Hem SpelPC Recensions-Derby: FIFA 16 vs PES 2016

Recensions-Derby: FIFA 16 vs PES 2016

av senses.se

Vi har de senaste veckorna spelat hundratals matcher i årets två, digitala fotbollsspel. Kan PES 2016, som dragits med tveksamt teknisk genomförande sista åren, ta kronan från regerande mästaren FIFA 15 och räcker det med att stoppa in kvinnliga spelare för att motivera ett nytt inköp av världens mest sålda spel, FIFA, år efter år? Vi har svaren.

fifa 16

FIFA 16 (PS4)

Det kanske hänger ihop att världens största sport också är världens mest sålda spel. Varje år som EA släpper sitt FIFA så toppar spelet ständigt årslistan av mest sålda i de allra flesta länder runtom på jorden. Fotbollen är ett enormt och dyrt spektakel, som samlar alla kring sin respektive favoritnation och dras samtidigt med politiska kontroverser och paradigmskiften, till exempel att damfotbollen börjat få den plats den förtjänar på tv och i den virtuella världen.

En av våra mest älskade och lästa artiklar varje år är vårt derby mellan de två fotbollsjättarna Pro Evolution Soccer (PES) och FIFA. Därför är vi sällan först, men istället djupast, i vår analys av de två konkurrenterna. Äkta fotbollsfans bör såklart köpa båda, eftersom varje spel givetvis har sina unika selling points och fördelar. Men alla tycker inte 1200-1400 kronor per år att lägga på fotbollsspel är försvarbart och de flesta med en normal ekonomi måste motivera ett, än mer två, köp av mer eller mindre samma spel årligen.

Grafiken och framförallt animationerna har förbättrats i PES 2016, men den lätt vaxade glans-looken lever vidare.

Grafiken och framförallt animationerna har förbättrats i PES 2016, men den lätt vaxade glans-looken lever vidare.

Eftersom vi förutsätter att du vet vad fotboll är så går vi rakt in i striden:

Grafik och presentation
Detta har länge varit en av FIFA och EAs paradgrenar och i år gör FIFA 16 verkligen inte någon besviken heller. Grafiken har fått sig ytterligare lyft och man har valt att softa hela framtoningen som om det fanns ett filter av lätt påstruken vaselin på kameralinsen. En del ansiktsmodeller ser perfekta ut, andra mindre igenkänningsbara, men som helhet är det imponerande detaljnivå med tanke på alla fotbollsspelare man faktiskt känner igen. Spelare med distinkt spelstil, såsom Bayern Münchens Thomas Müller är återskapad till punkt och pricka i hur han rör sig. Damerna, som man valt att ta in år, ser också realistiskt avbildade ut – om än inte lika individuellt anpassade i kroppen och lika kända som ansikten, än. Överhuvudtaget är hela inramningen och känslan väldigt mycket modern tv-fotboll.

Zlatan håller i bollen i FIFA 16. Armar och fingrar finns jobb kvar att göra med i kommande spel.

Zlatan håller i bollen i FIFA 16. Armar och fingrar finns jobb kvar att göra med i kommande spel.

PES 2016 har ett visst arv att överbevisa. Ett tag var serien en överlägsen utmanare (tiden kring Pro Evolution Soccer 3 på PS2-tiden) men har på denna sida 2010-talet dragits med tekniska bekymmer, såsom tidvis usel bilduppdatering (särskilt i repriserna) och överlag mer ”budgetkänsla” i karaktärerna. Vi kan med stor glädje meddela att detta mörka arv är som bortblåst – och förlåtet – i och med PES 2016! Konami har kommit igen med ett grafisk käftsmäll – frame rate (bilduppdatering) är helt perfekt och ligger på stadiga 60 fps, såväl i spelet som i repriserna – som nu är rena njutningen att se. Figurernas design och ansikten har förbättrats avsevärt och även om det är lite mer av ”wet-looken” gör sig påmind här, så kan man inte rakt av säga att PES 2016 skulle vara uppenbart mindre snyggt än FIFA 16. Inget av de två spelen lyckas göra armar, fingrar och rikligt hår riktigt bra (i repriserna kan hår med volym kännas lite som peruker och armar vara onaturligt mannekäng-stela) men som helhet är detta en riktigt läcker och snygg uppvisning i next-gen grafik som inte kommer att göra någon besviken. Den perfekta bilduppdateringen har också stor inverkan på spelbarheten, vilket vi återkommer till lite längre ned.

Det är väldigt tight, men på det stora hela så lyckas nog FIFA 16 ändå dra det längsta strået i fråga om helhetsintryck, inramning och mångsidighet. Men PES 2016 är hack i häl och vilket som till slut kommer att kännas snyggast för dig är nog mycket en fråga om smak och tycke.

