Hem Inspiration Tro på dig själv
tro på dig själv

Tro på dig själv

av senses.se

Vem är du och vem vill du vara i den här världen?

Jag tror att vår inställning är avgörande och många gånger bidrar till att forma vår framtid och vårt liv. Väljer vi att se möjligheter? Använder vi vår verkliga potential för att uppnå våra mål? Eller går vi in i föreställningen om att allt är hopplöst och att det inte är någon idé? Har vi redan dömt ut oss själva innan vi ens försökt?

En majoritet tror att framgång i yrkeslivet hänger ihop med intellekt men enligt Harvard-professorn Shawn Achor, som är expert i positiv psykologi så är det enbart 25 procent av våra karriärframgångar som avgörs av vår intelligens. Hans forskningsresultat har istället visat att det är tre andra faktorer som avgör om vi lyckas eller inte i karriären:

Optimism

Socialt stöd

Vårt sätt att hantera stress (ser vi möjligheter eller problem?)

Människors produktivitet ökar med 31 procent när de är positiva jämfört med om de är negativa. Positiva tillstånd gör att hjärnan producerar mer av signalsubstansen dopamin som ger känslan av tillfredställelse.

Kanske är det därför klokt av oss att inte underskatta tankens kraft. Om vi backar upp våra drömmar med både vilja och övertygelse. Om vi förblir positiva även när omgivningen misstror vår förmåga och skrattar åt oss. Om vi släpper alla tankar på misslyckande och otillräcklighet och istället med full kraft går all in då kan fantastiska saker hända. Det finns ett otal exempel på detta. Här är några kända personer som misslyckats innan de lyckats:

Albert Einstein

Foto: Orren Jack Turner, Princeton, N.J. Modified with Photoshop by PM_Poon and later by Dantadd. / Public domain

Albert Einstein kunde inte prata förrän han var fyra år och inte läsa förrän han var sju. Han ansågs vara mentalt efter, anti social och flummig. År 1921 vann Einstein nobelpriset i fysik. Ett av hans kända citat är: ”Fantasi är viktigare än kunskap för kunskapen är begränsad, medan fantasin omgärdar hela världen, stimulerar framsteg och föder utveckling”.

J.K. Rowling

S.macken6 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

J.K Rowling – Innan hon skrev Harry Potter-böckerna så var hon barskrapad, skild och allvarligt deprimerad. Hon kämpade med att på egen hand fostra sitt barn samtidigt som hon försökte sköta studierna och skriva en novell. De första nio bokförlagen avslog hennes bok. Slutligen var det en mindre inflytelserik affärsman som tog sig an hennes hennes material. Rowling gick från att vara socialbidragstagare till att bli en av världens rikaste kvinnor inom loppet av fem år. Det krävde hårt arbete och beslutsamhet.

Beethoven

Ludwig van Beethoven – Hans lärare sa att han var hopplös som kompositör och att han aldrig skulle bli en framgångsrik fiolspelare. Trots att han i 20-årsåldern fick försämrad hörsel och sedermera blev helt döv så fortsatte han att både komponera och dirigera och skrev några av världens största symfonier. Han har hyllats som en av de mest inflytelserika kompositörerna genom tiderna.

Tro på dig själv och se till att din vilja att lyckas är större än din rädsla över att misslyckas.

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.