Hem LjudHörlurar Test: Plantronics BackBeat PRO 5100 (true wireless)
backbeat pro 5100 recension senses

Test: Plantronics BackBeat PRO 5100 (true wireless)

av senses.se

True Wireless-segmentet inom in-ear-lurar växer snabbt, inte minst tack vare Apples omåttligt populära AirPods och numera AirPods Pro. Tekniken har fördelen att ge oss små, smidiga och ”äkta” trådlösa öronsnäckor: två, förhoppningsvis snygga, enheter att diskret stoppa in i öronen och njuta av ljud med. Men formatet har också sina begränsningar och sitt pris (både i fråga om kronor och maximal ljudkvalitet).

Plantronics (som numera vill kalla sig Poly, men verkar kallas för Plantronics nästan överallt ändå – vilket blir smått förvirrande) ger sig in i leken med BackBeat PRO 5100; ett par hörlurar som kan vara bland de snyggaste true wireless-lurarna vi hittills sett. Svart metallic blandas elegant med en förgylld reflektionsyta och lösningen för silikon-kuddarna är bland de smartaste och stabilaste vi sett: säg hejdå till att tappa bort småkuddar som faller av i tid och otid när du drar snäckorna för snabbt ur öronen.

plantronics 5100 recensiin
Foto: Poly (Plantronics)

Man har samlat alla BackBeat-modeller i en bra och överskådlig smartphone-app med samma namn, som även erbjuder firmware-uppdateringar. Det är riktigt bra att man ger användare chansen att förbättra produkterna och stryka ut buggar med ny mjukvara. Nackdelen är att uppdateringen var så otroligt seg. När vi väl fick lurarna att stanna kvar i påslaget läge (utan att ha dem i öronen) så tog själva uppdateringen runt 30 minuter, ironiskt nog illustrerad av en raket som skjuts upp i himlen…

BackBeat firmwareuppgradering
Någon raketfart är det tyvärr inte frågan om – tvärtom. Men bra att mjukvaran kan uppdateras.

Hur bra låter BackBeat PRO 5100?

Så till eldprovet – hur väl låter BackBeat PRO 5100? Som vanligt för formatet, blir det en lite blandad påse. Vår referenslista med högupplöst, välmixad musik betades av snyggt – detaljerna och värmen i singer-songwriter-låtar framträdde med tydlighet, medan även en utsökt mastrad poplåt som Run Run Run kändes som den gav tillfredsställande bas. Steget upp till genrer som hip hop och hårdrock blev dock problematiskt. Där räcker inte basen och rappheten till – något som är återkommande för true wireless – och du bör absolut ha de största öronkuddarna du möjligen kan trycka in i örat, annars känns det som man inte får någon bas alls utan ljudet blir vasst och ihåligt.

Det är också synd att BackBeat PRO 5100 – namnet och prislappen till trots – inte stöder bättre ljudkodekar såsom Apples standard AAC och aptX, vilket andra konkurrenter i prisklassen gör. Här återfinns bara de enklaste A2DP 1.3.1 och AVRCP 1.6 samt Bluetooth 5.0.

Backbeat Pro 5100 modell
Foto: Poly (Plantronics)

På plussidan skriver vi, trots att BackBeat PRO 5100 saknar aktiv brusreducering (ANC), så imponerar de i hur tätt de sluter om hörselgången och ändå filtrera ut omvärlden – kanske bästa nivå vi hört hittills på TW. BackBeat 5100 gör sig bra med poddar, ljudböcker och allmänt youtube-tittande, då det lyfter mellanregistret väl och inte laggar till bild.

Batteritiden är 6,5 timmar, caset tillhandahåller också flera laddningscykler (om du kommer ihåg att ladda det) och alltsammans kan snabbladdas via mikroUSB (B) (10 min = 1 timmes användning). Paketet ska totalt ge lyssningstid på ganska standard 20 timmar. Att i slutet på 2019 fortfarande skicka med mikroUSB känns dock rätt mossigt, särskilt när man presenterar sig som ny inom ett segment. Det är en i raden småbesparingar på ett headset som fått epitetet PRO och ligger i någon slags premium-segment (inte minst vad gäller pris).

Summering BackBeat PRO 5100 True Wirless

BackBeat PRO 5100 är de kanske snyggaste TW-lurarna vi hittills provat. Den omsluter lyssnaren och stänger ute en hel del brus, trots avsaknad av ANC. Likaså diggar vi lösningen för öronkuddarna. Problemet blir att true wireless-tekniken offrar dyrbar bandbredd för ”smidighet” och därför aldrig kommer att bli förstaval för audiofiler som prioriterar bra ljud för musik över hela linjen. Utelämnandet av kodekar som AAC och aptX gör inte saker bättre heller. För ljudkvalitet i första hand är on-ear-kåpor vida överlägsna, även om de inte är i närheten av att vara lika smidiga (eller kanske snygga).

Å andra sidan, för den stilmedvetna pendlaren som mest lyssnar på poddar och ljudböcker, kollar något Youtube-klipp då och då och konsumerar lugnare typer av välmixad akustisk eller singer-songwriter-musik så kan BackBeat PRO 5100s något salta prislapp – trots avkall på egenskaper – ändå motivera ett inköp eller införande på önskelistan till tomten.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.