Hem Film & TVBlu-ray Recension: Black Hawk Down (UHD)
black hawk down uhd recension Silver

Recension: Black Hawk Down (UHD)

av Christian Magdu

Ridley Scott är en ikonisk, brittisk filmskapare, som står bakom odödliga klassiker som Alien (nyligen släppt som utmärkt UHD-utgåva), Bladerunner, Gladiator och Thelma & Louise – för att bara nämna några. Den 82-årige regissören har genom åren varit enormt produktiv och även skapat en del mindre lyckade alster (religion är inte riktigt hans grej, som vi såg i Exodus: Gods and Kings) samtidigt som en del andra filmer inte fått den status och uppmärksamhet de förtjänar. Black Hawk Down är en av dom filmerna.

Black Hawk Down firar nästan 20 år och handlar om ett gäng amerikanska elitsoldater under kriget i Somalia på tidigt 90-tal. Filmen, som bygger på boken med samma namn av Mark Bowden, handlar om försöket att inta huvudstaden Mogadishu och tillfångata krigsherren Mohammed Farah Aidid. Efter uppdraget att frita fångar från en central del av stadens marknad – något som bara skulle bara ta en timme – kom den oväntade nedskjutningen av två, amerikanska Black Hawk-helikoptrar. Detta drar igång en räddningsinsats och soldaters lojalitet mot varandra ställs på sin yttersta spets i hela 15, svettiga timmar.

Rollistan i filmen är diger, med många namn som var stora stjärnor 2001 har sen dess fallit i glömska. Huvudrollerna Josh Hartnett och Eric Bana har man inte sett mycket av, likaså Tom Sizemore och Ioan Gruffudd. Ewan McGregor är något sånär kvar i ropet, men det är lite sorgligt att konstatera hur många (stora) namn som sakta suddats ut sen filmens premiär, lite som filmen självt (andra, som unga Jeremy Piven och Nicolaj Coster-Waldau, hade fortfarande genombrotten i varsin HBO-serie framför sig). Och det är synd, för det är en jäkligt stark och spännande krigsfilm.

Black Hawk Down UHD – Bilden

Ett tag stod Scott-bröderna för Hollywoods snyggast fotade filmer. Den yngre brodern, Top Gun-regissören Tony Scott tog tyvärr sitt liv i början på 2010-talet, men hans arv med blanda annat suveräna revenge-rullen Man on Fire kommer att leva för evigt. John Mathiesons äkta, skitiga och realistiska foto från Oscarsvinnande Gladiator står som mall för polska fotografen Slawomir Idziak, som tar oss med till ett av Afrikas farligaste och mest krigshärjade länder. Transfern är med ett enda ord mästerlig; Scott verkar återigen skapat en ny, 2K-master speciellt för UHD-utgåvan och denna knäcker alla versioner du må ha sett av Black Hawk Down hittills – inklusive bio-versionen. Färger, detaljer och skärpa är otroliga, utgåvan stöder HDR10 som gör att alla kan dra nytta av den ökade färgpaletten, även om ett dynamiskt system som HDR10+ eller Dolby Vision kanske kunde gjort ännu mer.

En liten grynighet och det korta skärpedjupet, som är så typiskt för 35mm finns kvar såklart, men samtidigt är ansikten, svettdroppar och ögon kusligt verkligt återgivna och bidrar – ihop med det mästerliga fotot – av känslan att befinna sig mitt i helvetet som krig måste vara. Samtidigt så färgar den medvetet stiliserade paletten alltid av sig efter ton – blått blir starkt närvarande under nattscener, liksom orange och gula toner på dagen (något även Steven Soderbergh använde sig av i en av sina bästa filmer, Traffic). Det är spännande att tänka sig hur mycket bättre hela ens filmsamlig skulle kunna se ut på hemmabion om alla lade ned jobbet som Scott gör på sina UHD-utgåvor.