FIFA 16 vs PES 2016 1-0

Champions League ser fint ut i PES 2016 (PS4)

Champions League ser fint ut i PES 2016 (PS4)

Ljud
Publik-, stämning- och bolljud har varit ganska jämna och relativt statiska genom åren i båda serierna. Snarare har då känslan för publiken, med mer individuella animationer som gör att de inte känns som en armé av robotar, utvecklats – även om här finns en god väg att gå för båda. PES har generellt haft OK kommentatorer, men variationen, replik-förrådet och play-by-play-känslan har aldrig varit seriens starka sida och är det tyvärr inte i år heller. Kommentatorer är å andra sidan FIFA väldigt bra historiskt och pushar sitt innehåll år efter år. Proffskommentatorerna utvecklas ständigt med nya fraser och intressanta synpunkter och väldigt, väldigt ofta är de så spot-on i att kommentera vad som händer ofta men den där härliga, dräpande, brittiska humorn. Här blir det uppenbart att även om PES 2016 utvecklats något från tidigare inkarnationer så är FIFA 16 en klart överlägsen motståndare och sätter det här målet relativt enkelt.

FIFA 16 vs PES 2016 2-0

Spelbarhet
Detta är, för alla seriösa fotbollsspelare, den enskilt viktigaste aspekten. Hur är spelen att spela? Grafik och ljud i all ära, men i slutändan kommer det ned till spelkänsla och kontroll. I år har FIFA 16 valt att göra om delar av sitt kontrollupplägg och sin hastighet. FIFA 15 handlade ju mycket om hastighet – därför kunde man bli galen när man spelade online och möttes av det ena Real Madrid efter det andra, med snabba kantspelare och folk som körde rusningar och inlägg mot mål. FIFA 16 har blivit en annorlunda historia. Det är svårare att ta bollen från en motståndare nu – att bara pressa och kalla på förstärkning ger inte alls samma effektiva närkampsdueller som förr. Istället har man infört tröjdragningar och krav på bättre time:ade utfall, där en perfekt utförd utmaning ger utdelning, men allt annat ser dig bortspelas av en individuellt skickligare fotbollsspelare. Om detta är bättre eller sämre får väl tiden avgöra, det är i alla fall något som skapar en känsla av ny utmaning och behov att utveckla sig och lära om ifrån tidigare spel. Det generella tempot har också dragits ned till den milda grad att ibland kan FIFA 16 i normal hastighet rakt av kännas segt. Två topplag som möter varandra kan uppfattas som en blodfattig match, där det inte finns den explosiva kraften och orken att rycka ifrån en motståndare ordentligt eller ta en snabb löpning i djupled. Inlägg och passningar har också gjorts svårare; väldigt ofta går inlägg, som man lade med nästan kirurgisk precision förr, istället vint och snett och hamnar inte sällan i målvaktens händer efter en briljant, individuell rusning. Det är en fråga om vana och att ställa om, såklart, men det känns lite sinkande efter alla år av träning och leder till målsnåla matcher de första timmarna.

Damfotbollsdelen är istället desto roligare och bättre ur den aspekten. Här har man dragit upp hastigheten och flowet och även om man skulle kunna argumentera att flera av spelarna fått egenskaper de inte besitter i verkligheten, så blir det ändå roligare och mer meningsfullt att spela med dom på detta vis. Det är också lite enklare att göra mål, vilket är realistiskt då målvakter i damfotboll tenderar att vara kortare än sina manliga motsvarigheter men har lika mycket målbur att täcka. Man har också låtit publiken vara fulltalig och peppande i FIFA 16, vilket vi tycker är bra och kan hjälpa till att höja damfotbollens status och igenkänning av namn på stora, individuella spelare.

22 damfotbollslag finns med i FIFA 16 och de är riktigt kul att spela med.

22 damfotbollslag finns med i FIFA 16 och de är riktigt kul att spela med.

PES 2016 saknar damer i år, men istället har man tweakat maximalt på spelbarheten. Och vilket resultat man fått! PES 2016 är utan tvekan ett av de snabbaste, tightaste och mest spelbara fotbollsspelen på många, många år. Spelarna rör sig individuellt, tekniskt och smidigt och spelintelligensen har förbättrats ytterligare, vilket gör att de både blivit bättre på offside-fällor såväl som att inte stå (lika mycket) still och i passningsskugga (även om detta aber är ett fortsatt problem, i båda spelen). Det finns en direkthet i att plocka upp och bara börja spela PES 2016 och det snabba och smidiga tempot, kombinerat med den perfekta bilduppdateringen (60 fps) gör att spelet känns aggressivt, spännande och öppnar upp för kreativa kontringar och snabbt passningsspel. Kritiker skulle kunna säga att inte jättemycket hänt i fråga om hur man spelar det, men det gör ju inget alls eftersom PES problem tidigare varit tekniken, inte spelbarheten. Vi gillar att vi kan slå bra genomskärare eller måtta inlägg och frisparkar som förr. Don’t fix what ain’t broke. Kort uttryckt – PES 2016 är helt enkelt jävligt kul att spela nu när tekniken är på plats och även om FIFA 16 verkligen är det också (inte minst med damerna, som sagt) så måste vi konstatera att PES 2016 chippar in detta viktiga mål över FIFA 16 i år.

