Hem Film & TV Disney+ – pris, innehåll och lanseringsdatum avslöjat!
disney+ detta vet vi

Disney+ – pris, innehåll och lanseringsdatum avslöjat!

av Fredrik Johansson

Uppdatering 2020-06-23 – Disney Sverige bekräftar att svenskt lanseringsdatum för Disney+ blir 15 september i år. Svenska priset är som vi gissade satt till 69 kr i månaden (eller 698 kr per år) och vi tippar fortfarande på att det är ett introduktionspris.

Uppdatering: senses.se har fått en första smygtitt på Disney+ och delar våra intryck av vad du kan förvänta dig 2020!

Lady och Lufsen får såklart också en egen spelfilmsversion.

Denna artikel publicerades först 20 augusti 2019 och har sen dess uppdaterats med ny information.

Lista på alla katalogtitlar Disney lägger in på Disney+ från dag 1 – bland annat animerade klassiker från Snövit, till Saludos Amigos, Frost och spelfilmer som Älskling, jag krympte barnen, De tre musketörerna (1992) och Freaky Friday, för att bara nämna några.

Disney+, Disneys egen streamingtjänst, lanseras den 12 november (i USA, Kanada och Nederländerna samt Australien och Nya Zeeland en vecka senare). Tjänsten tar upp fighten med etablerade nätjättar som Netflix och HBO och samtidigt som man i början tar små steg, i fråga om innehåll och pris (6,90$ i månaden eller 70$ per år, cirka 70 respektive 700 kr) så har man ett oändligt valv med klassiska skatter att häva ur och snabbt bygga upp streaming-katalogen.

Dels alla animerade Disney-klassiker, som till en början blir 13 stycken på tjänsten, 18 Pixar-filmer, Captain Marvel och 250 timmar National Geographic ihop med 100 originalfilmer från Disney Channel finns till att börja med. Utöver detta äger Musse Pigg-bolaget alla filmer från Marvel Studios, Lucasfilm och snart även nyuppköpta Fox, som kommer att ge tjänsten Deadpool och alla 660 avsnitt av The Simpsons (exklusivt).

disney+

Samtidigt förlorar Disney en rejält intäkt i licenspengar från de andra streaming-tjänsterna när man nu drar tillbaka innehåll från dem; att bygga upp Disney+ beräknas kosta hisnande 1 miljard dollar och tjänstens prognos är att vara lönsam inom fem år, alltså någon gång kring 2024. Netflix satsar åtta miljarder dollar om året på eget innehåll nu, vilket är enormt i jämförelse med Disneys plussatsning, å andra sidan behöver Netflix nu fylla sin tjänst med eget innehåll och Disney har 100 år av hits från sig själva och 20th Century Fox att sakta fylla på med. Samtidigt meddelar Netflix att man höjer priserna i år till ca 140 kr i månaden, vilket då gör tjänsten ganska exakt dubbelt så dyr som Disney+. Att Disney+ sakteligen kommer att höja priserna i takt med etableringen är dock en lågoddsare, efter lockperioden att etablera en stabil bas med nya användare.

disney+
Tv-serien The Mandalorian (om Bobba Fett) lanseras först till Disney+.

USA är – som vanligt – först, ”västvärlden” (dit Sverige räknas) beräknas få Disney+ tidigt 2020, samtidigt som tjänsten ska vara världsomfattande 2021. Vi tror stenhårt på Disney+ och ser med stor nyfiken fram emot vad de andra nätjättarnas motdrag nu blir.

disney+

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.