Hem LjudHörlurar Test: SteelSeries Arctis 1 Wireless
steelseries artis 1 wireless recension Silver

Test: SteelSeries Arctis 1 Wireless

av Christian Magdu

SteelSeries Arctis 1 Wireless är en vidareutveckling av Arctis 1 som förr bara fanns som kabelansluten modell till dator och konsol. Nu kallas de ”4-in-1” och stöder trådlös överföring på PC, PS4, Nintendo Switch och utvalda Android-lurar (Xbox One och iPhone fungerar bara via 3,5mm-kabeln). Genom en USB-C dongel som skickar ut en 2,4 GHz-signal stöder de äkta plug-and-play och ger ultralåg latens, istället för det äldre och långsammare Bluetooth. Men hur bra låter och fungerar dom i praktiken? Vi har testat.

arctis 1 wireless format

Arvet från mästarna

SteelSeries är stora inom eSport och det danska företaget har rönt mängder med framgångar med sina tillbehör, inte minst möss och hörlurar – där deras Arctis 7 tillhör en av dom allra bästa. Inuti Arctis 1 Wireless ska, enligt tillverkarna själva, återfinnas exakt samma högtalar-element. SteelSeries är också leverantörer av inbyggt ljud, tangentbord och pekdon åt MSI, vilket vi kommer att återkomma till när vi testar deras senaste gaming-dator framöver. Arctis 1 lovar alltså lika bra ljud, men med bredare, trådlöst stöd än storebror Arctis 7 – och till ett lägre pris dessutom. För bra för att vara sant? Tja, det finns såklart några eftergifter vi ska kika närmare på.

Designmässigt känns SteelSeries-kåporna igen; men bågen är denna gång en konventionell, hård ram i plast med en remsa memory foam istället för den über-bekväma, skidglasögon-remmen i Arctis 7. Arctis 1 är förvisso inte okomfortabla, men heller inte lika bekväma (lika länge) som sin storebror. Trådlösa dongeln kopplas lätt in i USB-C-porten på din Switch, Android (om din modell stöder det) eller PC, där du även kan använda USB-A-adapterkabeln du måste ha till PS4, ifall du saknar USB-C-portar. Xbox One är som bekant kinkig med trådlöshet via USB (den enda lösning som funkat OK för oss – till priset av att ljudet bara blev stereo – är Plantronics RIG 800LX) och iPhone är alltid iPhone; alltså inget som går att lösa med adapter då även årets 11:e generations-modeller saknar USB-C… Inkopplingen är supersmidig; plugga in och kör – allt är förberett och parat så ”det bara funkar”. Precis som det ska vara.

steelseries arctis 1 wireless recension

För Nintendo Switch-ägare är Arctis 1-lösningen synnerligen välkommen – formatet har haft lite problem på den fronten, eftersom Nintendo implementerat voice chat lite klumpigt. Enda sättet att få mikrofoner att lira med spel är att använda trådade lurar, i bärbart läge, eller via smartphonen (!) online, vilket inte är optimalt i spel som Fortnite till exempel. Arctis 1 löser det smidigare, även om du fortfarande måste ha Switchen i bärbart läge för att komma åt USB-C-porten. Här kan du åtminstone ändå spela med en Controller Pro och både få både ljud (trådlöst) och mikrofon samtidigt, om du har en ställning för Switchen att stå på.

arctis 1 switch wirless

En cool sak – som dock kräver en PC – är att du via programvaran SteelSeries Engine 3 kan göra justeringar i EQ:n och mixern, som sen överförs till trådlösa enhetens minne – så inställningarna kvarstår när du använder den med andra, icke-PC format. Smart.

Låter Arctis 1 verkligen lika bra som Arctis 7?

Trotjänaren Arctis 5 är fortfarande vissa redaktionsmedlemmars favorit-hörlur och även om Arctis 7 är strået vassare enligt de flesta av oss, är bedömning av ljud en så otroligt svår och subjekt sport. Det kan ofta skilja på ren klang och volym (+2db) som gör att ljud upplevs låta bättre, fast det inte objektivt gör det. Det är utmanande att i ett blindtest säga med säkerhet vilken som är bäst, men Arctis 1 kan ha ett lite boomigare och mer basbetonad personlighet och något mindre mellanregister och klarhet i de högsta klangerna än Arctis 7. Detta blir tydligt om man kopplar in båda lurarna samtidigt i varsin kvalitetsljudkälla och jämför samma material, vid exakt samma volym, A-B. Musik låter trevligt över alla genrer, men understryker ibland basen lite väl mycket för vår smak, i singer-songwriter-låtar som Boulder to Birmingham till exempel. Samtidigt kan det också vara så att det är våra 7:or som är rejält inspelade och uppmjukade i membranen.

arctis 1 wirelss headband
Inte lika bekväma på huvudet som Arctis 5 och 7.

Mikrofonen – som är löstagbar – gör det den ska, men den är inte bäst i klassen på renhet och krisp överföring. Detta skiftar något med kvaliteten på online-tjänsterna såklart (hur väl vår motpart hörde oss), men när vi provade en testinspelning i Audacity så har vi tidigare fått bättre resultat med HyperX Cloud-seriens mikrofoner, även om SteelSeries inte ligger jättelångt efter.

Design, kablar och förvaring

Den klassiska SteelSeries-looken är som sagt intakt i Arctis 1. Kåporna är omöjliga att ta miste på och vi älskar volym-ratten som vi kommit att vänja oss vid på vänster kåpa – praktiskt, snyggt och smidigt. Den helsvarta plasten känns inte särskilt premium, å andra sidan har plast alltid varit Arctis-seriens filosofi och det har funkat bra. Kanske är det bristen på detaljer och en annorlunda färg, såsom vitt, som gör att dessa hörlurar känns lite mer gaming-generiska?

Det ingår generöst med kablar, både 3,5mm för trådad inkoppling när du vill eller behöver det (på Xbox One eller om batteriet tagit slut), och även en USB-C-konverter till USB-A så att du kan koppla in enheter som saknar USB-C-uttag. Inga anmärkningar på detta.

Det som är lite av en besvikelse – för ett par lurar strax över tusenlappen – är att inte få med någon snygg eller praktisk förvaring, en bärpåse kanske? Den hade hjälpt oss att hålla koll på alla kablar, men framförallt på den smidiga, men ganska pluttiga, USB-sändaren som lätt kan förläggas – och då förlorar ju lurarna sin trådlösa funktion. Eller varför inte ett system för att knäppa fast dongeln i hörlursbågen, när man inte använder den? Detta är ju gaming-lurar som du kommer att sitta med i spelrummet, så det påverkar inte coolheten på gatan direkt?

arctis one wired xbox one
Xbox One stöder bara trådat (på grund av designen i Xbox)

Summering Arctis 1 Wireless

Arctis 1 Wireless gör överlag ett bra jobb med ljud och framförallt användarvänlighet, då de bara funkar direkt som plug-and-play på de flesta format. Nintendo Switch-ägare bör särskilt ge detta alternativ ett allvarligt övervägande – enklare och bättre lösning för ljud och voice chat finns inte idag till det formatet. På PS4 och PC finns en uppsjö med konkurrenter och här blir det lite en fråga om smakpreferens och plånbok. Arctis 1 levererar tacknämligt för prisklassen, men visst finns lurar som låter ännu bättre och har skarpare mikrofon för några hundralappar mer. En prislapp på strax under tusenlappen hade varit perfekt och för dig som har många format och behöver en lur som funkar trådlöst på de flesta är SteelSeries Arctis 1 ett rekommenderat alternativ.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.