Konkurrensen på marknaden med portabla, externa hårddiskar har senaste åren blivit mördande hård: först på 1-2 TB och numera på 2-4 TB. Att köra lösa, 2,5″-diskar i ett kabinett som kan drivas med endast strömmen från USB-porten i datorn har i princip blivit lego och helt utkonkurrerat de gamla, externa hårddisk-lösningarna, som krävde egen strömförsörjning. Backup till exempelvis TimeMachine är ett stort användningsområde, att driva Plex-server med hela ens underhållningsbibliotek digitalt ett annat och ett tredje – allt mer växande – är att koppla in diskarna som extern lagrinskapcitet till konsoler, då dessa ofta presterar helt OK och är extremt mycket mer prisvärda än att hålla på och öppna sin konsol och byta ut den interna hårddisken (även om det kan ge trevliga resultat också).
Taiwanesiska ADATA (eller A-DATA, som de ibland står som) är som sagt rätt nya på den svenska marknaden. Det är mycket politik kring Taiwans status (officiellt tillhör man Folkrepubliken Kina), men man kan förenklat säga att regionen länge tillverkat i princip all hårdvara för mer etablerade, amerikanska märken (Kina generellt lite billigare märken, såsom Lenovo och ZTE och Taiwan lite mer high-end märken som Asus och MSI). Fjärran Asien försöker helt enkelt erbjuda sin tekniska know-how till lägre priser än konkurrenterna; utan dyra licenser, kända märken och mellanhänder.
Vi har testat två nya, liknande externa hårddiskmodeller från ADATA: HD330, en 2TB-disk med extra vaddering (och därmed stryktålighet, men även fysiskt omfång) samt HV300, en motsvarande 2TB-disk i slimformat – också med stöttålig-teknik, men utan gummi-skal som omsluter.
Diskarna är på pappret identiska i specifikationer: Samma kapacitet (storlek), USB 3.1 och upp till 5 GB/s maxhastighet. Den uppmärksamme läsaren kanske lägger märke till att USB 3.1 och 5 GB/s verkar som en udda kombination, då maxhastigheten för USB 3.1 ju är 10 GB/s, 5 kopplar man med USB 3.0. Finessen är att USB-standarden har något man kallar USB 3.1 gen 1 (som egentligen är USB 3.0) och USB 3.1 gen 2, som är det de flesta menar med USB 3.1 (“äkta” USB 3.1), där endast det senare stöder 10 GB/s. Varför det är så vet endast dom, men förvirrande deluxe blir det. Så det är mer korrekt att jämföra och förvänta sig prestanda i klass med USB 3.0 på dessa två ADATA-modeller.
Prestanda
Teoretisk hastighet är sällan intressant, eftersom det bara anger en maxkapacitet för tekniken under vissa, optimala förhållanden. I verkligheten skriver man ofta och mycket till en hårddisk och en extern HDD kan vara olika bra för olika ändamål; vissa flyttar stora filer snabbare än vad de söker efter filer, medan andra är bra på just “burst” – att skriva och läsa, mindre filer oftare.
ADATA-diskarna kommer formaterade som FAT32, vilket gör att de funkar direkt med både PC och Mac, men den kloke användaren gör såklart bäst i att formatera om dem till det format som är optimerat för operativsystemet de använder, för att slippa begränsningarna med det gamla MS-DOS-formatet. Eftersom vi på senses.se kör Mac (High Sierra) så formaterade vi om diskarna till Mac OS X Extended (journalförd) (krypteringsprogramvaran som ingår stöder bara PC). Till våra förvåning gjorde detta dock inte någon jättestor skillnad på resultatet. Vi har använt BlackMagic Disk Speed Test, ett gratis benchmark-program som alla kan ladda ned och som testar prestanda i ett simulerat fall av video-redigering, något man realistiskt kan använda en extern hdd till och vilka faktiska resultat man då kan förvänta sig. BlackMagic anger med hjälp av bockar vad programmet uppskattar att disken är lämplig för, ju högre upplösning och fler frames, desto tyngre last (4K vid 60 fps är mördande i 10-bitars färgdjup).
ADATA HD330 – Skriv- och läshastighet (Mac OS Journaled, testad på USB 3.1-kompatibel port)
Skriv- och läshastigheter på dryga 130 respektive 110 MB/s kan verkar nedslående och deprimerande, när man förväntar sig teoretiska hastigheter på 5 000 MB/s. Men det är som sagt stor skillnad på teori och verklighet. I verkligheten använder man heller inte externa hdd:er på samma sätt som en intern, systemdisk (som förhoppningvis är SSD, i dessa dagar). Där får vi plötsligt skriv- och läshastigheter på ca 2 000 MB/s, så det kan inte överdrivas hur viktigt det är att ha tillräckligt med intern kapacitet, om man vill jobba med krävande applikationer.