FIFA 16 vs PES 2016 2-1

”Bara-en-gång-till”
Både FIFA och PES har mängder med cuper och ytterligare karriärlägen där du såväl kan träna lag, som delta i online-turneringar, bygga ditt perfekta lag i FIFAs FUT (FIFA Ultimate Team) och PES individuellt utformade Become a Legend. FUT har berikats med ett Draft Mode, där ni som spelar Hearthstone lär känna igen er: man tilldelas ett gäng slumpmässiga kort och ska sen med hjälp av kemin i laget och riktig kunskap om fotboll bygga bästa laget. PES Master League har utvecklats i år och lagt till bättre transfer-möjligheter vilket ger upphov till många timmars glädje och verkligen ”bara-en-match-till”-scenarion. Och det finns nog inget läge vi spenderat så mycket tid i, historiskt, som Become a Legend, där vår spelare gått från snorvalp i division 5 på bänken till topp-forward i de flesta storklubbar i världen och även hunnit bli den meste målgöraren genom tiderna.

Vad du kommer att fastna längst för är såklart individuellt, men vi upplevde på redaktionen att vi tenderade att vilja spela revansch-matcher oftare i PES 2016 än i FIFA 16, som blivit ett målsnålare spel. Nu kan man ju argumentera att modern fotboll ofta är målsnålt och defensivt på riktigt, men frågan är om det är viktigt att återskapa i ett spel, vars huvudsyfte är att underhålla? De flesta bilar beter sig inte på riktigt som de gör i spel, men ändå njuter vi av att spela dem digitalt och köra dem (eftersom det första oftast är det vi har råd med). Det är bara att konstatera att senses.se-redaktionens favoritval att återvända till i år är PES 2016.

FIFA 16 vs PES 2016 2-2

pes-2016

Realism vs underhållning – PES 2016 bjuder oftare på spektakulära situationer.

Online
En allt viktigare del sen några år tillbaka är online-delen. Att spela mot riktiga vänner i soffan är allra roligast och datorn funkar som motståndare också, vid behov. Men det blir ju aldrig samma sötma, eller beska, i att vinna respektive förlora en match som när man gör det mot en äkta människa. Och eftersom vänner och fysiska medspelare inte alltid är på plats så blir online-läget allt mer angeläget. FIFA 16 har fördelen att ha ett enormt community för onlinespelare, då det – utan tvekan – är världens största sportspel. Du kan lätt hitta någon att spela med inom ett par minuter och sätta igång. Det går tämligen snabbt att köra igång matcher. Men. Problemet med laggande finns fortfarande kvar och även om vi tvekar på att det är vår uppkoppling på 250 Mbit fiber så kan vi inte heller utesluta spelare från delar av Sverige eller världen som (vi antar) inte sitter på lika feta linor som vi. Ibland är laggandet så illa att spelet blir nästan ospelbart – ett problem som lever kvar från tidigare år.

PES 2016 har å andra sidan sina enkla, på gränsen till primitiva menyer och fula laddningsskärmar som det ständigt står ”testing network environment” på á la sent 90-tal. Det finns, av naturliga orsaker, färre spelare online att möta och det tar något längre tid att komma igång med en match än på FIFA 16 eftersom data också måste fördelas mellan de två spelarna. Men, när det matchen är igång är det superbt. Vi har inte stött på en enda match som laggat och då har vi mött folk från både Sverige, USA och Indien. Onlineupplevelsen är inte lika snygg, men den känns tekniskt överlägsen här. Kanske kan det bero på att PES 2016 inte har samma belastning på servrar som FIFA 16 har? Kanske har man en bättre teknisk lösning med hur data förladdas? Ingen aning, men som helhet är PES 2016 för oss en klart bättre och mer spelbar online-upplevelse.

Tight match i år igen, men vi har en vinnare - och en ny mästare!

Tight match i år igen, men vi har en vinnare – och en ny mästare!

Slutsignal: FIFA 16 vs PES 2016 2-3

VINNARE 2016: PES 2016

Därmed är årets digitala fotbolls-derby avgjort och vi kan konstatera att det sker ett kronskifte: Konamis PES 2016 är fortfarande inte riktigt lika snyggt som FIFA 16 (men det närmar sig snabbt), verkligen inte lika välkommenterat och saknar alla licenser för riktiga namn, ställ och arenor. Men å andra sidan är PES 2016 tekniskt bättre i år än det varit sista decenniet och erbjuder den roligaste och snabbaste attackfotbollen idag och den bästa online-upplevelsen. Vi applåderar FIFA 16 för att ha tagit in damerna i matchen och skulle lätt rekommendera båda spelen till en sann fotbollsnörd. Men ska du bara välja ett fotbollsspel i år så är PES 2016 det bästa valet, enligt oss. Tack Konami för att ni lyssnat på kritiken och hoppas nu att fler spelare upptäcker denna underdog bland fotbollsspelen, som har ett par riktiga äss i rockärmen.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.