Hem Dryck Stockholms bästa restaurang 2014: plats 8 – B.A.R
Mixed Grill Fisk och Skaldjur BAR Silver

Stockholms bästa restaurang 2014: plats 8 – B.A.R

av senses.se

På Blasieholmen, precis bakom anrika Grand Hotel, ligger B.A.R (Blasieholmens Akvarium & Restaurang, Blasieholmsgatan 4A). Från gänget bakom det betydligt exklusivare Lux på Lilla Essingen, med sina prix fixe-avsmakningsmenyer, så är inriktningen här istället fisk- och skaldjurspsecialiteter med en familjär känsla av båthamn och saluhall.

Förstaintrycket är något underväldigande – B.A.R är relativt tomt inrett med rader av träbord och trästolar i en lokal som påminner mer om en matsal, än en restaurang. Sen ser man akvariet med de levande humrarna (som man kan vara med och fiska upp för 650 kr / kg) och ”saluhallen”, som är som en slags delikatessdisk med fisk, skaldjur och enstaka köttbitar att inspektera efter behag. På väggen hänger en prislista som uppdateras med dagspris, beroende på vad man fått in för fångst. Det är lite fiskebod och västkust-känsla mitt i stan, skulle man kunna säga.

Borden är ganska tätt placerade och inte särskilt lämpade för en romantisk date eller personligt prat, men allteftersom restaurangen fylls så ökar känslan av gemytlighet. Det spelas soft pop i högtalarna och det är lite sorl, men absolut inte på någon påfrestande nivå. Klientelet är casual och stället är överlag nedklätt, nästan lite after-beach på sina håll. Personalen är snabb och skojfrisk, vår kypare var uppmärksam och väldigt tydlig med vad han rekommenderade – och inte rekommenderade – vilket var klart uppfriskande. Samtidigt tyckte en i sällskapet, som tjuvlyssnade på andra sällskaps ordar, att rekommendationerna var ganska lika till alla och därför kändes lite o-genuina, men klart effektiva.

B.A.R är alltså specialiserade på fisk och skaldjur och menyn erbjuder riktigt många alternativ i genren. Alltifrån de omväxlande förrätterna till varmrätter, specialiteter från grillen, val från deli-disken och ett dussin tillbehör. Man är inte stora på kött – ett fåtal, ganska för högt prissatta alternativ som rostbiff och entrecote finns, medan vegetariska alternativ helt lyser med sin frånvaro (man kan såklart plocka enbart 35 krs-tillbehör som vegetarian, men det är inte särskilt kul och till exempel en vegetarisk risotto borde inte vara något problem?). Priserna är överlag rimliga med runt 150-175 kr per förrätt (som passar bra att dela) och 200-250 för varmrätt, plus tillbehören för 35 kr styck och såserna för 18 kr styck.

Gratinerade pilgrimsmusslor B.A.R. Foto: senses.se
Gratinerade pilgrimsmusslor. Foto: senses.se

Eftersom vi gillar vitt vin och pilgrimsmusslor så rekommenderades vi förrätten Gratinerade Pilgrimsmusslor (165 kr), en vackert presenterad historia med en pilgrimsmussla serverad i snygga snäckskal. Gratineringen bestod av sparris, dragon och vitvinssås och rundade av rätten perfekt. Detta ihop med de ypperligt tillagade pilgrimsmusslorna, som var exakt medium rare så att de varken kändes råa eller för sega och torra.

Till maten rekommenderades vi såklart ett vitt vin, som skulle vara bra all-around både i smak och matchning. Och mycket riktigt så var Nya Zeeländska Sauvignon Blanc-vinet The Crossings ett alldeles förträffligt gott och välmatchat vin, men den medföljande prislappen på 580 kr (för ett vin som du får för 88 kr på systemet) kändes nästan oförskämt högt. Självklart måste restauranger få tjäna pengar på alkoholen, men ett påslag på 660% känns lite väl magstarkt och i överkant och blir som en slags kompensatorisk prissättning för de något mer överkomliga matpriserna. Max 300-350 hade varit mer acceptabelt.

Fisk och Skaldjurs Mixed Grill för två. Foto: senses.se

Varmrättsvalet föll också på en för oss rekommenderad rätt, nämligen Fisk och Skaldjurs Mixed Grill, som serveras för två (590 kr totalt). Här bjuds det på en uppsjö av grillade delikatesser: tre olika fiskar (som kocken väljer efter dagsform), två havskräftor, två pilgrimsmusslor och en halv hummer. Till detta tog vi de rekommenderade två tillbehören var: pommes frites, grillad broccoli, grillad aubergine, grillad paprika med feta-ost. Av dessa var pommes friten överlägset bäst, följt av den helt OK broccolin och den lite tråkiga auberginen, som var något smakös och ackompanjerad av lök och tapenad. Paprikan hade fin grillyta, men kändes underlagad för vår smak och feta-tärningarna hade bara lagts på, istället för att till exempel smältas inuti paprikan, vilket hade varit gott. Såserna fick bli Ört- och Kryddsmör samt Hummer-vinaigrette, vilket också gav all smak till fisken och skaldjuren. Dessa var nämligen helt osaltade och utan krydda – vilket delade sällskapets åsikter: en tyckte det var perfekt att var och en får krydda efter smak med vald sås, en annan att det smakade väldigt lite. Och sannerligen är det ju så att perfekt grillad, fin fisk smakar väldigt lite – vi hade röding, kungsflundra och kummel, alla med superfin grillyta som gav smak och samtidigt perfekt saftiga, utan att var råa eller överkokta. Som helhet så mättade huvudrätten med tillbehör också hela sällskapet väldigt väl.

Missat någon del i vår serie Bästa Restauranger i Stockholm 2014? Se listan här!

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.