Hem Mat Veckans recept: Kladdkaka med chokladkräm och sotade apelsinfiléer
chocolate orange

Veckans recept: Kladdkaka med chokladkräm och sotade apelsinfiléer

av Andreas Lycker

Det skulle inte förvåna mig alls eftersom man hittar den på nästan alla fik. Den är populär nog för att ha fått en egen dag, den 7 november. Jag är ett stort fan av kladdkakan! Som om jag inte hade nog med saker att vara fan av…

Nyfiken som jag är ville jag veta var kladdkakan har sitt ursprung, jag konsulterade mina ”mad Google skills” i ett försök att få reda på det. De flesta bakverk och maträtter har en historia och ett ursprung. Den historia som jag fann mest trolig är den, att en matskribent på dåvarande tidningen Veckojournalen hittade kakan på ett café i Paris 1968, tyckte så mycket om den att hon bad om receptet och skrev sedan om den i tidningen och vips var kladdkakan ett med hela folket
En annan teori är att den uppkom under andra världskriget här i Sverige när bakpulver var svårt att få tag i men folk ville ha goda efterrätter.
Eller kom den från USA som brownie, gjorde ett identitetsbyte och blev kladdkaka? Summa summarum är att en origin-story om kladdkakan helt enkelt är svår att få till, även om den står sig solo.

Vad definierar en kladdkaka som just kladdkaka då? Det finns nog ingen ISO-standard (men jag har inte mailat dom och frågat). Redaktionen är dock överens om att en kladdkaka måste vara kladdig, kompakt och smaka ordentligt med choklad.

Veckans recept ger dig den här veckan en daglig dos av sött, salt, syrligt, beskt och hmm… chokladigt. Varför är inte choklad en av grundsmakerna? Seriöst? Det borde det vara!

Ingredienser (en kaka):

100 gram smör

200 gram socker (två deciliter)

60 gram vetemjöl (en deciliter)

2 stycken ägg

5 gram äkta vaniljpulver (en tesked)

6 gram salt (en tesked)

100 + 100 gram choklad, 70% kakaohalt.

Kokosflingor till formen

1 apelsin

100 gram grädde (en deciliter)

40 gram honung (två matskedar)

5 gram havssalt (en tesked)

Några blad av färsk mynta

Tillagning.

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Smörj en form med en diameter på 22 centimeter och täck botten och kanter med kokosflingor.

Smält smöret på låg värme och under tiden det smälter så hackar du upp 100 gram av chokladen i en skål. när smöret smält så häller du det över chokladen och rör om försiktigt tills all choklad har smält och blandningen har svalnat.

Rör ihop socker, vaniljpulver, salt och ägg. Häll sedan över chokladblandningen och rör ihop det.

Slutligen vänder du ned mjölet och rör ihop så allt är precis blandat, man vill inte röra för mycket. Häll upp i formen och ställ in i ugnen. Dra ned temperaturen till 175 grader och låt den stå i 17-20 minuter.

Medan kakan värmer sig i ugnen så gör vi chokladkrämen. Använd en tjockbottnad kastrull och koka upp grädden och ta bort från värmen, lägg i honungen och låt den lösas upp. Hacka sedan upp chokladen och låt den smälta i gräddblandningen. Tillsätt sedan saltet. Här beror det på hur salt du vill ha din chokladkräm, så smaka, smaka, smaka.

Ta apelsinen och skär av skalet och skär ut klyftorna så du får fina filéer av apelsin. Bränn av dom lätt med en brännare så de får en fin färg.

Känn på kakan att den är klar med en potatissticka (eller nått annat spetsigt), kakan ska vara kladdig i mitten. Stjälp upp den på ett fat, servera med chokladkräm, apelsinfiléerna och några blad mynta.


Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.