Alla har nog någon handlat i en eller åtminstone sett en 7 Eleven-butik. Men hur mycket vet du om kedjans historia? senses.se ger dig inblick.

Om det är en sak man kan vara tämligen säker på att stöta på i en genomsnittlig, svensk medelstor till stor stad så är det 7 Eleven. Denna lilla kiosk/närbutik har blivit en fixpunkt för alltifrån hungriga resenärer på väg till jobbet såväl som festade ungdomar som behöver groggvirke eller något gott att mäta magen med, sent på natten / tidigt på morgonkvisten.

CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=129368

Sveriges äldsta 7 Eleven finns i Lund. (Bildkälla: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=129368)

Men vet du historien bakom 7 Eleven? Många antar nog att konceptet är amerikanskt, vilket det också var från början (landet som är 24 timmars-öppetider-paradiset) men vad väldigt få känner till är nog att konceptet de facto räddades och också är delvis japanskt (huvudkontoret ligger idag i Tokyo). 7 Eleven är världens största närbutikskedja med över 50 000 anslutna enheter runtom i världen. Första butiken öppnades 1927 i USA under namnet Totem Stores och namnbytet till 7 Elven kom officiellt 1946 – för att butikerna hade öppet från just 07.00-23.00. Efter en expansiv fas till flera kontinenter fick bolaget problem och räddades då upp av en japansk franchisetagare (Ito-Yokado) som köpte en mindre del av bolaget 1991 för att senare bli storägare 1998. Japan är därför också största marknad idag med överlägset störst andel butiker (över 15 000) medan Sverige hamnar en bit neråt på listan med runt 200 idag.

Att 7 Eleven börjar bli en del av den svenska samhällsmosaiken blev tydligt i Ruben Östlunds senaste, Golde Globe- och Oscarsnominerade film The Square. 7 Eleven vid centralen i Stockholm blir en viktig plats för huvudkaraktären Christian (Claes Bang).

Videon är en annons från 7 Eleven, men texten är vår.