Hem Teknik / Prylar Test: Asus ZenScreen Touch MB16AMT
Guld

Test: Asus ZenScreen Touch MB16AMT

av Henric Brandt

Sen 2008 har jag jobbat med reklamfilm, musikvideos, samt kort- och långfilmer. Det är många gånger som jag är på resande fot och att då ha med sig en portabel redigeringsstudio är viktigare än vad man kan tro. Jag jobbar för närvarande med två stycken musikvideos och en kortfilm som kommer att ha premiär i början av 2022 och då behöver jag hela tiden ha med mig redigeringen, så att jag kan jobba var som helst, när som helst.

Foto: Senses.se - Asus - ZenScreen Touch MB16AMT - Hotell kontor
Foto: Senses.se

Förut så har jag endast suttit på min Macbook Pro-laptop, men en liten skärm är för lite för att kunna sitta i till exempel Adobe Premier på ett bra sätt. Så när jag fick möjlighet att testa ZenScreen Touch MB16AMT från Asus så passade jag på.

Foto: Senses.se - Asus - ZenScreen Touch MB16AMT - Helbild skärmen
foto: Senses.se

En rejäl och ganska tung kartong leverades och jag kände på en gång att det här kommer nog vara en alldeles för tung och klumpig skärm att kunna bära med sig med lätthet. Oj vad jag hade fel. För det var lustigt nog bara kartongen som kändes tung. För när jag plockar upp den 15,6-tum stora, nio millimeter tunna och 900gram lätta ZenScreen Touch MB16AMT från Asus inser jag att den är mer bärbar än jag kunde ana.

Det finns endast två ingångar på skärmen; den ena är en USB-C och den andra är en micro-HDMI. Jag har en Macbook Pro från 2015 som inte har USB-C så jag kopplar in kabeln med den medföljande adaptern. Det blir ingen bild. Jag går in i den smidiga menyn på skärmen och byter input till USB-C. Fortfarande ingen bild. Jag har – som tur är – en HDMI-sladd extra och en adapter till micro-HDMI så jag kopplar in den. Vips så har jag bild och ljud! För skärmen har även inbyggda stereo-högtalare som faktiskt låter helt okej, med tanke på dess storlek.

Foto: Senses.se - Asus - ZenScreen Touch MB16AMT - Närbild menyn
Foto: Senses.se

Härnäst testar jag touch-funktionen. Funkar inte alls. Varken med pennan (som medföljer) eller med fingrarna. Jag testar då att koppla in USB-C sladden med adaptern och nu funkar touch-funktionen. Det är tio punkters touch så du kan använda skärmen på samma sätt som din telefon. Det vill säga att du kan zooma med fingrarna, pincha (nypa) och skrolla. Jag fann direkt ett användningsområde för touchpennan och den stora skarpa skärmen. Se filmen nedan.

Att rotoscopa med datormus blir slitsamt till slut och det är vansinnigt skönt att kunna blanda upp tekniken på det här viset. Ett smidigt fodral följer även med skärmen, som i första hand skyddar och sen kan vikas så du kan använda det som stöd till skärmen i både landskapsläge och stående.

Du kan även koppla in ZenScreen Touch MB16AMT till din telefon och därmed ha en stor skärm, om du vill se på film eller spela och då den har HDMI-ingång kan du koppla in vilken konsol som helst. Supersmidigt.

Foto: Senses.se - Asus - ZenScreen Touch MB16AMT - Närbild tjocklek.
Foto: Senses.se

Det som verkligen är imponerande är att när skärmen ligger i sitt fodral är den så liten och lätt att den får plats bredvid din laptop i väskan, utan att du behöver släpa på en till väska. Jag kan med andra ord bära med mig hela min redigeringsstudio i en liten väska – vilket är ett stort plus.

Färgåtergivningen på skärmen är lite mattare än den jag har på datorn, men skärpan och kontrasten är riktigt bra så det kompenserar. Om du endast kopplar in skärmen med HDMI eller via USB-C som inte är en strömkälla (som till exempel en telefon) så finns det ett inbyggt batteri som håller i cirka fyra timmar. Det känner jag är lite i kortaste laget, men då jag personligen mest använder den till datorn ser jag det inte som ett så stort problem.

Sammanfattningsvis så väger ändå de positiva aspekterna med ZenScreen Touch MB16AMT över tydligt och betyget blir ett solklart måste!

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.