Hem Film & TVBio Recension: Asterix och Obelix – I Drakens rike
©Noble Entertainment

Recension: Asterix och Obelix – I Drakens rike

av Henric Brandt

I Asterix & Obelix: I Drakens Rike får vi åter möta våra galliska hjältar Asterix (Guillaume Canet) och Obelix (Gilles Lellouche) när de ger sig ut på ett nytt äventyr. Denna gång bär det av till Kina för att hjälpa prinsessan Tju Sig (Julie Chen) och hennes livvakt Sny Ting (Leanna Chea) att rädda Drottningen och riket från den onde Deng Tsin Qin (Bun-hay Mean). Ceasar (Vincent Cassel) har precis blivit dumpad av Kleopatra (Marion Cotillard) så när han blir tillfrågad att hjälpa Deng Tsin Qin så tackar han snabbt ja. En lång och farlig resa tar sin början och känslorna svallar åt alla håll.

Foto:  ©Christophe Brachet - Noble Enterainment 2023 - Asterix & Obelix: I Drakens Rike - Våra galler!
Foto:  ©Christophe Brachet – Noble Enterainment 2023

Jag har alltid varit ett inbitet Asterix och Obelix-fan, när det kommer till seriealbumen och de tecknade filmerna, men jag har aldrig varit så förtjust i live-actionfilmerna. Asterix & Obelix: I Drakens Rike är den femte live-action filmen och denna gång spelas inte Obelix utav Gérard Depardieu utan har bytts ut mot Gilles Lellouche som gör ett helt okej porträtt av den något överviktige, smådumme men ack så lojale Obelix. Guillaume Canet spelar både Asterix och har regisserat filmen. Det är svårt att avgöra exakt hur skådespeleriet är då filmen är helt och hållet dubbad till svenska. Jag tycker Kim Sulocki (som gör den svenska rösten till Asterix) gör ett väldigt bra jobb att porträttera den berömda gallern, men det blir alltid svårare att se Live-action dubbat än en animerad film. I nedan har jag lagt både den svenska och den franska trailern så kan ni själva jämföra.

Foto:  ©Christophe Brachet - Noble Enterainment 2023 - Asterix & Obelix: I Drakens Rike - Våra galler och Princessan Tju Sig
Foto:  ©Christophe Brachet – Noble Enterainment 2023

Det är något med energin som blir helt fel. Även om den svenska dubbningen är välgjord så försvinner något i översättningen. Du som vill se Asterix & Obelix: I Drakens Rike på originalspråk på bio kan tyvärr känna dig blåst för det verkar som om alla biografer har valt att enbart köra den svensk-dubbade versionen även fast de har båda versionerna att tillgå. Det tycker jag är väldigt synd, för filmen är verkligen inte en barnfilm för så pass unga barn så att de inte kan läsa. Filmen är ganska våldsam och en hel del av humorn är ändå för avancerad. Plus att åldersgränsen på 7 år vittnar om att detta inte är en film för de allra minsta.

Foto:  ©Christophe Brachet - Noble Enterainment 2023 - Asterix & Obelix: I Drakens Rike - Ceasar i egen hög person.
Foto:  ©Christophe Brachet – Noble Enterainment 2023

Det fanns ett par ställen där jag verkligen skrattade gott, men det var få gånger och långt emellan och det som störde mig mest var att filmen aldrig riktigt lyfter. Det är väldigt ont om actionscener i Asterix & Obelix: I Drakens Rike och när det väl händer något är scenerna ganska korta och till största delen är det Tju Sig och Sny Ting som slåss. Filmen blir mer av en Kung-fu-rulle än en Asterix och Obelix-film, hur välgjord det än är.

Det som har varit mest snack om inför Asterix & Obelix: I Drakens Rike är att Zlatan Ibrahimovic gör sin skådespelardebut som den livsfarlige Antivirus. Sekvenserna med honom är lika få som de är korta. Det är väldigt snyggt gjort allting och Ibrahimovic har bra utstrålning framför kameran. Det blir värre när han öppnar munnen. Det är Zlatan som dubbar sig själv och det är väl tur att han har en annan karriär att falla tillbaka på, om jag säger så…

Foto:  ©Christophe Brachet - Noble Enterainment 2023 - Asterix & Obelix: I Drakens Rike - Super livvakten Anti Virus
Foto:  ©Christophe Brachet – Noble Enterainment 2023

Sammanfattningsvis så är Asterix & Obelix: I Drakens Rike underhållande även om jag kände att filmen drog ut lite för länge på vissa saker för att sedan stressa igenom andra, viktigare scener. Så betyget blir precis i mitten. Varken bättre eller sämre.

Noble Entertainment ordnade visning för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Svensk-trailer
Originalspråk-trailer
Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.