Not: Detta test har uppdaterats med ny och i vissa fall korrigerad info.
Tillverkaren ADATA kanske man främst kopplar ihop med hårddiskar, minnen och grafikkort. Men den taiwanesiska jätten satsar offensivt på Norden och släpper i dagarna sitt första och innehållsmässigt imponerande ljudkit bestående av gaminghörluren XPG EMIX H30 och DAC-förstärkaren SOLOX F30 (här följer man kanske i minneskortsjätten Kingstons fortspår, som släppt sina hyllade HyperX Cloud-lurar som rönt stor framgång?) För PC-gamers och till viss del PS4-ägare är detta ett intressant paket för priset, däremot kanske inte lika klockrent för Mac- och Xbox One-ägare.
Lådan med allt innehåll är en rejäl pjäs. Emix H30 är trådade over-earlurar, som sitter behagligt på huvudet och väger ca 400 gram – vilket är helt OK inom genren – samtidigt som de bjuder något större, dynamiska högtalarelement (53mm) med bibehållen impedans (32 Ohm) (för mer insikt i tekniken bakom hörlurar läs gärna senses hörlursskola). Ljudet skickas igenom en 2,4m lång, tvinnad kvalitetskabel som mynnar ut i tre ändar – två 3,5mm RCA för hörlur- och mikrofonfunktionen och en USB 2.0 att kopplas in till DAC:en (Solox F30). Till detta kommer en skön mic som du kan böja efter behag och som du lätt klickar in och ut ur vänster kåpa, samt en bärpåse. DAC:en (som endast är en förstärkare och inte ett kombinerat ljudkort, som exempelvis Soundblaster Play! 3) kopplas in via en Y-delad USB 2.0-kabel (för samtidig ljud- och strömöverföring) och det är en lösning som kunde ha gjorts klart smidigare med moderna anslutningen USB-C istället. Solox F30 ger virtuellt 7.1-ljud (på PC) och även EQ-lägen för film, spel, tal och musik (dock inget läge som är neutralt eller stänger av EQ:n) samt en mute-knapp och volymratt. Det hela är snyggt och överskådligt och allt kan monteras i ett hängrack, som ingår och är så kompakt som ett rack kan bli – men som helhet är detta inget gamingset du enkelt packar ned och bär med dig i väskan.
Designen känns ren och genomtänkt och vi vill särskilt hylla enkelheten och tydligheten i knapparna på DAC:en. Denna kräver ingen manual, utan är helt 100% självförklarande. Samtidigt är i princip allting gjort av plast – snygg plast förvisso, men ändå plast, vilket som helhet drar ned lyxkänslan. Med sitt pris på ca 1 800 kr vid test så är detta inte orimligt dyrt, men heller inte bland marknadens billigaste alternativ. I detta segment är konkurrensen mördande från större och mer kända märken som Plantronics och SteelSeries (som i och för sig också tillverkar det mesta i just plast). Den enda metall man återfinner är på sidorna (bågen) av lurarna och själva stället, vilket är både snyggt känns ganska stadigt.
Generös bas, hygglig upplösning
Hur låter då Emix H30? Jo, faktiskt ganska bra. Här finns en generös bas, som i rätt EQ-läge blir djup men inte svajig och en värme i soundet som känns behagligt att lyssna på under längre stunder i spel. För musik är dessa inte vårt förstaval, då mellanregistret saknar den där sista skärpan, men det blir ändå godkänt för prisklassen (basen låter för mullrig i musikläget på dator dock, vi rekommenderar tal- eller film-inställningen). Virtuellt 7.1 finns som sagt bara på PC (det går att aktivera på Mac, men svårt att höra att det faktiskt gör någon skillnad), och då vi i dagsläget inte bevakar PC på senses blev det till en början svårt att testa alla funktioner fullt ut. Med en låne-PC från en av våra partners fick vi dock köra lurarna över månad i somras och programvaran kan konstateras är funktionell och överskådlig. DAC:en förstärker ljudkvaliteten något och 7.1-ljudet blir virtuellt, alltså en slags simulering och gjorde kanske viss effekt i exempelvis FPS-spel, men generellt tycker vi alla konstlade ljudförbättringslägen drar ned ljudkvaliteten; detta gäller till stor del även förprogrammerade EQ-lägen. Ett problem med Solox F30 är att EQ-läget inte kan stängas av helt, utan alltid står på en av fyra förinställningar – varför? Om man bara vill ha den rena signalen då? Till syvende och sist handlar allt såklart om smak och preferens, precis som vissa användare älskar att dra upp sina tv-bildsreglage så färgerna ser självlysande – men helt onaturliga – ut. Ändå tycker vi man alltid ska ha valet att stänga av allt lull-lull och ”förbättringar” och köra neutralt.
