Hem Dryck Test: AlcoSense Pro (alkomätare)
Silver

Test: AlcoSense Pro (alkomätare)

av senses.se

Uppdatering: Nu med intryck av den årliga kalibreringsprocessen (se nedan).

Det är ett ofrånkomligt faktum att de som gillar att ta ett glas och samtidigt vill eller måste köra bil någorlunda tätt inpå behöver ha koll på promillehalten. Främst är det en fråga om andras och din säkerhet, i andra hand en fråga om att det kan ge kännbara straffpåföljder. I Sverige har vi en gräns på 0.2 promille alkohol eller 1mg per liter blod för narkotiska substanser (ej receptbelagda). Högre halt än så blir det rattfylleri, vilket kan ge böter eller fängelse upp till sex månader. Över 1,0 promille är det grovt rattfylleri som kan ge upp till två års fängelse och – i kombination med vållande till annans död – upp till åtta år. Även om max-straffen sällan döms ut ger det en signal om hur allvarligt samhället ser på att man kör onykter, något vi tycker är helt korrekt att det ska ha allvarliga påföljder.

bil krockad rattfylla rattfylleri rattonykterhet
En demolerad bil är den mildaste risken med rattonykterhet.

Det finns massor med appar och ”husmors-knep” på nätet som ger överslagsräknings-tips som ”du bränner ett normalt (!?) glas öl eller vin, alternativt fyra centiliter starksprit” per timme. Och även om dessa ballpark siffror inte är helt off, så innebär de ändå en viss risk för dig som ska höfta. Vilket vin? Vad är ”normalstort glas”? Hur stark öl? Har du exakt koll på mängden som är ”en fyra whisky” (och vilken whiskey, går från cirka 30% upp till nästan 60% alkohol)? Dessutom spelar könet, din vikt och även vissa andra, fysiska faktorer in i förbränningen. Det blir många variabler att balansera, så för att ta bort gissandet ur något som ska vara matematik har brittiska AlcoSense tagit fram en serie alkomätare som man nu lanserar på den svenska marknaden. Vi har i detta test kikat på mellanmodellen, AlcoSense Pro.

Alcosense pro
Enkel och smidig design. Foto: Alcosense

Du som har körkort och har kört regelbundet en längre tid har troligtvis någon gång fått blåsa i en poliskontroll. Det är enkelt gjort, går hyfsat snabbt och apparaterna ger ett tillförlitligt utslag med mycket låg felmarginal. Polisen använder i skrivande stund en modell som heter Dräger Alcotest 6820, en pjäs som även du som privatperson också kan köpa och kostar i runda slängar 9 000 kr. Med den prislappen är det i princip bara intressant för myndighetsutövning eller kanske för dig som försörjer dig på att köra kommersiell trafik. En mätares kvalitet beror givetvis på själva tekniken i den, men även på bränslecellen – ju högre kapacitet i cellen, desto mer exakt mätning. AlcoSense Pro, med sin cell på 121 mm2, ligger inom en felmarginal av 0.04 promille – och då alltid högre än det faktiska värdet, aldrig lägre. Detta är mycket väl godkänt, då det inte ens 0.05 promille fel (i värsta fall). Samtidigt ligger riktpriset på AlcoSense Pro på 2 500 kr, drygt en tredjedel av vad Drägern kostar (som även den finns i enklare utförande, ska sägas).

Enkelhet i en liten ask

AlcoSense Pro är galet lättanvänd och har svensk text i menyerna (men inte i manualen, även om du knappast lär behöva den). Du fäller smidigt upp locket och trycker på strömknappen, maskinen bootar upp på 20 sekunder och du sätter sen en plastmunstycke mot mäthålet, där du blåser med jämn utandningshastighet (displayen guidar dig) under ungefär 5 sekunder och får ett resultat efter ytterligare någon sekund. Klart och tydligt illustrerat med antingen grön eller röd bild, samt med promillehalt (BAC – blood alcohol concentration) och uppskattad tid till ”nyktert” tillstånd (uppskattad tid finns bara på Pro och Ultra-modellerna, ej i den enklaste Excel). Eftersom apparaten mäter koncentration per volym (utandningsluft) så blir resultatet inte beroende av faktorer som ditt kön, vikt, kondition etc. Smart.

