelare.

Super Mario Maker 1

Plats 3 – Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (Kojima Productions / Konami) (PS4, Xbox One, PC). Hideo Kojimas försenade avslutning på Metal Gear Solid-serien visade sig väl värd att vänta på. Filmisk action och enormt djupa scenarier ger en tekniskt fyrverkeri av grafik, perfekt bilduppdatering och ett hopknytande av världens kanske mest komplicerade historia. Kojima och Konami må ha gått skilda vägar nu, men Metal Gear Solid V: The Phantom Pain kommer att gå till historien som ett av världens bästa spel. Ta oss på orden.

mgs-v-tpp

Plats 2 – Halo 5 (343 Industries / Microsoft) (Xbox One). Trots att PS4 under 2015 fått ett så ordentligt försprång i antal sålda maskiner mot Xbox One att Microsoft helt slutat redovisa siffror, så markerar 2015 ytterligare ett riktigt bra år för den amerikanska jätten som gav oss flera exklusiva toppspel. Halo 5 var nästan perfekt och ett av de bästa spelet i serien – kanske till och med det bästa sen ettan – och ytterligare en anledning till att man behöver äga en Xbox One, även om många multiformatsspel ofta är bättre på PS4.

Halo 5 är otroligt vackert.

Plats 1 – Årets bästa spel 2015 – The Witcher 3: Wild Hunt (CD Projekt Red) (PS4, Xbox One, PC). Det hypades, det kom till slut och det segrade. Polska spelstudion CD Projekt Reds episka fantasy-äventyr blev kanske inte riktigt så snyggt som de första bilderna utlovade, men det blev ett vansinnigt välskrivet, spännande och vanebildande action-äventyr som vi redan spenderat över 100 timmar i och ser fram emot många fler. Nästa vår kommer expansionen Blood & Wine som utlovar massa nya uppdrag, ett nytt område på kartan och 15-20 timmars speltid. Vi längtar redan.

witcher-3-vader

Bubblare (grymma spel som hamnade precis utanför topp 10-listan)

Splatoon (Wii U), Fallout 4 (multi), Disney Infinity 3.0 (multi), Skylanders Superchargers (multi)

Vilka var dina favoritspel 2015 och varför? Dela dina åsikter med oss i kommentarsfältet nedan. Happy gaming!

Missa inte våra andra Bästa Spel-listor med titlar du bara måste ha i din samling

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.