Hem SpelGambling Nya yrken inom gamingbranschen

Nya yrken inom gamingbranschen

av senses.se

För den som ska utbilda sig för första gången eller som kanske redan varit verksam inom arbetslivet men som nu vill sadla om kan det vara bra att ha koll på framtidens arbetsmarknad. Inom vilka yrken finns det jobb 2024? Enligt Arbetsförmedlingens prognos som släpptes den 7 februari ser det i allmänhet ljust ut när det gäller chanser till jobb inom många olika yrken. Detta då det råder brist på kvalificerad personal inom många yrken som kräver utbildning. Vill man få ett jobb utan att konkurrera för mycket med andra 2024 kan man söka inom vården. Andra yrkeskategorier med en ljus framtid framför sig är civilingenjörer, tekniker och IT-specialister. I ljuset av branscher som utvecklats under de senaste 20–25 åren har också en rad nya yrken dykt upp, däribland inom spelbranschen. I det här inlägget tittar vi närmare på det.

Professionella (online)pokerspelare

Det mest uppenbara yrket av dem alla inom gamingbranschen är det jobb som utförs av professionella pokerspelare. Även om yrket har funnits betydligt längre än på 2000-talet har det minst sagt fått ett uppsving i samband med de digitala pokerplattformarnas framväxt. Ett exempel på en framgångsrik pokerspelare är Team PokerStars-medlemmen Andre Akkari som lämnade en något mer konventionell karriär bakom sig på ett programvaruföretag för att göra sig ett namn inom onlinepoker som en av de bättre spelarna. Han har sällskap av många fler som ser fördelarna i att livnära sig på poker utan att behöva resa utomlands under kortare eller längre perioder för att delta i prestigefyllda turneringar. 

Spelutvecklare

Enligt initierade inom branschen finns nästan 200 olika slags jobb man kan utföra inom spelbranschen. Om du tänker efter på vad som behövs för att göra ett spel eller driva en spelplattform inser du snabbt att kunniga behövs inom alla områden, från ekonomi och spelutveckling till kvalitetssäkring och programvaruutveckling. Brinner man extra för spel och utvecklingen därav kan man satsa på ett jobb som spelutvecklare eller spelprogrammerare. Jobbet går ut på att skapa och implementera koden som kör videospel. För att lyckas med det måste man behärska programmeringsspråk som C++, C# och Java för att förverkliga ett spel i mekaniskt-, fysiskt- och AI-hänseende samt göra det funktionellt. Till sin hjälp brukar spelutvecklare inte sällan ha andra medarbetare inom spelutveckling som bidrar till att förverkliga en idé från papper till verklighet. 

Animatör

Animatörer har historiskt sett arbetat inom film, TV och bokbranschen och skapat figurer och visuella element. Allteftersom spelbranschen utvecklats och spelen blivit mer sofistikerade tekniskt och visuellt skriker marknaden efter duktiga animatörer. Animatörer samarbetar med speldesigners och programmerare för att med hjälp av nyckelbildsanimering, motion-capture-teknik och andra metoder skapa realistiska eller stiliserade rörelser som gör ett spel mer levande och uppslukande. En bra animatör är medveten om att animationer inom ett spel måste vara trovärdiga och spelar en central roll i den övergripande spelupplevelsen. 

Influencer inom spelbranschen

Precis som andra industrier förlitar sig spelbranschen ibland på influencers, content creators och streamers för att öka medvetenheten om och marknadsföra produkter och tjänster. Individer inom dessa arbetsbefattningar kan jobba med allt från att streama innovativt innehåll på plattformar som Twitch och stå värdar för events, till att skriva om och kommentera branschnyheter. De behöver inte alltid själva vara verksamma som spelare utan kanske brinner för branschen eller har talanger inom andra områden som kommer spelbranschen väl till pass. Genom att använda sig av exempelvis influencer-marketing kan spelbranschen marknadsföra sig på ett mer kostnadseffektivt, riktat och trovärdigt sätt mot “reklamtrötta” konsumenter inom spelbranschen som värdesätter autentisk marknadsföring. 

Diverse

Avslutningsvis fungerar spelbranschen i många avseenden som vilken annan bransch som helst där man behöver kunnigt folk inom områden som inte direkt har med spel att göra. Ett större spelbolag har exempelvis en egen HR-avdelning som tar hand om medarbetare, upprättar anställningsavtal, och sköter rekryteringar och uppsägningar. En skicklig marknadsföringsfunktion krävs för att marknadsföra och sälja spelprodukter och tjänster och kunniga inom finans och juridiska frågor är oumbärliga för att lösa verksamhetens ekonomiska och legala frågor. 

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.