Samtidigt är detta prestanda som i verkligheten är dubbelt så bra som redaktionens tre år gamla USB 3.0-disk på 2TB från Western Digital. Så visst händer det saker på prestandafronten ändå.
Att flytta stora filer (vi testade med 1GB) är en accelererande upplevelse, där disken först sackar men sen snabbt speed:ar upp. Det tog i genomsnitt ca 15 sek på HD330.
ADATA HV300 – Skriv- och läshastighet (Mac OS Journaled, testad på USB 3.1-kompatibel port)
Den lite mer slimmade HV300 visar på marginellt bättre läshastighet, men ungefär samma skrivhastighet. Att flytta 1 GB tog dryga 12 sekunder, vilket ändå får ses som påtagligt snabbare, sett i procent (ca 30%) och kan alltså vara ett bättre val för dig som premierar hastighet framför fallskydd.
Stöttålighet
Vi tog ut diskarna i de fina värmlandsskogarna och använde dem flitigt under några dagar i samband med långa vandringar och häng ute i naturen. ADATA skriver om en funktion som automatiskt ska avbryta läsning och skrivande om hårddiskarna utsätts för stötar (för att skydda den fysiska skivan från repor) och även om vi inte gick in aktivt för att fördärva diskarna, så klarade de medvetna tapp på ca en meter, rakt ned i backen, utan problem. För dig som är ute mycket och riskerar att tappa disken mot exempelvis stenar (alla som har en mobil vet hur förödande kullersten kan vara…) så skulle vi ändå rekommendera HD330, som är mer bastant och stabil, tack vare sin gummiklädsel (även om prestandan är något lägre). Vi hade gärna också testat ADATAs IP68-klassade diskar, som klarar vatten, men det får kanske bli vid ett senare tillfälle.
Pris / prestanda
ADATA ger sig som sagt in på en trång marknad och prissättningen just nu hamnar på ca 1 200 kr för dessa två 2TB-modeller. Det är inte hutlöst dyrt, men heller inte “OEM-billigt”, som vi kommit att förvänta oss av vissa Asiatiska märken som börjat sälja själva istället för att producera åt andra. Om vi jämför med populära WD MyPassport V2 2TB (som förvisso är USB 3.0, men rimlig jämförelse pga resonemanget ovan) så är det till och med ganska dyrt faktiskt (50% dyrare) och då avstår man lite prestanda mot stöttålighet. Just WD är extremt populära och erbjuder idag sin 4TB-modell för ca 1 300 kr, ett erbjudande som känns svårslaget i fråga om pris/prestanda då det är dubbelt så mycket disk från en mer känd tillverkare för endast en hundring, som ju är försumbart i sammanhanget. ADATA erbjuder tre års garanti på sina diskar och det är bra, men det är omöjligt att uttala sig kvalificerat idag om deras hållbarhet efter åratals användning. Vi får anledning att uppdatera testet med de synpunkterna (hurra för internet!).
Det är ADATAS största modeller som ur pris/prestanda-aspekt blir mer intressanta, eftersom de erbjuder idag 5TB portabelt, utan extern ström, för ca 2 100 kr – ett mycket attraktivt pris, med tanke på lagringskapaciteten. Hur denna disk presterar kan vi dock endast sia om, eller återkomma till i ett framtida test.
Summering
ADATAs två hårddisk-modeller – HD330 och HV300 – erbjuder hyfsad prestanda och bra stöttålighet till ett pris som är rimligt, men inte direkt lockande. Med tanke på hur okänt och oprövat märket är i västvärlden så tror vi att det kan bli svårt att hävda sig mot de stora jättarna, som erbjuder liknande kapacitet till lägre pris och ofta något bättre prestanda. Trumfkortet för ADATA är stöttåligheten, som under den lilla tid vi fått utsätta diskarna för stress, klarat sig fint. Hur mekanisk livslängd och prestanda står sig över tid återstår dock att se. Vi är väldigt nyfikna på att testa ADATAs 5TB-modeller, för om de presterar liknande som 2TB-diton och har samma egenskaper så är de riktigt intressanta utmanare för priset. Men för 2TB-modellerna kan det bli en brant uppförsbacke på den svenska marknaden, då behovet av bästa pris/prestanda ofta överskuggar behovet av stöttålighet med stor marginal. Därför blir HD330 och HV300 främst ett intressant alternativ för den trägne resenären och friluftsälskaren (som vill ha med dator och extern disk på naturvandringen).
Så här sätter vi betyg på Senses