Hem Film & TVBlu-ray Recension: Encanto

Recension: Encanto

av Henric Brandt

Mirabel (Stephanie Beatriz) bor i Colombia med sin magiska familj. Alla i släkten har speciella krafter, utom Mirabel som aldrig fick någon. Nu börjar det närma sig att den yngsta i familjen skall få veta om han kommer få någon magisk kraft eller tomte och samtidigt får Mirabel se en vision som kan förändra framtiden totalt för det magiska huset och alla som bor i det. Hennes bror Bruno (John Leguizamo) försvann mystiskt för flera år sedan och nu verkar det som att hans försvinnande och hennes syner har något med varandra att göra. Det blir upp till Mirabel att finna sanningen om vad som pågår och vad som egentligen hände Bruno (som ingen pratar om…).

Foto: © Disney - All Right Reserved - Encanto - Mirabel gets her gifts
Foto: © Disney – All Right Reserved

Encanto är den senaste, tecknade långfilmen producerad av Walt Disney Animation Studios, och den första i samlingen Disney Klassiker sen Röjar-Ralf Kraschar Internet. Denna animationsstudio ska inte blandas ihop med Pixar Animation Studios. Båda bolagen släpper sina filmer under ägaren Disneys flagg, men de är i grunden väldigt olika. Jag anser att Pixar är helt klart de vassare av de två och det är väldigt störande att Disney väljer att släppa sina egna filmer på bio – såsom Encanto – medan Pixars filmer (till exempel Själen) släpps direkt på streaming. De har gjort samma sak igen nu med nya Pixar-filmen Turning Red. som alltså inte får biopremiär utan kommer direkt till Disney+ och har premiär 11 mars (2022).

Encanto har väldigt snygg animation, med massor av detaljer och en väldigt bra rollsättning med Stephanie Beatriz (Brooklyn Nine-Nine) som är perfekt i huvudrollen. Här finns en värme och lekfullhet i Beatriz skådspelande, något som är precis tvärtom mot hennes mest berömda karaktär Rosa Diaz. Problemet med Encanto, enligt min mening, är två saker: För det första så lyckas intrigen aldrig riktigt fånga mig. ”Hotet” mot familjen känns flyktigt och inte riktigt genomtänkt. För det andra så börjar jag i ärlighetens namn tröttna lite på Lin-Manuel Mirandas musikaler. Det mesta låter ungefär likadant, vare sig det är Encanto, In the Heights eller hans tokhyllade musikal Hamilton. Sångerna i Encanto är många och jag kan tycka att de är för många. Det blir också en av anledningarna till att det är svårt att verkligen känna något för familjen och Mirabel.

Foto: © Disney - All Right Reserved - Encanto - Talk to the animals.
Foto: © Disney – All Right Reserved

Blu-ray utgåvan är välfylld, med extramaterial såsom bakomkulisserna dokumentärer som går igenom nästan alla delar av produktionen; riktigt kul att få följa med på resan hur filmen kom till. Det finns även bortklippta scener och bloopers. En kul Sing-along-funktion finns även för dig som vill sjunga med. Bilden är kontrastrik med djupa färger. Blu-ray utgåvan har hög bitrate med stadig bild även i snabba panoreringar. Ljudet är tyvärr ganska lågt mixat, vilket gör att du måste dra upp volymen på din förstärkare ett antal decibel för att nå normala nivåer. När du har vridit upp ljudet så är det helt klart fullgott, men ändå med något klen bas. Encanto finns även på Disney+ och jag upplever där att bilden där är något mer oskarp, men å andra sidan är ljudet bättre. Extramaterialet på Blu-ray-utgåvan finns även det med på Disney+. Så denna utgåva är för samlare som vill ha en komplett Disney Klassiker-samling i hyllan.

Sammanfattningsvis så känns Encanto lite som en mellanfilm. Det här är ingen film som kommer fastna i mitt medvetande, såsom till exempel Insidan Ut, Upp, Wall-e och många andra av deras animerade filmer. Det är som sagt ingen slump att de filmer jag nämnde som minnesvärda endast är producerade av Pixar för hur det än är så spelar de i en annan liga jämfört med Walt Disney Animation Studios. Skillnaden mellan studiorna är att Pixar alltid lyckas engagera mig emotionellt och det lyckas WDAS väldigt sällan med, tyvärr. Så betyget för Encanto blir med nöd och näppe godkänt just för att det är en vackert animerad film med bra rollsättning och med en välfylld Blu-ray-utgåva.

Disney skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.