Hem Film & TVBlu-ray Recension: The Suicide Squad (UHD)
Guld

Recension: The Suicide Squad (UHD)

av Henric Brandt

År 2016 fick första filmen med namnet Suicide Squad premiär. Den var skriven och regisserad av David Ayer (Fury, The Tax Collector) och hade Will Smith i huvudrollen som Deadshoot. Margot Robbie spelade Harley Quinn för första gången i den filmen, en roll som hon sedan repriserade i Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn. Ben Affleck spelade Batman i en kort sekvens och Jared Leto gjorde sin version av Jokern. Vår svenska export Joel Kinnamann spelar agenten Rick Flag och Viola Davis spelar den sanslöst hänsynslösa bossen Amanda Waller. Trailern var kul och gjorde mig verkligen pepp på att se filmen. 123 minuter minuter senare stapplade jag ut från bion och besvikelsen låg tung i bröstet. Suicide Squad version 2016 var verkligen urusel. All potential försvann i och med uselt manus och extremt spretig regi. Så ropen från fansen skallade ”Gör om, gör rätt!”. Och Warner Bros lyssnade…

Pressbild: © 2021 Warner Bros / SF-Studios - Suicide Squad - The Suicide squad is gathered.
Pressbild: © 2020 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Fast innan det skedde så hände en annan grej. Regissören James Gunn var i för-produktion för att regissera sin tredje film om Guardians of the Galaxy, då ett gäng inte alltför smarta eller känsliga tweets kom upp till ytan som James Gunn hade skrivit tidigt i sin karriär. De var till för att provocera och det lyckades de med – men på väldigt fel sätt, mycket senare. Så Gunn fick snabbt kicken från Marvel och blev därmed arbetslös.

Warner Bros var då snabba och kastade sig över honom med erbjudandet att skriva och regissera en ny version av Suicide Squad. James Gunn, som nu inte satt fast i ett Marvel-kontrakt, tackade snabbt ja. Under tiden som han då hoppade över till Warner Bros så hotade alla skådespelarna i Guardians of the Galaxy med Dave Bautista (Drax) i spetsen att de skulle hoppa av om inte Gunn fick komma tillbaka. Så Marvel vek sig och tog tillbaka Gunn, fast han satt ju nu stadigt hos Warner Bros. Så därmed fick Marvel snällt vänta på sin tur, tills det att Gunn var färdig med Suicide Squad och det är anledningen till att tredje Guardians of the Galaxy filmen inte kommer ha premiär förrän 2023.

Storyn i The Suicide Squad (som denna faktiskt heter) är att ett gäng skurkar, med Bloodsport (Idris Elba) och Harley Quinn (Margot Robbie) i spetsen, får i uppdrag oskadliggöra en militärhemlighet på den lilla ön Corto Maltese. Det är ett mer eller mindre omöjligt uppdrag och därmed får Task Force X, som de kallas, det mer passande namnet Suicide Squad.

Pressbild: © 2021 Warner Bros / SF-Studios - Suicide Squad - Peacemaker and Rick Flagg.
Pressbild: © 2020 Warner Bros

The Suicide Squad 2021-versionen är en så kallad ”soft-reboot”, vilket betyder att den första filmen typ finns, fast ändå inte. Därför spelar till exempel Robbie och Kinnamann samma roller som i första filmen, men de gör egentligen inga referenser till den. Will Smith kunde/ville inte komma tillbaka som Deadshot så de bytte ut honom mot Idris Elba som spelar den väldigt snarlika karaktären Bloodsport. Vilket är smart ifall Will Smith vill komma tillbaka till serien längre fram.

James Gunns version av Suicide Squad är allting som jag önskade mig; filmen är proppad av Gunns finurliga humor, den är R-rated och därmed våldsam som tusan och den har faktiskt ett väldigt fint, emotionellt djup. Det här är en av Gunns styrkor, att han får oss att tycka om de udda karaktärerna. En verklig favoritkaraktär är den inte alltför smarte, men helt underbare King Shark (med röst av Sylvester Stallone) som stjäl varje scen som han är med i. Precis som Groot i Guardians of the Galaxy så bryr vi oss verkligen om denna, digitala varelse. Filmen är full av överraskningar och ingen sitter säkert kan jag säga. Gunn ska även ha en eloge för att han ville ha så mycket praktiska effekter som det bara var möjligt och därmed har filmskaparna byggt helt otroliga scenerier.

Den före detta fribrottaren John Cena har dykt upp i ett gäng olika filmer på senare tid, senast såg man honom i Fast & Furious 9. I Suicide Squad får han göra sin mest utflippade roll någonsin, som superskurken Peacemaker som verkligen saknar allt vett och etikett. Här får Cena verkligen visa vad han går för och rollen är lika rolig som den faktiskt är skrämmande. Inte helt oförståeligt då att Peacemaker fick en helt egen TV-serie på HBO MAX, som har premiär i januari 2022.

Fast hur det än är så är det Margot Robbie, i rollen som Harley Quinn, som är filmens starkaste lysande stjärna. Hon är helt fenomenal i den här rollen och tack och lov har hon lovat fansen att hon kommer spela rollen så länge hon bara får. Det finns bland annat en actionsekvens med henne runt 70 minuters-strecket som verkligen är perfektion.

Pressbild: © 2021 Warner Bros / SF-Studios - Suicide Squad - Bloodsport and King Shark.
Pressbild: © 2020 Warner Bros / SF Studios

På tal om perfektion så kan jag nu gå över till denna fin-fina UHD-utgåva av The Suicide Squad. Bilden är fullkomligt felfri och svärtan är djup och helt enkelt perfekt. Det är flera sekvenser som utspelar sig på natten och kontrasten mellan mörkt och ljust representeras sömlöst, utan den minsta blödning eller andra artefakter. HDR ger oss vackra färger och vissa sekvenser ser mer eller mindre tredimensionella ut. Ljudet i Dolby Atmos är av referensklass: det är en omslutande upplevelse och när slutstriden börjar så får man hålla i sig så att man inte vibrerar ur TV-soffan. Jag testade även att se filmen på HBO MAX och tyvärr är det som vanligt med streaming att det inte alls når upp till samma nivåer som fysisk media. Färgerna är mattare och ljudet blir inte alls lika fylligt.

UHD-utgåvan är proppad med extramaterial, som faktisk går in en hel del på djupet och det finns även ett intressant och informativt kommentarspår med James Gunn. Det finns inget extramaterial alls på versionen tillgänglig på HBO MAX.

Sammanfattningsvis så lyckades James Gunn med underverket att vända den negativa bild alla hade av Suicide Squad till något positivt med denna version av filmen. Det enda, lilla negativa jag kan säga om Gunns version är att den drar ut lite väl länge på sig själv någonstans i mitten och hade mått bra av att vara något kortare. Fast det är inget som påverkar betyget nämnvärt – så det blir ett solklart måste!

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.