Hem LjudHörlurar Test: BackBeat GO 810 (hörlurar)
backbeat go 810 recension Silver

Test: BackBeat GO 810 (hörlurar)

av senses.se

Plantronics BackBeat-serie har länge varit ett pålitligt val av hörlurar, särskilt i over-ear-segmentet. BackBeat PRO-serien är fortfarande välanvänd och uppskattad här på redaktionen och vi blev därför nyfikna när de – under nya namnet Poly – lanserar en billigare BackBeat-lur i kategorin over-ear, del av den lite lägre prissatta GO-serien. Hur bra låter BackBeat GO 810 och vad har man fått avstå för att hålla den lägre prislappen?

backbeat go 810 recension

Vid första anblick liknar GO 810 mycket designen hos BackBeat PRO 2. Men så känner man snart hur fjäderlätta de är, med sina 189 gram och den känslan återfinns också i plasten som utgör de flesta beståndsdelar. BackBeat GO 810 ser hyfsade ut, men känns tyvärr något plastiga och därför aningens ”billiga” när man har dem på sig eller rör på de smågnisslande, plastlederna. Men OK, detta är ju lillebror i konsumentserien, för dig som vill spara en slant och det viktiga är ju hur de låter – så vi går rakt på tekniken och prestandan:

På den tekniska sidan så sticker BackBeat GO 810 ut i och med Bluetooth 5.0, som de utlovar ska klara hela 50 meters (!) räckvidd (om du typ har världens största trädgård). Såna palats har inte vi, så vi fick inte chansen att prova den, rätt överdimensionerade, funktionen. Men att gå runt och stänga dörrar till kontorets olika rum funkade fint, så signalen är stark – den klarade lätt 15-20 meters avstånd genom två stängda dörrar, vilket är riktigt bra. Tyvärr är det minsta gemensamma nämnare, AD2P-signalen som skickas; vilket innebär SBC eller i bästa fall AAC på din Apple-pryl. Det duger bra för de flesta öron, men låter inte så bra som aptX eller ännu hellre LDAC. Detta är en tydlig egenskap som sparats in på för priset.

BackBeat har numera en egen, föredömligt bra, app där du samlar alla dina BackBeat-produkter och kan göra alla inställningar, inklusive ändra EQ och uppdatera firmware:n. Tummen upp för det, Poly! EQ:n är supersimpel, med två lägen: ”klarhet” kontra ”balans”. Det förra är för tal, böcker, podcasts och så vidare, medan det senare rekommenderas för musik, då det ger mer kropp och bas.

BackBeat GO 810 finns i svart och vitt och ser ut som BackBeat PRO. De känns – och är – dock mycket plastigare.

Batteritiden är god; dryga 20 timmar med ANC påslaget och upp till 30 utan. Lurarna ska dessutom hålla laddningen upp till 6 månader, vilket ju känns… onödigt länge, men är väl tänkt som en indikation om hur bra batteriets kapacitet ska vara. ANC (brusreduceringen) är skaplig för prisklassen, men även på högsta läget så är den inte jätte-effektiv. Den dämpar absolut omgivningen, men inte i närheten av vad dedikerade ANC-lurar kan. Återigen, prislapp kontra prestanda.

Så låter BackBeat GO 810

Plantronics gör oss sällan besvikna med ljudkvaliteten i sina lurar och BackBeat GO 810 är lyckligtvis inget undantag. Direkt ur lådan spelar de varmt, energiskt och samtidigt behagligt. 15-20 timmars inspelning mjukar upp de 40mm bas-fokuserade elementen ytterligare. Vår referens-spellista betas av utan anmärkningar – vare sig det är hip-hop av Ludacris, klassisk musik av Tchaikovsky eller avancerat mixade Space Oddity (remastern) – BackBeat 810 återger allt bra eller mycket bra.