Black Hawk Down UHD – Ljudet

Scotts krigsfilm har inte bara ett extremt tight och välmixat ljudspår, med generösa nivåer på alla kanaler, mullrande bas och livs levande surroundbild med såväl helikopterblad som ljudet av smattrande AK47:or. Nej, det har också ynnesten att husera ett soundtrack som är ett mästerverk inom film, signerat en av de bästa: Hans Zimmer. Hans Leave no man behind och ledmotivet Minstrel Boy har aldrig återgivits på sättet de gör här. Och när Lisa Gerrards (Dead can Dance) avgrundsdjupa sorg och stämma gräver i duett med bretonske sångaren Denez Prigent, ja då är gåshuden och tårarna ett faktum i ”Gortoz A Ran (J’attends – I’m Waiting)”. Lyssna på soundtracket på Spotify så vet du vad som väntar, fast mycket, mycket bättre i din förstärkare.

Förstörelsen, med flygande skrotbitar och action-sekvenserna staplas snabbt på varandra i Black Hawk Down och både dina objektsbaserade högtalare, såväl som subwoofern och de diskreta kanalerna får sig en ordentligt genomkörare. Samtidigt är filmens lugna bitar finstämda och dialogen framträder knivskarpt och varmt. Filmen kommer i två versioner, den 144 minuter långa bioversionen och den knappt tio minuter längre Director’s Cut-versionen. Vill du verkligen testa din utrustning kan du kika på scenen där helikoptrarna först sänker sig över Mogadishu (runt 40-minuters strecket). Här snackar vi bas som går nedåt 5Hz, som inte är hörbart – men kännbart (se bara till så du har lagom volym).

I korthet, helt enkelt ett referensljudspår att visa upp Dolby Atmos med på en grym anläggning. Och även om det inte är lika modernt som ett annat toppspår, nämligen Bumblebee på UHD, så är det ändå bland de bäst mixade och bäst använda ljudbilderna på en UHD-utgåva idag.

Black Hawk Down UHD – Extramaterial

4K-skivan innehåller både 144 och 152-minuters versionerna av filmen, båda i 4K med HDR10 naturligtvis.

Utöver det finns inget extramaterial alls – inte ens en trailer. Denna utgåva är något så ovanligt som bara Ultra HD 4K-utgåvan av filmen, alltså utan Blu-ray-versionen (som oftast är den som har allt extramaterial på samma skiva också). Istället är utgåvan 100 kr billigare än normalpriset för kombo UHD + BD-utgåvor.

Du som inte bryr dig om extramaterial eller kanske redan har Black Hawk Down på BD sen tidigare, och kan peta in skivan i caset, spelar det möjligen inte så stor roll för. För alla andra är det dock en kännbar förlust, eftersom Ridley är lika noggrann med extramaterial som med allt annat och jag saknar framförallt de två kommentarspåren och den tre timmar långa dokumentären i sex delar, The Essence of Combat, som är en riktig bakom kulisserna-film. Synd att man valde att skala bort extramaterial på just denna film (i norden, den amerikanska UHD-utgåvan innehåller även Blu-ray-skivorna).

Summering

Black Hawk Down är egentligen en helt fruktansvärd film. Fruktansvärd för att den redan i introduktionen är ärlig med vad detta kommer att vara – en naken, osminkad, tidvis olidligt spännande och brutal film om infernot som är krig och som främst drabbar oskyldiga offer. Det är också en film om mod, brödraskap och att kämpa mot till synes oövervinnliga odds. Det är en bit filmhistoria, som alla borde ha sett – och nu finns inget bättre sätt att se den på, än på denna i det närmaste perfekta UHD-utgåva, som ger oss såväl makalös bild, som underbart ljud – men tyvärr inget extramaterial. Hade även Blu-ray-utgåvan med allt fantastiskt extramaterial varit med, så hade toppbetyg varit givet. Nu får vi hålla till good med en hundring i rabatt (som bör räcka till inköp av sagda Blu-ray-utgåva också).

Ridley Scott kanske inte har så många filmer till i sig, så Black Hawk Down borde absolut vara på listan över hans bästa alster. Denna UHD-utgåva bör ha verkligen få en plats i din samling, även som du kanske inte ids att se den så ofta på grund av materialets råhet och styrka.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_22]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.