Hem Film & TV Insidan ut – Ny film från Pixar
insidan ut inside out

Insidan ut – Ny film från Pixar

av senses.se

Pixar är tillbaka igen efter succéer som Toy Story, Hitta Nemo, Bilar, Flygplan, Frost, Wall – E och Upp med ännu en framgångssaga. Den här gången heter föremålet för både filmkritikers hyllningar och barns beundran Insidan ut (Inside Out) och får svensk biopremiär imorgon, fredagen den 28 augusti. Oavsett hur filmen går i Sverige är den globala succén redan nu ett faktum. I slutet av juli hade Insidan ut dragit in bortåt 600 miljoner dollar världen över. 

För regin står Pete Docter tillsammans med Ronaldo Del Carmen. De två herrarna har även skrivit filmens manus. Pete Docter har vid det här laget gott om rutin på Pixars drömfabriker, han har tidigare regisserat både Monsters Inc och Upp. Nu är det alltså dags för ytterligare en film som redan mottagit hyllningar från kritikerkårer från världens alla hörn. Och ja, vi vet att världen är rund och egentligen inte har några hörn.

När filmen hade premiär på självaste filmfestivalen i Cannes möttes den av rungande applåder, något som kanske inte är alltför vanligt för en tecknad eller datoranimerad film. 

Premissen för Insidan ut är något udda, även för att vara en film från Pixar. Den utspelar sig under en stor del av filmen inne i den elvaåriga flickan Jennys hjärna. Där styrs hennes olika känslor av en kontrollpanel. De olika känslorna Glädje, Ilska, Vemod, Avsky och Rädsla (var och en av dem tar sig uttryck som en karaktär i filmen) försöker alla styra och ställa, och när två av dem utestängs blir allt en enda röra.

Här kommer alla känslorna på en och samma gång.
Det leder bland annat till besök i drömproduktionsstudion och fantasilandet, andra delar av Jennys hjärna. 

Allt kompliceras ytterligare av att elvaåriga Jenny är inne i en omställningsperiod i sitt liv, eftersom hennes familj nyligen har flyttat från den amerikanska mellanvästern till San Fransisco, där Jennys pappa har fått ett nytt arbete.

Något som leder till en del stormande känslor, så att säga.

Ilska och rädsla har ett så kallat meningsutbyte.

Handlingen låter kanske komplicerad, något som även Pixar-regissören Pete Docter befarade. Men testvisningar gav lugnande besked: Filmen förstods till och med nästan bättre av barn än av vuxna.

Vågar vi förresten gissa på att det finns en sensmoral här om att alla känslor behövs och att inga är finare eller fulare än andra? Det återstår att se för den som besöker biograferna till filmens premiär, eller någon gång senare under hösten. För den här filmen behöver man nog inte rusa till biograferna under öppningsveckan för att inte missa. Någonting säger oss att Insidan ut inte kommer att lämna biografernas repertoar i första taget. 

Och ingen behöver heller oroa sig för att det här är den sista filmen som lämnar Pixars högkvarter. I nuläget finns det redan sex andra filmer som produceras hos Pixar, som är i olika faser i produktionsskedet.

Insidan ut Jennys korthus
Jenny bygger korthus med varierande framgångar. Läge för känsloutbrott?

Insidan ut får sin svenska premiär den 28 augusti.

Insidan ut fantasilandet
En elvaåring fantiserar tydligen om gigantiska strängar av friterad potatis?

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.