Brownie någon? Här i form av valnötter och choklad i en vegansk symfoni.

Det här är ett fantastiskt bra recept på brownie. Den görs utan ugn, men en mixer är ett måste. Detta underverk är också helt veganskt och innehåller inget raffinerat socker. Samtidigt är det supergott, en win-win situation helt enkelt.

Det var ett tag sedan jag kom med ett bakverk här i veckans recept så jag tyckte det var dags. Jag har provat att göra olika versioner av den här kakan, jag tycker att det här receptet är superbt. Kakan blir inte för söt och den har en kraftig chokladsmak och man kan mumsa i sig med gott samvete.

vegansk brownie
Inte bara utsökt utan vacker också.

Känner man sig sugen på en kaka efter maten eller bara allmänt sötsug så är de perfekta. Den innehåller bara naturligt socker och tack vare den kraftiga chokladsmaken så blir man nöjd efter bara en bit eller två… fem.

Ingredienser browniebotten.

  • 200 gram valnötter
  • 50 gram hasselnötter
  • 200 gram dadlar, kärnfria
  • 60 gram kakao
  • 2 teskedar vaniljpulver
  • 1 matsked kokosolja

Ingredienser topping.

  • 1,5 deciliter kokosolja utan smak
  • 50 gram kakao
  • 1/2 deciliter lönnsirap
  • Flingsalt att toppa med
veganska brownies med valnötter
Dom här är underbart goda

Så här gör vi

Det är rätt straight forward, börja med att mixa valnötterna så de blir finhackade. Häll i kakao och vaniljpulver och mixa ihop allt. Stoppa ned dadlarna. Här kan det vara bra, beroende på vad för mixer du har, att grovt hacka ned dessa i mindre bitar innan du mixar ihop med resten. Lägg i kokosolja och hasselnätter och kör ihop det. Vi vill ha större bitar av hasselnätterna så man får lite att bita i.

Lägg ett bakplåtspapper i en form, tryck ut smeten i formen och låt stå i frysen i en halvtimme. Under tiden gör du toppingen.

Smält kokosoljan på låg värme. Tillsätt lönnsirap och rör runt. Lägg i kakao, blanda väl och låt svalna. Bred sedan ut över kakbotten. Strö över flingsalt och stoppa in i frysen igen. Låt stå en halvtimme.

vegan brownie with intense chocolate

Sedan är det bara att skära upp och njuta. Kakan håller sig ett par veckor i frysen, men den är garanterat uppäten långt innan den ens får en tillstymmelse till att vara gammal.