Hem TVDisney+ Första intryck: Loki (Disney+)
Loki episode 1 tom hiddleston

Första intryck: Loki (Disney+)

av Henric Brandt

Att det skulle bli en TV-serie om Loki (Tom Hiddleston) har jag vetat om länge. Det var faktiskt den första av de nya Marvel-spin-offserierna som jag hörde talas om. Resultatet så här långt har varit minst sagt blandat: WandaVision älskade jag och The Falcon and The Winter Soldier avskydde jag, så det var med en viss anspänning som jag satte mig ned och såg det första avsnittet av Loki.

Loki Tom Hiddleston Disney+
Foto: © Marvel Studios 2020

För att inte gå in på alltför mycket om vad första avsnittet handlar om så kan jag säga såhär; om det här är ditt första inhopp i Marvels Extended Universe så kommer du ha det svårt att hänga med på vad sjutton det är som händer. Loki utspelar sig efter händelserna i Avengers: End Game och utan att gå in på för många detaljer så har Loki begått ett tidsbrott. Han hamnar i en mystisk, byråkratisk värld där tidsherrarna styr. Där möter Loki Mobius M. Mobius (Owen Wilson) som visar sig ha ett mycket viktigt och farligt uppdrag till vår protagonist.

Loki Tom Hiddleston Owen Wilson
Foto: Chuck Zlotnick. © Marvel Studios 2021

Loki dök upp i första Thor-filmen från 2011 och nu, tio år senare har han huvudrollen i sin alldeles egna TV-serie. Tom Hiddleston är perfekt i rollen som Loki och i alla filmer han har varit med i så har man alltid gillat honom även då man aldrig riktigt vet vart man har honom (eller kanske just därför?). Under resans gång blev jag mer och mer förtjust i Loki och han gick mellan skurk till anti-hjälte och till slut till renodlad hjälte – men sen mötte han sitt öde i Avengers: Infinity War.

Efter bara ett avsnitt av tv-serien så hopar sig frågetecknen – denna utspelar sig 2012, så med andra ord så kommer allt som har hänt därefter hamna lite i limbo. För om Loki försvann 2012 hur ska han då kunna göra allt han skulle gjort i de andra filmerna? Som jag nämnde i min recension av Avengers: Endgame så kör manusförfattarna en helt egen teori på hur tidsresande fungerar i MCU och som det är just nu så ska det bli ytterst intressant att se hur man knyter ihop den här säcken.

Foto: © Marvel Studios 2021

För övrigt så känns Loki närmare WandaVision i finurlighet, skaparglädje och genomförande. Det haltar lite i tempot kan jag tycka, men det sker ändå intressanta saker hela tiden. Owen Wilson spelar sig själv mer eller mindre, men hans stil fungerar bra som den mystiske Mobius. Tom Hiddleston är precis lika charmerande och rolig att se på som alltid och för den som oroar sig för om han kan bära en huvudroll eller inte behöver inte göra det mer. Hiddleston skulle bli en episkt perfekt James Bond, anser jag.

Första avsnittet gav helt klart mersmak och det ska bli kul att följa med Loki framöver när han löper amok.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.