Hem Teknik / PrylarSmarta hem Test: Neato D8 robotodammsugare
neato d8 recension

Test: Neato D8 robotodammsugare

av senses.se

Dammsugning hör till de kanske minst älskade vardagssysslorna som existerar (i hård konkurrens med strykning, för de av er som fortfarande gör sådant). Likt mycket i vårt moderna samhälle så finns dock hjälp att få av ”smarta” maskiner. Amerikanska Neato marknadsför sig som en premium-produkt med tillhörande prislapp, men frågan är om den lever upp till de högt ställda förväntningarna?

Neato D8 är en av företagets senaste ”flaggskeppsmodeller” och då den släpptes förra året kostade den ögonvattande 8 000 kr. Idag går den loss på strax under 3 000 kr och konkurrerar således i samma klass som de mycket populära märkena Xiaomi, RoboRock och iRobot. Eftersom vi har en RoboRock E4 (en enklare modell) redan på kontoret så blev jämförelsen intressant.

Neato D8 har större rotorblad och större dammbehållare än runda dammsugare, enligt tillverkaren. Foto: Neato

Testet av Neato D8 har pågått under en längre tid. I början var det verkligen inte lyckat. Roboten var förvirrad, kunde gå i cirklar och struntade i No-Go-zoner man markerade i appen. På sistone har mjukvaran utvecklats betydligt, samtidigt som priset sjunkit rejält. Neato D8 har några säljpunkter som är värda att ta i beaktande: Roboten är överlägsen på att kliva över ganska höga kanter och dörrtrösklar, faktiskt riktigt imponerande. Den klarar även att orientera sig hyfsat kring trånga utrymmen under bord och över stolsben i form av skenor gjutna i metall, till exempel. Designen med en rak ”nos” som går in perfekt i hörn är smart och uppsugningsförmågan är bland de bättre vi testat. Har du ett sparsamt inrett hus med rejäla mattor som sitter stadigt så blir Neato D8 ett riktigt intressant val. Det är en klart tyngre maskin, lite av en ”dammsugar-tank” vilket på pluskontot innebär renare hus, men på minuskontot mer risk för slitage på underlag.

Mattkanter och robotdammsugare är verkligen inte bästa vänner. Foto: senses.se

Men det finns fortfarande problem och nackdelar med Neato D8. Robotdammsugaren är – likt sina konkurrenter – lättare mattors svurna fiende, och mattkanter som viks upp och fastnar i robotens roterande blad kan lätt massakreras så att man nästan tror att en gräsklippare varit framme. Detta problem har som sagt även vår RoboRock, så ha det i åtanke inför köp – mattor ska antingen vara rejäla (tunga) eller sitta fast ordentligt i golvet (eventuellt med matt-tejp). En smart funktion är att Neato D8 kan anpassa sitt dammsugande och sugeffekt automatiskt efter underlaget. Prisbilden från början (8 000 kr) var galet omotiverat, särskilt i kombination med den rent av undermåliga mjukvaran i både appen och roboten, som gjorde att den fastnade, kunde virra runt i långa perioder och ropade på hjälp (ja, den kan prata också) med handpåläggning stup i kvarten. Flera av dessa stora minus är nu åtgärdade. Appen är bättre och Neato D8 kan enkelt ställas in att köra på schema, exempelvis varje dag mellan vissa tider (medan du är på jobbet, till exempel) och du får öppna ytterdörren till ett dammsugat hem, vilket är nog så trevligt i vardagspusslandet. Dammsugaren har 100 minuters drift på en full laddning och kan även åka tillbaka och ladda sig i sin dockningsstation för att sedan fortsätta där den slutade, om det skulle behövas, vilket är en nice egenskap.

Foto: Neato

Neato D8 saknar funktion för golvtvätt (något vi i och för sig ändå inte vågar använda utan övervakning på parkettgolv) och RoboRock E4 och E5 kan inhandlas idag för nästan en tusenlapp mindre. D8:an har förvisso några plus i kanten, inte minst förmågan att ”kliva över” hinder och dammsuga i hörn, men om det i sig motiverar två extra rödingar beror på dina förutsättningar och preferenser. Robotdammsugare har blivit allt bättre och mer prisvärda, men de har en bra bit kvar till att vara problemfria: risk för vissa mattor är ett reellt problem och dammsugarna kräver också viss omsorg kring inredning och disciplinen att hålla golvytor (helt) fria från saker för att den ska kunna göra sitt jobb (du får nog glömma att kunna använda den i småbarnens rum…). Du behöver också tänka på att införskaffa möbler som är på tillräcklig höga ben för att roboten ska komma åt att köra och dammsuga under exempelvis soffor och sängar. Annars måste du ta allt sånt manuellt och då försvinner ju en ganska stor del av nyttan med produkten. Du behöver också räkna med att regelbundet rensa rotor-bladen i dammsugaren och köpa nya filter med jämna mellanrum, vilket i sig är en driftkostnad på ett par hundra kronor per år.

Om du har någorlunda öppna ytor, stabila mattor och inte alltför mycket bråte som ligger på golvet, så är Neato D8 inget dumt val av robotdammsugare. Även om det finns konkurrerande märken som är både billigare och har andra finesser (men saknar vissa som Neato erbjuder).

Neato skickade testexemplar av denna produkt. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.