Den löstagbara mikrofonen är som sagt nice, här finns tydlighet och ganska lite brus, men däremot viss upptagning av miljöljud, som dock inte är ett jättestort problem. Något som däremot är ett stort problem är att mikrofonen kopplas in på en egen 3,5mm-anslutning, vilket gör att den inte kan användas på Xbox One, eftersom handkontrollen ju bara har en enda inkoppling för 3,5mm (och där behöver ljudet komma ut). DAC:en i sin tur saknar optisk ingång; Xbox One kan – till skillnad från PS4 – inte skicka ljud via USB vilket är trista nyheter för Microsoft-ägare som är potentiella spekulanter på detta paket. Att en modern lur dessutom behöver tre anslutningar för att fungera fullt ut känns heller inte så väldigt 2018 (och ändå är lurarna släppta just i år)
Funktionalitet
PC
PC-användare är de som drar längsta strået (som i 99% av fallen) när det kommer till funktionalitet på
Emix H30 och Solox F30. Här finns schysst programvara (Xear) att tweaka och ställa in ljudet efter behag, såväl som möjlighet att uppdatera paketets firmware (inbyggda programvara) vilket kan ge bättre resultat och eventuella ljudförbättringar framöver. 7.1 virtual surround är översiktligt här och är som sagt bara en approximering, men kan ändå ge viss, ökad rymdkänsla i FPS-spel och filmtittande.
Mac
Mac blir tvåa i fråga om funktion. Här fungerar allt direkt när man kopplar in det i USB-portarna, men man saknar både Xear-programvaran och möjligheten att uppgradera firmware i paketet (precis som många av Creatives högtalare alltså). Att trycka på 7.1 virtual surround-knappen fungerar och ger en pytteliten justering av ljudbilden, men det är svårt att säga att den gör stor skillnad på eller av. Mikrofonen funkar också fint; det är till exempel lätt att ställa nivån via Mac:ens eget gränssnitt.
PS4
Först fick vi inte paketet att lira med PS4 alls, men efter en firmwareuppdatering på själva konsolen så gick det att aktivera kittet via systemmenyn (gå till Enheter – ljud – USB). DAC:en tar upp två USB-portar och därför kan det bara kopplas in i fram på maskinen, där två portar finns (såvida du inte köper en extern USB-hubb, men var noga att den ger tillräckligt med ström för att driva enheter). Ljud och mic funkar fint och det är lätt att ställa nivån på denna via inbyggda gränssnittet du når via PS-knappen. Virtuellt 7.1 stöds ej.
Xbox One
Till skillnad från PS4 så har Xbox One S och X sina två USB-portar på baksidan, men det spelar ingen roll, för här tar det stopp. Xbox One (alla modeller) kan inte skicka ljud via USB, utan där krävs en optisk kabel. Det varken medföljer en sådan optisk kabel i paketet och skulle heller inte göra någon skillnad om det gjorde det, då DAC:en helt saknar möjlighet att ta in optiskt ljud. Hur ADATA tänkt här är ett mysterium? Manualen och deras hemsida ger heller inga ledtrådar. Visst kan du använda bara lurarna för ljud ur handkontrollen, men då utan micken och DAC:en, vilket motverkar hela idén med att köpa paketet (du kan köpa luren löst, om den lockar).
En annan liten plump i protokollet är att kåpornas kuddar sitter ihop med själva luren, så får du slitage eller sprickor med tiden så kan du inte bara byta själva kuddarna, utan måste då byta ut hela hörluren – något som känns lite konstigt när vi snackar lurar i denna prisklass.
Summering
Paketet Emix H30 + Solox F30 är en blandad påse som blir direkt beroende av vilket format du tänkt använda det till. Hörlurarna sitter skönt och låter skapligt, oavsett format. Att man lägger in en DAC med så tydlig funktionalitet och ett skickar med ett ställ att samla allt snyggt i är en fjäder i hatten för ADATAs designers. Samtidigt gör man konstiga och lite otidsenliga val då man kör USB 2.0 och så många kabelanslutningar. PC-ägare får hela upplevelsen och får väl ses som huvudmålgrupp, även om Mac och PS4 inte är långt efter. Xbox One känns dock som ett missat tillfälle och rekommenderas i dagsläget inte (får vi någon förklaring av ADATA uppdaterar vi texten, men hittills har de inte återkommit med svar på våra frågor om hur det tänkt kring Xbox One-kompatibilitet).
Är du PC-, PS4- eller Mac-ägare, som gillar att spela spel på högt volym och vill njuta en enkel förstärkare som kan växla mellan ljudläge, hörlurar och högtalare så är Emix H30 + Solo F30 inget dåligt val – även om det finns konkurrens som gör allt ungefär lika bra eller bättre i samma prisklass (kräver du inte DAC med EQ så låter exempelvis Plantronics 800HS bättre på PS4, och då är de dessutom trådlösa och ett par hundralappar billigare). Tråkigt för Mac-ägare är att det inte medföljer vettig programvara för att styra DAC, EQ och ljud samtidigt. Xbox One-ägare göre sig icke besvär, då användningen blir extremt begränsad.
Slutomdömet blir då att detta är ett hyggligt ljudpaket för PC-ägare, skapligt för Mac och PS4, men i dagsläget inget för Xbox One.
Så här sätter vi betyg på Senses