Man måste ändå konstatera lurarna trivs något bättre i klara, lugna och ”renare” genrer, såsom singer-songwriter pop-hits som Let her go, snarare än rockiga, bullriga ballader med många och djupa frekvenser (tänk Sound of Silence med Disturbed). Hela ljudbilden är dock välbalanserad, det blir aldrig skrikigt eller bullrigt och passformen – med den fjäderlätta vikten – gör att många timmars lyssnade på resan blir njutbara.

Latensen trådlöst (de går att köra trådat också, om du har en 3,5mm-port) har ju varit ett problem på tapeten nyligen – glädjande nog gör BackBeat GO 810 ett bra jobb även där. Det finns en pytteliten fördröjning i synk mellan läpprörelser och ljud i videor, men tittar du inte aktivt efter det eller jobbar som filmklippare så lär du inte märka av det.

Pris kontra prestanda

Som vi nämnt flera gånger ovan så har BackBeat GO 810 skalat bort några egenskaper för att få ned prislappen. Jämför vi med en av våra favoriter i genren – BackBeat PRO 2 SE – så kostar BackBeat GO 810 ganska exakt hälften så mycket (1200 kr kontra 2500 kr), vilket känns väldigt rimligt och till och med prisvärt. Sen finns handlare som säljer BackBeat GO 810 för närmare 1800-1900 kr och då är skavankerna och det man gjort avkall på inte värt att spara in en femhundring för. Börjar vi närma oss 2 000 krs-strecket finns betydligt mer mångsidiga hörlurar (exempelvis Audio-Technica M50xBT) som vi hellre skulle rekommendera då.

Men, om vi säger att 1 200 kr ligger närmare 1 000 krs-strecket, står sig BackBeat GO 810 väl i konkurrensen. Men var medveten om att du betalar för brusreduceringen, så är den funktionen inte avgörande finns ännu billigare, trådlösa lurar som också spelar ungefär lika bra och ser bättre ut (ex Marshall Major III för 900 kr, som dock är over-ear och inte har någon reducering av omgivningen alls).

BackBeat GO 810s ANC dämpar, men stänger inte helt ute omgivningen.

Summering

BackBeat GO 810 är en hörlur för dig som vill ha något som låter schysst för de flesta musik-genrer, en over-ear-lur som dämpar bruset i omgivningen något, är lätt att bära och bara kostar strax över tusenlappen. Det är inte luren för dig som vill ha det bästa och det senaste i ljudformat och anslutningar (men alla har heller inte de källorna som kan dra nytta av det). En lite mer modest prislapp, runt 995:- hade varit smaskig glasyr på toppen och tagit lurarna upp till guld-nivå. Men som det står sig nu är BackBeat GO 810 ett mycket intressant alternativ för dig som tillhör ovan beskrivna målgrupp. De är även nya referenser i trådlösa hörlurar budget-segementet för oss här på sajten. Och det är inte att säga lite. Vi följer Polis nya satsningar med spänning – när kommer high end-luren som ersätter tre år gamla BackBeat PRO 2 SE?

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

2 kommentarer

Linnea mars 31, 2021 - 10:46

Jag har haft dessa lurar i ett år ungefär och är väldigt nöjd med ljudet, både för digitala möten och musik. Men det är en väldigt bräcklig konstruktion, bågen som går över huvudet är gjord av plast och den håller inte för någonting. Plasten har spruckit först på ett ställe och nu på ett andra ställe vilket gör att lurarna inte sitter tajt runt huvudet. Känns mycket oproffsigt att gå runt med tejp lindad runt bågen över huvudet… Så det blir lågt betyg från mig!

Svara
senses.se mars 31, 2021 - 12:58

Tråkigt att höra, Linnea. Eftersom lurarna är runt ett år tycker vi du ska reklamera dom. Vänd dig till butiken där du köpt dem i först hand och om du inte får hjälp där så kontakta Plantronics / Poly direkt, de brukar vilja hjälpa till när de kan.

Svara

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.