AlcoSense Pro mätning senses
Efter en kväll med tillhörande dryckespaket till trerätters middag så märker man det tar en bra stund innan man lagligt kan köra igen. Och då ska man ändå bedöma sitt allmänna tillstånd – oavsett om mätaren visar grönt. Foto: senses.se

Du behöver vänta 30 minuter efter det senaste intaget av alkohol för att inte skada den känsliga avläsaren (direkt efter inmundigade av alkohol får du ju utslag även på en lättöl i en professionell mätare, då koncentrationen blir väldigt hög). Vi provade den i flera omgångar, med olika typer av alkohol och mätaren höll måttet väl (och dess uppskattning till nyktert tillstånd sammanföll, paradoxalt nog, ganska exakt med överslagsräkningen ”förbränna ett glas alkohol i timmen” – men då hade vi också stenkoll på antalet glas, alkoholstyrka och mått på dessa).

Kom samtidigt ihåg att bara för att du lagligt får framföra ett fordon betyder inte att det är lämpligt att göra det. Vi skulle alltid råda dig att ställa bilen hela dagen efter en blöt kväll – även om mätaren (mot förmodan) skulle visa grönt på morgonen.

AlcoSense Pro test recension 0.2 promille senses
Två 33 cl starköl till maten över en timme. Stämmer då ganska bra med att man bränner en sådan enhet i timmen. Foto: senses.se

Kostnad i längden

Även om inköpskostnaden inte känns oskälig blir detta ytterligare investering över tid, för munstycken och kalibrering. Första kalibreringen är utförd från fabrik och giltig runt ett år, sen kostar det i skrivande stund cirka 450 kr per år att göra om proceduren (och det måste du, för att behålla precisionen i mätaren) samt ytterligare 125 kr åt båda hållen för att få certifikat (ej nödvändigt för de flesta privatkonsumenter) och snabbhantering (inte heller nödvändigt om du har lite framförhållning, mätaren anger ju när det är dags för nästa kalibrering) samt ytterligare runt 120 kr om du vill försäkra paketet (rekommenderat) i posten. Verkstaden ligger i Tibro och det tog fem arbetsdagar från att vi skickade in till att vi fick tillbaka mätaren från dom. Mycket snabbt och smidigt alltså. Munstycken är en annan förbrukningsvara som du måste räkna in i ekvationen. Tillverkaren avråder från att man återanvänder munstyckena, men vi testade att skölja av dem och låta dem torka efter användning och det verkar funka fint att återanvända dem i alla fall ett par gånger. Men – som alltid – ju mer noggrann du är, desto bättre och säkrare. Fem munstycken ingår i modellerna AlcoSense Excel och Pro (100 i Ultra som kostar 3 500 kr och även kan kopplas till dator för kalenderbitaren som vill ha koll på alla mätningar) och 25 nya munstycken kostar 149 kr på exemplevis Kjell & Co. Inte så blodigt (6 kronor styck), men ändå en årskostnad som du får räkna blir dryga femhundringen (utan rekommenderad frakt), om du använder mätaren lagom ofta och efter rekommendation.

AlcoSense munstycke Pro
Munstycket som inte ”ska” återanvändas. Men det är hårdplast och borde hålla åtminstone ett par gånger, tycker vi. Foto: AlcoSense

AlcoSense Pro – Sammanfattning

Enkel, smidig och ger väldigt bra mätresultat – det finns mycket att gilla och få saker att ogilla med AlcoSense Pro. Inköpspriset och kostnaden för driften blir såklart kännbar med åren, men klart mindre kännbart än böter och eventuellt indraget körkort för felberäkning av nykterhet. Visst finns det mätare som kostar halva priset och även minsta syskonet i skaran, AlcoSense Excel, gör ett gott jobb för 1 700 kr (även om den saknar flera Pro-funktioner vi gillar). Alla AlcoSense-modeller har MHFs (Motorförarnas helnykterhetsförbund) rekommendation för pålitlighet och driftsäkerhet, så det faktumet kombinerat med vår erfarenhet av den, gör att det måste bli en klar rekommendation för målgruppen (de som gillar att ta ett glas, men måste eller vill köra bil hyfsat tätt inpå). Samtidigt blir den inte ett absolut måste för den stora massan normalkonsumenter, som bara följer sunt förnuft eller har en nykter förare med i sällskapet.

Här köper du AlcoSense Pro och resten av sortimentet i Sverige.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.